Tigeren brøler igen fra golfverdenens højeste tinde

Golffænomenet Tiger Woods’ seneste ti år har været præget af skandaler og fravær fra verdenseliten.

Tiger Woods har oplevet flere op- og nedture på kort tid. I maj 2017 bliver han arresteret for at køre i påvirket tilstand, og i september 2018 kunne han for første gang i fem år løfte et trofæ.

Tusindvis af mennesker løber ustyrlige ind på fairwayen på 18. hul på East Lake Golf Club, som var de kåde teenagere til åbningen af Orange-scene på Roskilde Festival. Midt i folkemængden går magneten, der tiltrækker dem alle.

Manden i centrum, golffænomenet Tiger Woods, er kun et enkelt kort putt fra at sikre sig sejren ved TOUR Championship, og de mange golffans kæmper for at få et glimt af det historiske øjeblik.

Med et sikkert putt vinder han turneringen, hvorefter han rækker armene i vejret og modtager folkets hyldest for det øjeblik, både fansene og Tiger har ventet så længe på.

Sejren er den 80. af slagsen på den amerikanske PGA-tour for den 42-årige golfspiller, men det er tydeligt, at det sejrsvante ikon alligevel har svært ved at finde en passende grimasse, da han hører den velkendte lyd af bolden, der dropper ned i det hvide hul.

Tidligere Tiger Woods-sejre har ofte været præget af ”fist bumps” og aggressive sejrsposeringer, men de velkendte ritualer udebliver denne eftermiddag i Atlanta, Georgia. I stedet lader han blikket falde mod jorden, mens han tager det følelsesladede øjeblik ind.

Tiger Woods var emotionelt påvirket efter sejren ved TOUR Championship. (Foto: Tim Bradbury © 2018 Getty Images)

Woods er mod alle odds tilbage i toppen af international golf efter flere nedture på og uden for banen, der blandt andet bød på misbrug, sexskandaler og en anholdelse for at falde i søvn bag rattet af en bil med adskillige former for medicin i blodet.

Den tidligere verdensetter levede et hemmeligt dobbeltliv med vilde Las Vegas-fester, sex og affærer med i omegnen af 120 kvinder.

Alt fra pornostjerner, natklubsværtinder til naboens 21-årige datter blev taget af Tiger Woods, mens hans agent i årevis forsøgte at bevare hemmelighederne. Da de alligevel så dagens lys, medførte det en sportsverden i chok.

Starten på nedturen

Få sportsgrene har den ene stjerne, som bliver billedet på selve sporten. Der var Michael Jordan i basketball og Muhammed Ali i boksning, og indtil 2009 var Tiger Woods den skikkelse i golfsporten. Han var den ultimative, uplettede rollemodel, der på golfbanen slog rekord på rekord og udenfor golfbanen havde et lykkeligt familieliv med modelhustru og to børn.

Tiger Woods og hans svenske ekskone, Elin Nordegren, er til en basketball kamp i juni 2009 - få måneder efter fødslen af deres andet barn og få måneder før Woods' sexskandale blev offentliggjort. (Foto: HANS DERYK)

Dét billede krakelerede den 27. november 2009 ved en bizar hændelse ved Woods’ luksusvilla i Orlando i Florida. Det amerikanske sladderblad National Enquirer havde to dage før fyldt magasinhylderne landet over med en forsidehistorie, der anklagede Tiger Woods for at have en affære med natklubværtinden Rachel Uchitel.

Thanksgiving-nat ser hans daværende svenske hustru, Elin Nordegren, muligheden for at bekræfte rygterne. Den svenske model tager Woods’ telefon og finder beskeder fra flere elskerinder.

Herefter opstår et skænderi, hvor Nordegren jagter Woods med en golfkølle ud i hans sorte Cadillac Escalade. Den svenske model jagter Woods i SUV’en, som efter kort tid torpederer en brandhane og et træ i indkørslen, der får bilen til stop.

Den amerikanske golfstjerne bliver kørt på hospitalet og bliver behandlet for sine lettere kvæstelser. Spørgsmålene var mange, men det amerikanske sladderblad National Enquirer havde ret. I dagene og ugerne efter offentliggjorde et utal af elskerinder de mange affærer med Woods.

Det blev et skelsættende punkt i Woods’ karriere, fortæller Daniel Rapaport, der dækker golf i USA for det amerikanske sportsmagasin Sports Illustrated.

- Før skandalen ændrede han golfsportens image udadtil og inspirerede mange mennesker som ingen anden golfspiller. Da skandalerne begyndte, vidste folk ikke længere, hvordan de føle om ham, siger Daniel Rapaport.

Tiger Woods er i det næste halve år i behandling for sexafhængighed, han kommer med en offentlig undskyldning på tv og bliver skilt fra Elin Nordegren. På dette tidspunkt har flere multinationale virksomheder som Gillette, Gatorade og AT&T trukket sig som sponsorer.

Men nedturen isolerer sig ikke til privatlivet, men følger også med Tiger Woods ud på det korte græs.

Få måneder efter sexskandalen taber han for første gang i 281 uger førstepladsen på verdensranglisten. Frem til starten af 2012 kæmper Woods med dårlige præstationer og en skade i benet, der holder ham fra golfkøllerne i en længere periode.

I det efterfølgende år præsterer Woods flere gode resultater og i starten af 2013 er han igen øverst på verdensranglisten, hvor han forbliver indtil midten af 2014.

Efter Woods' sexskandale og skilsmisse begynder han at date den amerikanske skiløber Lindsey Vonn. Forholdet gik i opløsning i 2015. (Foto: Phil noble)

Skaderne rammer igen

I maj 2014 trækker han sig fra turneringen Honda Classic grundet rygsmerter. Kort efter får han den første ud af fire rygoperationer. Over de kommende år formår han ikke at lave gode resultater, og på et tidspunkt tager han en pause på 15 måneder.

Det er i denne lange periode, Tiger Woods rammer bunden, forklarer han til pressekonferencen efter søndagens sejr i Atlanta.

- Jeg var på mit laveste i lang tid, da jeg ikke vidste, om jeg nogensinde vil kunne leve smertefrit igen. Jeg var ikke i stand til at ligge, sidde eller gå uden at føle smerte i min ryg og ben, siger Tiger Woods.

- Jeg vidste ikke om jeg nogensinde vil kunne svinge en golfkølle igen.

I april 2017 får han den sidste rygoperation. Den bliver kaldt en ”succes”, men den holder endnu engang Woods fra golf. Denne gang i seks måneder. Ifølge Daniel Rapaport åbnede det døren for andre sultne golfspillere – men ingen bed sig fast som Tiger.

- Da Tiger ikke var der længere, var der et håb om, den nye bølge af professionelle golfspillere ville udfylde det tomrum, han efterlod. Det skete slet ikke. Antallet af tvseere faldt, interessen faldt, folk spillede mindre golf i USA, golffirmaer tjente ikke lige så mange penge, siger Daniel Rapaport.

Med en skadespause undgår Woods nederlagene på golfbanen, men han undgår ikke endnu en offentlig ydmygelse.

Natten til 29. maj 2017 holder en Mercedes Benz stille med motoren tændt på vejbanen på en mørklagt hovedvej i Palm Beach. Et par politibetjente stopper ved bilen og finder en sovende Tiger Woods ved rattet, der har påført skader på førersiden af bilen.

Politibetjentene fandt skader på førersiden af Woods' Mercedes, men de fandt aldrig ud af, hvad han havde ramt på sin vej (Foto: Handout)

På offentliggjorte optagelser fra politibilens kamera står Tiger Woods svajende på vejen, mens han kæmper med at holde øjnene åbne. Han formår ikke at svare på politibetjentens basale spørgsmål og tests.

- Jeg vil have dig til at citere hele det engelske alfabet. Det skal være på en langsom, ikke-rytmisk måde, så du må ikke synge. Hvad sagde jeg? spørger politibetjenten

- Jeg må ikke synge nationalsangen omvendt, siger en mumlende og næsten uforståelig Tiger Woods, der som på golfbanen er iført sort Nikekasket og hvid Nike-trøje.

Tiger Woods bliver anholdt, taget med på politistationen og dømt for at have kørt i påvirket tilstand. I hans blod finder politiet fem forskellige typer medicin, der dækker over smertestillende medicin, sovepiller og THC, der er det aktive stof i cannabis. Herefter begynder Woods i rehabilitering for hans afhængighed af smertestillende medicin.

Det var svært at genkende den tidligere verdenstjerne på billedet af Tiger Woods efter anholdelsen 29. maj 2017. (Foto: Handout)

- Da han blev arresteret i hans bil, og forbryderbilledet blev offentliggjort, grinede mange mennesker af ham. Han var gået fra at være den mest ikoniske atlet i verden til at være en joke blandt folk, siger Daniel Rapaport.

Vejen tilbage til toppen

26. november 2017 rammer Tiger Woods sit laveste på ranglisten. Han er nu nummer 1199 i verden. Men hans ryg har det bedre end længe, og Tiger kan igen stille til start ved turneringer. De første tegn på en genfødt verdensstjerne viser sig tilbage i marts, hvor Woods præsterer en andenplads i Valspar Championship i et felt med et utal af topspillere.

I løbet af året viser han konstant fremskridt med flere topplaceringer, og han er i august tæt på at vinde major-turneringen PGA Championship, men må nøjes med en andenplads.

Tre uger efter bliver han udtaget til at være en af de 12 spillere på det amerikanske hold til den prestigefyldte turnering Ryder Cup, som han ikke har deltaget i siden 2012. Hans comeback kulminerede med søndagens sejr, og han fik dermed den ultimative generalprøve til Ryder Cuppen, der spilles i Frankrig i denne weekend. Han har nu avanceret sig til en 13.-plads på verdensranglisten.

Tiger Woods er med til Ryder Cup for første gang siden 2012. I 2016 var han med som vice-kaptajn. (Foto: Paul Childs)

- Bare at være i stand til at konkurrere i år er fantastisk og et vildt comeback for mig. Dem der har været tættest på mig, har været vidne til mine kampe, og de har set hvor svært det har været at komme tilbage til golf. At vinde en turnering, er en helt anden ting, sagde Woods til pressekonferencen efter sejren.

Tiger Woods har i alt tilbragt mere end 13 år som verdens nummer et. Om sejren i Atlanta bliver begyndelsen på endnu en storhedstid for Tiger Woods er svært at spå om, mener Daniel Rapaport, der dog tror på, Woods kan vinde flere turneringer.

Tiden vil vise, om Woods igen bliver ramt af skader, om offentligheden får en ny skandale at se, eller det næste kapitel i historien om amerikaneren bliver et, hvor verden igen bliver mindet om, hvorfor han er en af historiens absolut bedste golfspillere.

Men en ting er sikkert – sportsfans over hele verden vil holde øje med Tiger.

- Mange har taget afstand fra ham, men endnu flere har støttet ham i hans comeback. Historien om at se et gammelt ikon vende tilbage til verdenstoppen mod alle odds er som en fortælling fra et eventyr. Man kunne ikke have skrevet et bedre manuskript, siger Daniel Rapaport.

I weekenden kan du på Viasat Golf se Tiger Woods spille sammen med resten af det amerikanske hold i turneringen Ryder Cup, hvor Europa og USA spiller om det prestigefyldte trofæ.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter