Der lød et brag, da Møllgaard meldte stort ud, men nu er hans ord blevet lov i Aalborg

For fire år siden sagde Henrik Møllgaard, at Aalborg vil vinde Champions League, og forventningerne er kun vokset inden sæsonens første hjemmekamp i turneringen.

(Foto: © Henning Bagger © Scanpix Collage: Maria Eriksen Volthers)

Der var formentlig en direktør på ledelsesgangen, som kiggede nervøst i retning af relæet, da Henrik Møllgaard for fire år siden satte strøm til tingene og testede kredsløbet i Aalborg Håndbold.

- Vores målsætning er at vinde Champions League, lød det bombastisk fra holdets bramfri profil i et interview med DR Sporten i 2019, inden dele af dansk håndbold lod blikket falde mod gulvet for at se, hvor han havde tabt småkagerne.

Det trak overskrifter at puste sig op på den måde.

Den hidsige udmelding var ikke klappet af med baglandet, forklarer Henrik Møllgaard i dag, men Aalborg-spilleren var grundtræt af det fedtspil, klubholdene herhjemme - i hans øjne - havde turneret med i en årrække.

- Det blev oftest en fortælling om, at det var stort bare at være med i Europa, og det er den danske liga simpelthen for god til, siger Møllgaard.

Var det gennemtænkt?

- Nej, det var ikke et stunt, men det er sådan, jeg har det, siger han.

Og hvis Aalborgs ambition var at spille for at vinde alle kampe, var den logiske slutning, at man vel egentlig også ville ende med at vinde Champions League. Simpel matematik.

- Det gav noget at leve op til, især for mig, men det var med til at sætte gang i nogle ting. Spillertruppen committede sig til, at vi ikke gad ligne idioter, fordi der havde stået én ældre herre (Møllgaard selv, red.) og sagt et eller andet.

Tror ikke på metaltræthed

Da aalborgenserne sæsonen efter interviewet nåede finalen i Champions League, var der ikke længere nogen, der beskyldte Henrik Møllgaard for vanvidskørsel.

Klubben tog derfra et "kvantespring", mener han. Og det åbnede døre, der nu betyder, at Mikkel Hansen og Niklas Landin, danske verdensstjerner, og andre spændende navne har tilsluttet sig for at bidrage på rakettens sidste stræk mod verdenstoppen.

- Jeg tror ikke, det lå i planerne, at Mikkel skulle hjem til Danmark. Han kunne være blevet ude så længe, han ville, men nu var der et projekt, der gav mening. Det er også derfor, Niklas er her nu, siger Henrik Møllgaard.

De og andre nytilføjelser køber ind på planen om at vinde alt det, som byder sig.

Mikkel Hansen (tv.) vendte sidste år hjem til den danske liga. Efter VM-guldet i januar blev venstrebacken sygemeldt med symptomer på stress, men han er nu tilbage i aktion for Aalborg Håndbold, hvor han i denne sæson er blevet holdkammerat med Niklas Landin (th.). Stjernekeeperen er kommet til fra tyske THW Kiel. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Nuvel, der har stået GOG på de hjemlige titler i et par år, men det er ikke sket med nordjydernes velsignelse og har været en kæmpe streg i regningen.

- Jeg vil simpelthen ikke anerkende, at der kan gå metaltræthed i en klub som Aalborg. Man bliver ikke træt af at vinde, siger Henrik Møllgaard.

Også selvom han er blevet 38 år, mens de to førnævnte legekammerater fra landsholdet, Hansen og Landin, er henholdsvis 35 og 34 år, og at de tilsammen har et bagkatalog, der rummer alle titler, håndboldsporten sætter på højkant.

Du er ikke bange for mætheden?

- Nej! Det er ikke tilfældigt, at det ofte er de samme hold, der vinder hele tiden, fordi det handler ikke kun om at være bedre. Det handler også nogle gange om ikke at ville acceptere at tabe. Den sult, det kan skabe, kan være ligeså vild som et vindergen.

- At nægte at acceptere at skulle stå inde i hallen og klappe af de andre i fire latterlige minutter, hvor man skal opføre sig ordentligt og er ved at bide tungen af sig selv. Den følelse er ikke en hel sæson værd. At gå gennem alt det lort for at anerkende, at det nok ikke kunne blive til mere i år, siger Henrik Møllgaard.

Hvordan topper vi den udmelding, Møllgaard?

Braget efter Henrik Møllgaards opråb om, at Aalborg Håndbold vil vinde Champions League, blev altså efterfulgt af et ekko, der skubbede på udviklingen i klubben.

Problemet denne mandag ved et højbord i Gigantium er så, at det efterlader os med den svære toer. For hvordan topper vi interviewet fra 2019? Kan buen spændes hårdere?

Vi giver den nogle forsøg:

Er holdet i år det bedste, der nogensinde har været i Aalborg?

- Ja, det både tror og synes jeg. Jeg er i gang med mit sjette år, og vi har startet forfra et par gange allerede. Nu er vi i gang igen, og jeg synes, at det her er det bedste hold.

Hvis holdet er det bedste i din Aalborg-tid, har jeres chance for at vinde Champions League vel aldrig været større?

- Nej, det synes jeg ikke med tanke på kvalititen i truppen. Tidligere har udfordringen for danske klubber været, at trupperne var for smalle. Jeg har aldrig været i en bredere dansk trup. Derfor tror jeg også, at vi kan lave noget.

- Vi har fået et mere internationalt snit, noget rent kvalitativt i toppen, men også flere centimeter og kilo. Vi kan tage til de svære udebaner og spille lige op på fysikken, og det kunne vi ikke tidligere.

Aalborg Håndbold åbnede årets Champions League-sæson med at rejse til en svær udebane i Polen og slå Kielce, der har vundet sølv i turneringen de seneste to sæsoner. (Foto: © Piotr Polak, Ritzau Scanpix)
Aalborg Håndbold åbnede årets Champions League-sæson med at rejse til en svær udebane i Polen og slå Kielce, der har vundet sølv i turneringen de seneste to sæsoner. (Foto: © Piotr Polak, Ritzau Scanpix)

Er det en skuffelse, hvis I ikke kommer i Final4?

- Selvfølgelig vil jeg være skuffet, fordi jeg synes, at vi er gode nok til det. Jeg er altid skuffet, når sæsonen slutter før tid.

- Vi har alletiders mulighed, og vi har skabt en europæisk base. Nej, vi har ikke overraskelsesmomentet længere, men til gengæld ved vi, at vi har slået dem alle sammen. Vi mangler vel kun FC Barcelona. Og vi er ikke bange for at tage til Kielce, Kiel eller Barcelona for den sags skyld.

DR viser Champions League de kommende tre sæsoner. Kommer vi til at sende jer vinde turneringen?

- Logikken siger nej, men der er ikke et modstanderhold, hvor jeg tænker, at vi ikke kan slå dem. Så hvorfor ikke?

- De spillere, vi får tilført nu, er enten nogle af de største talenter i verden, eller også er det nogen, som har gjort det, eller ved, hvad der skal til.

- Jeg tror mere på projektet nu end i interviewet for fire år siden. Én ting er at ville vinde, men vi kan se, at det holder. Vi har været i en finale. Vi har slået de store hold. Det holder sgu.

Inden sæsonen præsenterede Aalborg Håndbold en strategi om at blive verdens bedste håndboldklub. På banen, uden for banen.

Så kan det godt være, at enkelte fik kaffen galt i halsen, da Henrik Møllgaard tog ordet for fire år siden, men budskabet har forplantet sig. Nu er nordjydernes officielle erklærede mål, ja gæt selv: "At vinde Champions League".