VIDEO Stimen brudt efter 21 år: Ingen danske golfherrer i verdens top-100

Ingen mandlige, danske golfspillere er i top-100 i verden i øjeblikket, men der er håb for fremtiden.

For første gang i mere end 20 år er der ingen danske herrer i top 100 på verdensranglisten i golf.

Da marts blev til april, faldt Danmarks pt. bedste golfspiller Thorbjørn Olesen nemlig ned som nummer 101 i verden – en position som siden er blevet forværret så han lige nu ligger på en 104. plads.

Dermed er der ingen danskere tilbage blandt verdens 100 bedste golfspillere, hvor Danmark ellers har været repræsenteret siden marts 1997, hvor den bedste danske golfspiller igennem tiderne, Thomas Bjørn, nåede en 98. plads på verdensranglisten.

I Dansk Golf Union (DGU) er målet at uddanne spillere, der kan kæmpe med i verdenstoppen. Derfor er sportschef Claus Mølholm heller ikke glad for tilbagegangen på verdensranglisten.

- Det er selvfølgelig noget, vi er lidt ærgerlige over, men omvendt, så skal man også huske på, at vi er en lille golf nation, der har været flotrepræsenteret især på herresiden i mange år. Nu oplever vi en lille bølgedal, som vi selvfølgelig ikke har været vant til, siger han.

- Vi håber fraværet fra top-100 ikke bliver alt for langt, og der er også en forhåbning om, at der er nogen som vil kunne gøre det godt i fremtiden.

Det danske golfmirakel

I starten af det nye årtusind havde dansk golf sin hidtil bedste periode med flere sejre i store turneringer og perioder hvor adskillige danskere lå i både top-100 og top-50 på verdensplan. Her var det især Thomas Bjørn, Anders Hansen, Søren Hansen og Søren Kjeldsen på skift leverede de store resultater, som var med til at fastholde dansk golf greb i verdenseliten.

Ifølge den tidligere professionel golfspiller på Europa Touren, Andreas Hartø, så skyldes de to ting, at den lange stime med danskere blandt de 100 bedste golfspiller nu er blevet brudt:

- Der er kommet mange flere dygtige spiller på alle tours, og så er flere af dem i generationen Thomas Bjørn, Anders Hansen, Søren Kjeldsen og Søren Hansen enten stoppet eller i deres karrieres efterår.

- Det har gjort, at der ikke er så mange om buddet – der er kun Thorbjørn Olesen tilbage af de yngre, som har været inde i top-100. De store navne er der ikke til at trække læsset mere, siger Andreas Hartø, der i dag er ansat som kommunikationskonsulent i DGU.

Derfor forventer den tidligere professionelle golfspiller heller ikke, at danske golffans lige foreløbig kommer til at opleve tiden fra 00’erne, hvor adskillige danskere blandede sig i golftoppen på samme tid.

- Vi har været forvent med nogle stjerner, som de gamle drenge, og det kan godt være, vi ikke skal forvente at der kommer til at være fire danskere i top 100 eller top 50 i verden i fremtiden. Det vil være et drømmescenarie, og der tror jeg, vi skal prise os lykkelige for at det har været tilfældet tidligere, for lige nu ligger det ikke lige for, at det kan ske, lyder det fra Andreas Hartø.

Det giver Henrik Knudsen ham ret i. Han er redaktør og kommentator hos tv-kanalen Viasat Golf, og følger dansk golf tæt.

- Det var det, som blev kaldt det danske golfmirakel, og der overpræsterede vi da helt klart i den periode. Det er nok ikke realistisk at tro, at vi kan gøre det igen. Det var voldsomt, det der skete for de danske spillere. Vi skal nok være lidt realistiske om hvor stort vores land egentlig er, og de overpræsterer faktisk stadigvæk, men bare ikke helt så meget som de gjorde før.

Ingen bekymring for fremtiden

Det betyder dog ikke, at hverken Henrik Knudsen eller Andreas Hartø er bekymrede for fremtiden – nærmere tværtimod.

- Dansk golf er ikke på vej ned, men vi skal nok bare sætte vores forventninger lidt ned. De er måske kommet for højt op, fordi vi blev forvent af dem. Men Thorbjørn Olesen og Lucas Bjerregaard burde være meget længere fremme end de er, så de er bare inde i resultatmæssigkris i øjeblikket, siger golfkommentatoren med henvisning til Danmark bedste og næstebedste golfspillere i øjeblikket.

Det giver Andreas Hartø ham ret i.

- I forhold til hvor stort vores land er, og hvor mange der spiller golf, så er dansk golf et fornuftigt sted. Jeg synes også, fremtiden ser fin ud med de amatører, vi har.

Tvillinger blandt de største talenter

Netop på amatørsiden har Danmark flere talenter der underbygger de positive udmeldinger med flotte præstationer over de seneste sæsoner. Nogle af dem er det 17-årige tvillingepar Rasmus og Nicolai Højgaard fra Gyttegård Golf Klub ved Billund.

- Vi vil gerne så hurtigt som muligt ud på Europa Touren og vinde. Hvis vi fortsætter vores udvikling så tror jeg ikke, der går lang tid før vi bliver professionelle, siger Nicolai.

Ved siden af ham på driving rangen i Gyttegård Golf Klub står hans bror, Rasmus, og er lige så springfuldt med tro på deres evner.

- Vores ambition er at vinde en mayor og komme i top på verdensranglisten, siger han med et stort smil

Tvillingerne fra Billund spiller lige nu på det danske juniorlandshold, hvor de sidste år var med til at vinde EM-guld for hold. Derfor ser man også et stort lys i Højgaard-brødrene i DGU.

- De stikker næsen langt frem på amatørverdensranglisten, og havde en fantastisk sæson sidste år. De er rigtig dygtige, og har et fantastisk mindset, siger sportschef Claus Mølholm.

Thorbjørn Olesen kan i denne weekend spille sig tilbage ind i top-100, hvis han leverer et godt resultat i Europa Tour-turneringen Open de España.

Selvom der ikke er nogen herre i blandt verdens 100 bedste, så holder golfkvinderne stadig fanen højt for Danmark. Nicole Broch Larsen ligger nemlig på en 83. plads på kvindernes verdensrangliste.

Facebook
Twitter