Rekordpræmie på spil i kvindelig golfturnering: ’Det sender et stærkt signal’

De tre danske OL-kvinder er med i årets sidste major-turnering, der er begyndt i dag.

Emily Kristine Pedersen sluttede som nummer fem ved OL. I denne weekend jagter hun sejren i Women's open. (Foto: Michael Reynolds © Ritzau Scanpix)

Der var nok mere end almindelige store smil på de kvindelige golfspilleres læber, da de torsdag begyndte golfturneringen Women’s Open.

Når spillerne, heriblandt danske Emily Kristine Pedersen, Nanna Koerstz Madsen og Nicole Broch Larsen, går første runde, kan de nemlig gøre det velvidende om, at de konkurrerer om en rekordstor præmiepulje.

Hele 5,8 millioner dollars, svarende til godt 37 millioner danske kroner, skal deles mellem de 156 spillere. Det gør turneringen til den mest lukrative nogensinde i kvindegolfen, og sender ifølge Martin Slumbers, formanden for R&A, et tydeligt signal om, at kvindegolfen er på vej i den rigtige retning.

R&A er et af golfens styringsorganer, og sammen med USGA står de for organiseringen af golfen i hele verden.

- Vi håber, at villigheden til at skabe forandring sender et stærkt signal om, at der skal gøres mere, og jeg tror, at alle, som er involveret i golfen, kan gøre det, siger Martin Slumbers til The Guardian.

En sport domineret af mænd

Golf har gennem tiderne været en sport domineret af mænd, hvor både antallet af spillere og præmiepengene har været tippet gevaldig over til den mandlige side.

Men de senere år har både pengene og forholdet mellem antallet af medlemmer snævret sig ind. I golfens arnested på de britiske øer, er andelen af kvinder, som spiller golf steget fra 16 procent til 28 procent i perioden fra 2019 til 2020.

Dog er andelen af kvindelige medlemmer i golfklubber i Storbritannien og Irland på kun 14 procent, og det er ’uacceptabelt’ ifølge Phil Anderton, som er udviklingschef hos R&A.

- Vi vil have flere folk til at spille golf oftere, men vi vil have dem til at reflektere samfundet, siger Anderton til The Guardian.

- Tidligere faldt golfsporten i fælden med at tale til sig selv. Hvis du ikke spillede golf, vidste du ikke noget om det. Kvinder og piger er nødt til at se dette som en sport for dem, lyder det fra udviklingschefen.

Den udmelding er danske Iben Tinning enig i. Fra 1996 til 2010 spillede hun professionel på Ladies European Tour, og hun kan godt mærke, at kvindegolfen bevæger sig i den rigtige retning.

- Det er en tradition, der skal laves om, men det gør man bare ikke på en formiddag. Selvfølgelig går det i den rigtige retning, og der er ingen tvivl om, at det er mere attraktivt for kvinder at spille golf nu, end det var for 15 år siden.

Iben Tinning vandt i sin karriere seks turneringer på Ladies European Tour. Her løfter hun trofæet efter sejren i Dubai Ladies Masters i december 2011. (Foto: Str © Scanpix Denmark)

Stor udvikling de seneste 20 år

Der er sket meget i golfens verden de seneste 15 år.

De senere år har flere prestigefyldte golfklubber, som ellers har været lukket land for kvinder, åbnet for medlemsdøren.

I 2016 stemte medlemmerne, som alle var mænd, i en af verdens ældste golfklubber, skotske St. Andrews, for, at kvinder kunne melde sig ind i klubben. Dermed sluttede 260 år med udelukkende mandlige medlemmer.

Iben Tinning kan sagtens huske, hvordan det var i ’gamle dage’, da hun slog sine første slag som professionel.

- Dengang var det helt almindeligt, at kvinder ikke måtte spille de store baner, og man ikke havde de helt store pengepræmier, siger den tidligere golfspiller.

- Men det var sådan, det var, og det vidste man, når man trådte ind som professionel golfspiller. Dengang fik kvindegolfen ikke den respekt, det fortjente, og det var noget, jeg selv kæmpede for.

  • Tre danske golfkvinder stiller op til Women's Open. Nanna Koerstz Madsen er bedst placerede dansker som nummer 63 på verdensranglisten. (Foto: Toby Melville © Ritzau Scanpix)
  • Emily Kristine Pedersen følger lige efter med en placering som nummer 67. Emily Kristine Pedersen kommer til Womes's Open med en fornem femteplads fra OL. (Foto: YOSHI IWAMOTO © Ritzau Scanpix)
  • Sidste dansker i turneringen er Nicole Broch Larsen, som er nummer 127 i verden. (Foto: Eric Bolte © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Handler ikke kun om pengene

Siden hen er der kommet mere sving i kvindegolfen, hvor især sponsorkronerne og pengepræmierne har fået et gevaldig nyk opad. Senest altså med rekord-præmiesummen til denne weekends Women’s Open.

Men det handler ikke kun om økonomien, lyder det fra Iben Tinning.

Det er også et spørgsmål om, at man som kvinde føler, at man har samme muligheder som mændene.

- Det handler også om, hvilke og hvor mange turneringer man kan få lov at spille. Selvfølgelig vil man gerne kunne leve af det, og når man lægger golfkøllerne på hylden, så kunne det være fedt, hvis man havde sparet lidt op.

Iben Tinning, som nu er 47 år, nåede i sine 14 sæsoner som professionel blandt andet at vinde seks turneringer på Ladies European Tour, og i 2005 vandt hun som den første kvindelige danske golfspiller pengelisten, som den mest indtjenende spiller i den sæson.

Alligevel kigger Tinning tilbage på en karriere, hvor pengepræmierne ikke på noget niveau kunne sammenlignes med det, som de mandlige golfspillere tjente.

- Med de resultater, jeg har haft, ville jeg kunne leve af præmiepengene, hvis jeg havde været en mand. Om jeg havde gjort det, ved jeg ikke, og det er helle ikke, fordi jeg har ondt af mig selv eller kvinder generelt, men jeg havde haft markant flere penge på bankkontoen, hvis jeg havde været mand, siger Iben Tinning.

Vinderen af dette års Women's Open kan sætte den nette sum af 5,5 millioner kroner ind på bankkontoen. Vinderen af mændenes tilsvarende turnering kan shoppe for mere end dobbelt så meget, da førstepræmiene lyder på 13 millioner kroner.

Facebook
Twitter