Ryder Cup for dummies

I dag starter et af de mest traditionsrige sportsevents, men hvordan fungerer Ryder Cup egentlig?

Thomas Bjørn under opvarmningen til Ryder Cup (Foto: Gerry Penny © Scanpix)

I weekenden retter alle golffans deres øjne mod Skotland. Det er der, den berømte Ryder Cup-turnering afholdes. Det er ventet, at op mod 200.000 mennesker tager ud for at se turneringen, og mange regner det da også som en af de største sportsevents i verden.

På forhånd er Europa udpeget som favorit til at genvinde det trofæ, de også hentede i 2012, og specielt danske Thomas Bjørn er udpeget som en vigtig brik.

Dansk Ryder Cup-comeback

Ikke siden 2002 har Thomas Bjørn deltaget i Ryder Cup som spiller. De seneste par gange har han været med som vice-kaptajn, hvor han har hjulpet kaptajnen med de organisatoriske ting. Europas kaptajn, Paul McGinley, har udtalt, at danskeren bliver en meget vigtig brik for holdet i år. Specielt af den årsag, at han er blandt verdens absolut bedste golfspillere.

Thomas Bjørn er ikke den eneste dansker, der har deltaget i en Ryder Cup. Tilbage i 2008 deltog også Søren Hansen i den prestigefyldte turnering.

Tidligere på måneden meldte turneringsarrangørerne ud, at Ryder Cup har mulighed for at blive meget mere dansk i 2022. De skrev nemlig, at Danmark var en af syv nationer, som var interesserede i at afholde turneringen.

DGU forklarede dog med det samme, at de bare havde henvendt sig til arrangørerne for at høre, hvad det krævede at afholde en turnering. Man var ikke nødvendigvis interesseret i at få turneringen på dansk grund i 2022.

De fem hurtige facts

- Ryder Cup bliver afholdt hvert andet år.

- Det er et opgør mellem USA og Europa.

- USA og Europa skiftes til at have værtsskabet.

- Hvert hold stiller op med 12 spillere udtaget ud fra tre forskellige kriterier.

- Der spilles 28 "opgør".

Den amerikanske kaptajn Tom Watson holder tale under åbningsceremonien. (Foto: Andy Rain © Scanpix)

Sådan fungerer kampen

For folk, der ikke er golfkendere, kan det godt virke meget indviklet, hvordan Ryder Cup bliver afgjort. Skåret helt ned, så bliver turneringen afgjort over 28 opgør. Det hold, som formår at vinde flest af de opgør, vinder Ryder Cuppen.

Fredag og lørdag består af henholdsvis otte "foursomes" og otte "fourball". En foursome er mellem to fra Europa og to fra USA, hvor der kun bliver brugt to bolde. Holdkammeraterne er dermed afhængige af hinandens spil.

En fourball minder på flere måder om en foursome. Her skal man dog ikke benytte samme bold. Den spiller, som bruger færrest slag på et hul, henter et point hjem til holdet.

Søndagen er altid den afgørende dag i Ryder Cuppen. Der skal nemlig spilles 12 singler. Der er ofte nogle drabelige opgør på dagen. Det er op til de udvalgte kaptajner at bestemme, hvem der spiller hvornår, så der er også mange taktiske beslutninger i turneringen.

Sådan bliver man udtaget til Ryder Cup

De 12 spillere, der bliver udtaget til Ryder Cuppen kan blive udtaget ud fra tre forskellige kriterier. I forhold til den europæiske udtagelse bliver de fire bedste fra European Tour udtaget. Efterfølgende udtager man de fem bedste af de tilbageværende fra World pointlisten. De sidste tre pladser bliver særligt udvalgt af kaptajnen.

Den amerikanske udtagelsesproces er næsten identisk med den europæiske. I stedet for at fordele de ni første pladser fra to lister, så vælger man dog alle ni fra PGA Tour-listen. Det er dermed de ni øverste. De sidste tre bliver ligesom i Europa udvalgt af kaptajnen.

Danske Thomas Bjørn er blevet udtaget til årets Ryder Cup i kraft af sin placering som den fjerdebedste på World pointlisten.

Historisk opgør i 2012

Sidst, der blev spillet Ryder Cup, endte det med et historisk opgør, som næppe bliver glemt foreløbig. USA havde i høj grad Europa nede i sækken, og mod slutningen af dagen om lørdagen førte amerikanerne 10-4, og sejren virkede sikker.

Derfra vendte opgøret dog. Europa begyndte det største comeback, der nogensinde er set i Ryder Cuppens historie, og mod slutningen af søndagen var det fuldendt, da Martin Kaymer bragte Europa foran 14-13 med en sejr over Steve Stricker.

De amerikanske medier rasede over USA's præstation, mens man i England sammenlignede sportsresultatet med Bradley Wiggins' Tour de France-sejr og Andy Murrays Wimbledon-sejr.

Fem interessante facts

- Den første Ryder Cup blev afholdt i 1927.

- I perioden 1935 - 1985 vandt Europa (frem til 1979 var der kun tale om Storbritannien) kun Ryder Cuppen en gang.

- Den 34-årige Sergio Garcia blev den yngste debutant nogensinde med sine 19 år.

- Europa fører 5-1 i hole-in-ones i Ryder Cup-historien.

- Trofæet er cirka 43 centimer højt, 23 centimeter bredt og vejer 1,8 kilo.

Den amerikanske kaptajn Tom Watson holder tale under åbningsceremonien. (Foto: Glyn Kirk © Scanpix)

Dem skal du lægge mærke til

Det er selvfølgelig proppet med stjerner på de to hold. Den største stjerne af dem alle er verdens nuværende bedste golfspiller, Rory McIlroy. Den nordirske spiller har haft et fantastisk år med sejre i de to seneste majors British Open og PGA Championship.

Spanske Sergio Garcia har også vist storform i anden halvdel af 2014, og han kan hurtigt vise sig at blive en vigtig brik for de europæiske spillere. Alderspræsidenten på Europa-holdet er faktisk Thomas Bjørn med sine 43 år.

Hos amerikanerne er der ligeledes en del navne, som falder i øjnene hos folk. Bubba Watson, der vandt US Masters i år, er selvfølgelig den første, man lægger mærke til. Mange er dog meget spændte på debutanten og kometen Jordan Spieth, der overraskede alle i sin første US Masters nogensinde.

Han var faktisk snublende tæt på at slå Bubba Watson før den sidste runde, men nerverne tog fat i den unge amerikaner. Hans på daværende tidspunkt kun 20 år ville have gjort ham til den yngste vinder af en Masters. Han ville dermed have taget rekorden fra selveste Tiger Woods. 

Turneringen starter i dag og bliver afgjort på søndag.

FacebookTwitter