Bekymring efter krisemøde: Konkurstruet klub skal samle 1,8 millioner kroner på to uger

Bestyrelsesformand Henrik Ritlov er dybt bekymret på vegne af 1. divisionsklubben Ajax København.

Arkivfoto: Ajax Københavns bestyrelsesformand, Henrik Ritlov, er bekymret for klubbens fremtid. (Foto: © Mette Mørk, Mette Mørk memo@vafo.dk)

Ingen i Ajax København har det godt.

Det understreger håndboldklubbens bestyrelsesformand, Henrik Ritlov, sent søndag aften. Han har netop forladt et internt krisemøde, hvor man diskuterede konkurssagen, der truer 1. divisionsklubben på sin eksistens.

- Vi er alle rystede og præget af, hvad vi skal igennem nu. Men vi må arbejde så godt vi kan og forhåbentligt komme ud af det på den anden side, siger Henrik Ritlov til DR Sporten.

Bestyrelsesformanden, der også er en del af ejergruppen, fortæller, at klubben helt konkret skal samle mellem 1,5 til 1,8 millioner kroner, inden sagen skal behandles i skifteretten den 20. september.

Ellers er det slut for Ajax København i Danmarks 1. division.

Sjællandske Medier var først om at beskrive klubbens krise, da man lørdag kunne fortælle, at Ajax København havde fået en konkursbegæring fra Skattestyrelsen.

Den kom på baggrund af, at klubben hverken havde betalt løn til spillerne i september eller havde sørget for den nødvendige forsikring i månedsvis, som ellers er et krav i Håndbold Spiller Foreningens standardkontrakt.

Henrik Ritlov fortæller, at der for nu er styr på lønnen, og at klubben i samarbejde med Spillerforeningen har rådet bod på situationen omkring forsikring af spillerne.

Han erkender dog, at han har en stor del af ansvaret for situationen, og at der i slipstrømmen på søndagens krisemøde som minimum vil blive holdt et møde om dagen de kommende syv til ti dage.

- Vi har ikke et horn i siden på nogen, for vi er nødt til at se indad. Vi har haft for mange udgifter og for få indtægter i for lang tid, siger bestyrelsesformanden.

Den københavnske klub er i store økonomiske problemer, men det drejer sig kun om firmaet som står bag klubbens herrehold. Kvindeholdet i ligaen går fuldstændig fri, ifølge Henrik Ritlov. (Foto: © THOMAS SJØRUP, Ritzau Scanpix)

Skattestyrelsen og Ajax uenige

Det er der flere årsager til.

For det første er håndboldklubben og Skattestyrelsen gået skævt af hinanden, siger Henrik Ritlov. Ifølge Ajax-chefen har man optaget et såkaldt coronalån på 900.000 kroner, som betyder, at man ikke må hæfte for yderligere gæld.

Derfor betalte Ajax den udestående gæld til Skat. Men ifølge Henrik Ritlov fik Ajax at vide, at klubben også skyldte Gældsstyrelsen penge, men at man havde overskredet datoen for tilbagebetaling.

- Gældsstyrrelsen er jo bare en forlænget arm af Skat, så når vi betaler direkte til Skat, mener vi også, vi har betalt alle dem, vi skylder penge. Vi synes ikke, vi har svigtet, siger Henrik Ritlov.

Men I har vel begået en fejl ved ikke at undersøge det bedre?

- Vi synes ikke, vi har fejlet, men at vi har det hele på vores side, siger Henrik Ritlov.

- Skat har en anden holdning, og det kan vi ikke forstå. Især ikke da vi havde besøg af to venlige folk fra styrelsen, som godt kunne ser der var logik i det, vi sagde. De ville gå tilbage til deres chef, men har sagt, at en afdragsordning ikke kan lade sig gøre.

Omkring den manglende forsikring af spillerne fortæller bestyrelsesformanden, at fejlen blandt andet skyldes en miskommunikation mellem Ajax Københavns ledelsesgruppe og den forhenværende direktør, Daniel Svensson.

'Det er ikke godt nok'

For nylig stoppede han i klubben og blev i stedet ansat som kommerciel direktør i Danmarks Idrætsforbund, DIF, og Team Danmark. Man har ikke kunne få fat i ham siden, og selv om klubben er glade på hans vegne, er timingen for det nye job ikke optimal.

- Vi har lavet en fejl i Ajax København, og jeg skal ikke være den, som lige nu placerer ansvaret hos nogen. Det er bare ikke godt nok af os, siger Henrik Ritlov.

Så det er ikke sådan, at du tænker, Daniel Svensson bærer en del af skylden?

- Det er klart, at jo tættere du er på aftalerne, desto mere ansvar har du for at sikre, at tingene er i orden. Det ved jeg også, at Daniel selv mener, siger Henrik Ritlov.

DR Sporten har forsøgt at få en kommentar fra Daniel Svensson. I en SMS skriver han.

- Da jeg ikke er ansat i Ajax mere, kan jeg ikke udtale mig omkring klubben. Jeg vil derfor henvise til, at du henvender dig til bestyrelsesformand Henrik Ritlov.

Henrik Ritlov har efter Daniel Svenssons stop overtaget driften af klubben. Ved søndagens krisemøde aftalte han sammen med ejergruppen og en række sponsorere at spæde økonomisk til i et forsøg på at redde klubben.

Det er dog ikke nok, og der mangler altså op mod 1,8 millioner kroner, før Henrik Ritlov tør tro på en fremtid for Ajax København.

- Det er det niveau af penge, vi skal skaffe på nuværende tidspunkt ud fra vores nuværende tal. Ejerne og andre, som er tæt på klubben, har en forpligtelse overfor spillerne til at gøre vores ypperste, for at det lykkes.

- Der venter 14 dage, hvor vi skal meget hårdt for at løse vores likviditets- og driftsudfordring. Derfor håber jeg, at andre store virksomheder Storkøbenhavn samt kommunen kan hjælpe.