Menneske eller maskine? Den 'gale videnskabsmand' har fundet formlen på succes

For US Open-vinder Bryson DeChambeau er golf en videnskab.

(Foto: Brad Penner/Usa Today Sports © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Bryson DeChambeau er en særling med en opskriftsbog.

Måske en smule forsimplet, men også sandt.

Beskrivelsen er i hvert fald US Open-vinderens egen af, hvordan han med værket 'The Golfing Machine' fra 1969 og dets teorier under armen har ændret måden at spille golf.

Det har fået mange til at døbe ham 'den gale videnskabsmand'. Ofte sagt med en snert af irritation. For mens fans mener, at han har revolutioneret sporten, skriger kritikere samtidig, at DeChambeau ødelægger den.

- Nogle siger, at mine metoder er mærkelige, men ærligt: Jeg vinder turneringer, spiller fastastisk golf og er kommet i top 10 i verden. Jeg tror ikke, at folk kan afvise mine metoder længere, siger Bryson DeChambeau om sin tilgang til golfsporten.

For 27-årige DeChambeau skaber gentagelse genkendelighed og med et - vil nogle mene - næsten sygeligt forhold til detaljer, er amerikaneren gået veje, ingen andre på øverste niveau har gjort før ham.

Svinget er stift, mekanisk, uæstetisk og yderst kalkuleret. Som en maskine.

'Kapitel ti, syvende afsnit, variation A - zero shift'. Det nøjagtige sted i bogen, hvor han har det fra.

- Tænk over det på denne måde: 'Hvis du skulle designe en maskine til at svinge et golfjern, hvordan ville maskinen så gøre det? Du ville ikke programmere den til at have en masse unødvendig bevægelse. Du ville bygge den, så den er enkel og gentagelig. Det er, hvad mit sving er, siger Bryson DeChambeau.

Derfor har alle jern i amerikanerens golfbag også samme længde og vægt, 95,25 centimeter og 278 gram.

Også lufttryk, græstype og underlagets fugtighed analyseres nøje før hvert eneste slag. Endda tykkelsen på flaget spiller ind på, om han under et put lader det stå i hullet eller ej.

Informationer, der ville gøre de fleste andre golfspillere rundtossede, men ikke DeChampeaus indre lommeregner.

- Det er ikke nødvendigvis ADD (en type af ADHD). Det er bare sådan, han ser tingene, har hans far, Jon DeChambeau, beskrevet sin søns mindset.

Målet er at sætte golf på formel, og derfor er følelser og fornemmelser fy-ord i 27-årige DeChambeaus verden.

Samtidig har amerikaneren søgt de ekstra marginaler i sin fysiske træning. Siden han forlod college i 2015 har han taget hele 20 kilo på i muskler - 10 af dem under coronapausen - og vejer nu 109 kilo. Styrken gør, at han har det længste gennemsnitlige drive på PGA Touren.

En NFL-spillers fysik forklædt i pæne poloer - og hat. Altid en Ben Hogan-hat, kendt fra den amerikanske golflegende tilbage i 1940'erne og 1950'erne. Hatten så DeChambeau første gang i en golfshop som 13-årig og siden er den blevet hans eget kendetegn.

Herunder kan se se, hvordan Bryson DeChampeau forbereder sig på et slag.

Mentalitet som Michael Jordan

Bryson DeChambeaus transformation startede, da han 12 år gammel blev introduceret til faderens gamle ven Mike Schy - en gal, golfafhængig skikkelse - som med inspiration fra 'The Golfing Machine' eksperimenterede med den her unikke, videnskabelig tilgang til spillet.

Det partnerskab eksisterer også i dag og har siden kastet syv sejre på PGA Touren og to på Europa Touren af sig. Senst i weekenden, da amerikaneren vandt majoren US Open.

- Alle kalder Bryson den 'gale videnskabsmand', siger Mike Schy til Bleacher Report.

- Så snart at de ser mit telt, siger de, at jeg er den gale videnskabsmand. Bryson var den eneste, der kom ned fra bordet. Han er Frankensteins monster, siger Schy.

Bryson DeChambeau poserer med det synlige bevis på, at han i weekenden vandt golfturneringen US Open. (Foto: Danielle Parhizkaran © Scanpix)

Bryson DeChambeau er kommet meget, meget langt med sin videnskabelige tilgang til golf, men skal man tro Jason Enloe, hans collegetræner, er DeChambeau mere end bare en mand med en opskriftsbog.

- Det hele kommer ned til arbejdsmoral og målrettethed. Hans indre drivkraft og beslutsomhed er oppe på niveau med Tiger Woods, sandsynligvis også Jack Nicklaus, Kobe Bryant og Michael Jordan. Meget vedholdende. Ønsket om at slå nogen eller bare være den bedste. Han er en sjældenhed med hensyn til sin mentalitet, siger DeChambeaus collegettræner, Jason Enloe, til Bleacher Report.

Et godt eksempel på Bryson DeChambeaus evne til at lære ting, han sætter sig for, er amerikanerens måde at skrive autografer.

DeChambeau er højrehåndet, men et sted i amerikanerens sirlige sind opstod tanken om at vende det hele på hovedet - og skrive spejlvendt med venstre.

... Og selvfølgelig kan han det nu.

Nedenfor kan du se Bryson DeChambeau skrive sin autograf spejlvendt med den forkerte hånd.

- Hvis jeg ville lære arabisk eller russisk, kunne jeg også det. Eller binde mine sko på en ny måde. Hvorfor? Dedikation, siger Bryson DeChambeau.

- Jeg er ikke klog, men jeg er dedikeret. Jeg kan blive god til alt, hvis jeg elsker det og dedikerer mig til det. Og jeg elsker historie. Jeg elsker videnskab. Jeg elsker musik. Jeg elsker golf. Jeg elsker at lære. Jeg elsker at prøve og blive den bedste til alt.

Bryson DeChambeau, en særling med en opskriftsbog. Det er vist god nok.

Kritikerne er der stadigvæk, og de virker bange. Hvorfor? Fordi Bryson DeChambeau ved US Open viste, at han også har fundet formlen på succes.

Facebook
Twitter