Drama? Ellers tak, siger de i Esbjerg - og det er en af nøglerne til holdets succes

Team Esbjerg kan søndag sikre sig førstepladsen i holdets Champions League-gruppe.

Team Esbjergs spillere stortrives i klubben og som kollektiv. Det er en af forklaringerne på sæsonens mange succeser, lyder det. (Foto: John Randeris © Scanpix)

Hvis der da bare fandtes en opskrift på succes.

'20 minutter i ovnen på varmluft ved 200 grader'. Værsgo. Så er der serveret.

Nej, der skal mere til. Ellers havde mandagstræner-licensen formentlig været en virkelig, velanset uddannelse og ikke blot tildelt ved erhvervelsen af tastatur og internetforbindelse.

Succes tilfalder de få - og blandt dem er i øjeblikket Team Esbjergs danske mestre.

Vestjyderne har over tid vist skræmmende styrke i den hjemlige liga, men også klubbens Champions League-tog har været særdeles succesfuldt. Her rækker esbjergenserne søndag ud efter en førsteplads i turneringens hovedrunde og dermed en på papiret nemmere kvartfinalemodstander. Det kræver som minimum en hjemmebanesejr på seks mål over franske Metz.

Men hvad er det, de kan, derude vestpå? Holdets norske profil Vilde Mortensen Ingstad tror, at svaret blandt andet skal findes i spillernes relationer.

- Jeg er overbevist om, at det handler om, at vi har det godt med hinanden, siger nordmanden til DR Sporten.

- Vi har et godt sammenhold, der er en god dynamik, og man får lov til at være sig selv. Det flyder godt. Der er god kemi på og udenfor banen. Der er ikke det store drama. Alle stiller op for hinanden, uddyber hun.

Det billede kan holdets cheftræner og nyudnævnt kvindelandstræner, Jesper Jensen, godt genkende. Mindre drama, mere håndbold.

- Jeg plejer at rose vores måde at interagere på i spillertruppen. Vi kan alle se, hvor dygtige håndboldspillere de er. Men jeg synes, at menneskerne bagved håndboldspillerne er endnu dygtigere, siger Jensen.

Klart definerede roller

Selvom der i en klub med Esbjergs tætte program er et stort pres - og langt mellem fridagene - glæder spillerne sig til at tilbringe tid sammen.

- Vi snakker ikke om presset, eller at det er hårdt. Folk glæder sig bare til at være sammen og hygge sig. Det er med til at oparbejde og ikke dræne energi, siger Jesper Jensen.

Sæsonen har vist, at der under cheftrænerens ledelse har været et tydeligt hierarki på Team Esbjerg-holdet, mener DR Sportens håndboldekspert, Lars Krogh Jeppesen.

- Jesper Jensen har været dygtig til at definere de roller og det ansvar, der er på holdet. Alle folk er indforstået med deres opgaver, og det accepterer de, siger håndboldeksperten.

Cheftræneren skal i fremtiden ikke kun jonglere med præstationerne i Esbjerg. I mandags blev Jesper Jensen præsenteret som ny landstræner for kvindelandsholdet. Det betyder, at træneren i fremtiden skal dobbeltjobbe. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Det handler om at få det optimale ud af spillerne, og det gør de med den nuværende kultur.

- Det er ikke den bredeste trup, og de har været ramt af skader, men alligevel formår de at løfte som gruppe, siger Lars Krogh Jeppsen, der er meget imponeret over esbjergensernes præstationer i indeværende sæson.

- Det er ikke så tit, at vi har et danske kvindehold, der er så omstillingsparate og kan levere på så mange forskellige måder.

Til nøglekampen i Champions League må Team Esbjerg imidlertid kigge langt efter hjemmepublikummet. Klubben har valgt at følge sundhedsmyndighedernes anbefalingerne i kølvandet på coronavirusset og jagter derfor førstepladsen i puljen foran tomme tribuner.

Derfor skal du selvfølgelig se søndagens opgør mellem Team Esbjerg og franske Metz med danske Louise Burgaard på holdet direkte på DR1 med optakt fra klokken 16.35.