Modgang fik Emily til at sætte spørgsmålstegn ved alt: ’Var jeg god nok som menneske?’

Emily Pedersen er en af Danmarks dygtigste golfspillere. Nu åbner hun op om den identitetskrise, som ramte hende sidste år.

(Foto: Jasen Vinlove © Scanpix)

Hun var udset som et af dansk golfs allerstørste talenter, og red allerede som helt ung på en nærmest ubrydelig bølge af succes.

I dag er virkeligheden dog en noget anden for den 23-årige golfspiller Emily Pedersen. For halvandet år siden kunne hun pludselig ikke at ramme bolden, som hun plejede, og resultaterne udeblev.

Emily Pedersen i aktion på LPGA i sidste sæson. (Foto: John David Mercer © Scanpix)

Modgangen på golfbanen udviklede sig hurtigt til en identitetskrise, som Emily Pedersen tog med sig overalt.

- Først havde jeg svært ved at acceptere, at det skete, og det påvirkede mig rigtig meget. For hvem var jeg nu, når jeg lige pludselig ikke længere var hende, som altid spillede godt? fortæller hun.

- Hvad synes folk om mig, nu, hvor jeg ikke kan spille golf? Var jeg overhovedet god nok som menneske?

De store spørgsmål lagde sig som en tung dyne hen over tilværelsen for det unge golftalent.

- Lige pludselig følte jeg mig ikke noget værd, og jeg skulle have bekræftelse hele tiden fra min kæreste, familie og dem tæt på mig. Jeg følte hele tiden, at jeg ikke var god nok. Hvis jeg pludselig gjorde noget forkert, som ikke at tage opvasken, så følte jeg, at jeg var et dårligt menneske. Jeg håndterede modgangen ekstremt dårligt. Det gik ud over folk omkring mig.

Golf var som en leg

Før nedturen viste sit grimme ansigt, kom Emily Pedersen flyvende fra start i livet som golfspiller. Som tiårig startede hun med at spille, og blot to år efter blev hun udtaget til det danske landshold.

Herfra fortsatte Emily Pedersen med vise på sit store talent, turnering efter turnering. Som 17-årig toppede hun på den europæiske scene, da golfspilleren fra Smørum ryddede al modstand til side og vandt amatør-EM som den første danske kvinde nogensinde. Det sikrede hende samtidig ”Den Gyldne Golfbold” og titlen som årets danske golfspiller anno 2014.

Amatørlivet blev året efter byttet ud med jagten på at nå til tops som professionel, og også her virkede Emily Pedersen ustoppelig. I sin første sæson på Ladies European Tour vandt hun en turnering og blev kåret til rookie of year.

Lykke og nedtur på samme tid

I 2017 kulminerede hendes succesfulde golfrejse, da den dengang 21-årige dansker blev udtaget til Solheim Cup, hvor 12 europæiske kvindelige golfspillere dyster mod 12 spillere fra USA. Midt i lykken så hun dog for første gang bagsiden af medaljen, når man er succesfuld.

- Jeg var rigtig glad for, at jeg blev valgt. Men jeg fik en del dårlig omtale, fordi jeg blev valgt, og jeg havde nogle venner (på Europatouren, red.), som skrev på Twitter, at de ikke syntes, jeg havde fortjent det. Det var en mavepuster, fordi jeg havde håbet, de ville være glade på mine vegne, fordi jeg var sindssygt glad og stolt.

Efter at have tabt de tre matcher, hun spillede, viste deltagelsen i Solheim Cup sig for alvor at blive starten på noget, kometen aldrig havde prøvet før – modgang på golfbanen.

- Det gjorde, at jeg på et eller andet niveau ubevidst begyndte at lægge en masse ekstra pres på mig selv for at bevise, at jeg var god nok til at være med på det hold. Jeg spillede mere og mere og lyttede ikke til, hvordan jeg havde det.

Efter Solheim Cup spillede Emily Pedersen sammenlagt otte turneringer på Europatouren og den amerikansk LPGA-tour i den resterende del af 2017-sæsonen, og hun formåede kun at spille sig videre til weekendens finalerunde én gang.

  • Billede af Emily Pedersen, da hun var med til Solheim Cup i 2017. (Foto: Brian Spurlock © Scanpix)
  • Billede af Emily Pedersen, da hun var med til Solheim Cup i 2017. (Foto: Thomas J. Russo © Scanpix)
  • Billede af Emily Pedersen, da hun var med til Solheim Cup i 2017. (Foto: Thomas J. Russo © Scanpix)
  • Billede af Emily Pedersen, da hun var med til Solheim Cup i 2017. (Foto: Brian Spurlock © Scanpix)
1 / 4

Det billede fortsatte ind i 2018, men i stedet for at træde et skridt tilbage og holde en pause, så fortsatte hun ufortrødent i håb om, at modgangen ville vende.

- Jeg vidste jo godt, at der var noget galt, fordi jeg spillede dårligt, men det var først i midten af 2018, at jeg rigtig opdagede, at den var helt gal.

Tror du identitetskrisen kom, fordi du ikke havde oplevet modgang før som golfspiller?

- Ja, det tror jeg. Jeg havde en lidt naiv tro på, at det aldrig ville ramme mig, selvom jeg godt vidste, at mange andre havde haft modgang – alle gennemgår det på en eller anden måde. Jeg tror, jeg red lidt for meget på en naiv bølge, hvor jeg troede, at det ikke ville ramme mig.

- Jeg håndterede modgangen ekstremt dårligt. Det gik ud over folk omkring mig. Jeg har været svær at være sammen med det sidste år, fordi jeg ikke selv har kunnet finde ro i, hvad det var, der skete, siger Emily Pedersen

Et hård slag skal vende modgang til medgang

2018-sæsonen sluttede på den værst tænkelig måde for Emily Pedersen, da hun mistede kortet til verdens bedste tour for kvinder – den amerikanske LGPA.

Et stort slag for danskeren, men samtidig også det ’wake-up-call’, hun havde brug for. Nu skulle tingene ændres, og hun skulle have det bedre med sig selv. Derfor arbejdede hun ekstra intensivt med sin mentalcoach og sin psykolog.

- Jeg har fået rigtig meget ud af det, men jeg synes også, det er svært at gå til psykolog, fordi det virker så tabubelagt.

For Emily Pedersen har det været vigtigt at tale højt om sine problemer.

- Man skal ikke kun kunne tale om tingene, når det går godt, men også kunne åbne op og sige, at det kører ikke lige nu, og jeg arbejder på det.

- Jeg tror, det kan gøre mig til en klogere, stærkere og bedre golfspiller, hvor jeg er mere bevidst om, hvad jeg laver, forklarer den 23-årige golfspiller.

Emily Pedersen lavede i september et Facebook-opslag, hvor hun åbnede lidt op over for omverdenen, om hvordan hun havde det.

Exitten fra LPGA-touren sidste år betyder, at Emily Pedersen nu må nøjes med at spille på det næstbedste niveau i USA, Symetra Tour, samtidig med, at hun også skal spille på Ladies European Tour.

- Det er svært at gå et niveau ned. Vi er så vant til, at man kun går fremad, og når man så lige pludselig går tilbage, så bliver det mærkeligt.

- Jeg kan ikke ændre, hvad der er sket i 2018, og de fejl jeg har lavet. Det eneste jeg kan gøre, er at prøve at lære af dem og så være bedre rustet til, når det sker igen.

2019 skal bruges til at få det bedre

Med dette mål for øje har Emily Pedersen arbejdet intensivt de første måneder af året på komme tilbage på et højere golfniveau og et godt sted som menneske – og hun er klar til at ofre denne sæson resultatmæssigt, hvis det kan hjælpe hende på rette vej på lang sigt.

Den unge golfspiller er i denne uge i Jordan i Mellemøsten for at spille sin første turnering i over en måned. Her skal hun teste, hvor langt hun er nået i sin proces. Årets tre første turneringer viste nemlig, at der stadig mangler en del, før målet er nået.

- Jeg håber, jeg er blevet lidt mere realistisk, mindre naiv og lytter mere til mig selv. Jeg synes allerede, jeg har rykket mig et godt stykke siden efteråret, og jeg glæder mig til at spille golf igen. Jeg føler stadig ikke, at det kører, men jeg er spændt på at komme ud og se, hvor langt jeg er kommet, siger Emily Pedersen.

Emily træner op til sin afgang til Jordan. (Foto: Kasper Heide Lund © dr)

Sportsligt er målet ikke kun at komme tilbage på LPGA-touren. Emily Pedersen vil nå verdenstoppen og vinde turneringer. Menneskeligt gælder det derfor om at nå dertil, at hun kan håndtere det næste gang, de store ambitioner rammer en mur.

- Forhåbentlig kommer jeg over modgangen, og når den så kommer igen på et tidspunkt, så kan jeg være lidt mere klar på den, og være lidt bedre til at skille det ad - at være Emily som menneske - og Emily som golfspiller.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter