Kvinder var ikke velkomne i 275 år: Nu spiller Emily, Nanna og Nicole i den ældgamle golfklub

Næsten tre århundreder og to afstemninger tog det, før kvinderne nu endelig kan spille den første Women's British Open på Muirfield.

I denne uge kan kvinderne endelig sende bolden afsted på den traditionsrige Muirfield-bane. (Foto: © Craig Brough, Ritzau Scanpix)

16 gange har golfbanen Muirfield i Skotland lagt græs til en major, der er sportens største turnering. Det gjorde anlægget for første gang for 130 år siden.

Den historiske klub, der hører til anlægget er over 275 år gammel, og fælles for både klubben og de store turneringer, den har været vært for, er, at kun det ene køn har været velkommen.

I dag kunne anlægget så for første gang byde velkommen til en kvindeturnering, da den prestigefyldte Women's British Open slog hul på weekendens konkurrencer.

Tre danske storspillere er med i turneringen.

Nicole Broch Estrup, Nanna Koerstz Madsen og Emily K. Pedersen har alle færdigspillet torsdagens første runde uden dog at vise tårnhøjt niveau.

Sidstnævnte gik et slag under par.

Både danskerne og resten af golfkvindernes verdenstop spiller turneringen, som en hvilken som helst anden turnering - de vil vinde.

Men Women's Britsh Open er en af det mest ventede i kvindernes sæson, og årets udgave er ganske særlig. For turneringen er ikke som sådan ny på golfkalenderen, men nu bliver den afholdt i en klub, hvor kvinder for få år siden end ikke måtte være medlemmer.

Den tidligere verdensetter Nelly Korda fortalte inden turneringens begyndelse, at det er på tide, at kvinderne også må spille på Muirfield-banen.

- Jeg var meget spændt på at komme ud og spille den her turnering. Jeg kender historien, og at være en del af den første kvindelige turnering er fantastisk, sagde Nelly Korda på pressemødet inden starten.

- Det er et bevis på, at kvindegolf bliver ved med at vokse. Lige nu er det sjovt at være en del af, fordi alt bliver større, og vi føler, at vi gør en forskel for fremtidens generationer.

Det tog sin tid at få kvinder inden for døren

At kvinderne overhovedet får lov at spille på græsset, som ejes af the Honourable Company of Edinburgh Golfers, var en utænkelig situation for bare få år siden. Det var en bane udelukkende for mænd, inden der demokratisk skulle tages stilling til, om også kvinder måtte konkurrere på anlæggets baner.

I 2016 skulle medlemmerne af den 275 år gamle klub stemme om, hvorvidt kvinder kunne få lov til at være medlemmer. Nej, lød afgørelsen.

Det fik en storm til at rejse sig i golfverdenen, hvor klubben fik at vide, at det var slut med at afholde British Open.

Men klubbens medlemmer kom siden på andre tanker, og en ny afstemning året efter resulterede i, at kvinder var velkomne.

Catriona Matthew har sluttede sig til kvindernes PGA-tour i 1995 - og nu kan hun endelig spille en major på sin lokale golfbane. (Foto: © Russell Cheyne, Scanpix Denmark)

For den skotske golfstjerne Catriona Matthew er det helt specielt at træde ud af klubhuset med golfkøllerne ved sin side.

På Muirfield spiller hun på noget nær hjemmebane, men det var ikke noget, hun havde regnet med tidligere i sin karriere.

52-årige Matthew, der er Skotlands mest succesfulde kvindelige golfspiller, bor i nærheden af banen og samlede skrald under herrernes turnering i 1992.

Nu får hun lov til selv at spille.

- Jeg synes, det er dejligt at komme her. Over de sidste 10 år er kvinderne begyndt at komme på de samme baner, som mændene har spillet på i 50, 60 år, siger hun.

- Jeg tror, det løfter mesterskabet – nu spiller vi på baner, som folk er vant til at se på. Det er godt for os.

Også svenskeren Anna Nordqvist, som er forsvarende British Open-mester, har glædet sig til at komme i gang på den historiske bane.

- Jeg ved, at mændene har spillet her igennem årene, så det er en fantastisk mulighed for os, at få Muirfield med i vores turnering, siger hun til pressen.

- Det er fedt at se billederne. Jeg har set frem til den her uge i lang tid.

I morgen skal danskerne i aktion i anden runde af turneringen, som slutter søndag.