Én kamp fra det ypperste: Aalborg har en ’sindssygt unik mulighed’ for at gøre det, der de seneste år har ’været meget langt væk’

For første gang siden 2012 kan Danmark igen være repræsenteret ved Final 4-stævnet i Køln.

Der blev jublet godt og grundigt, da Aalborg Håndbold tidligere på foråret slog Porto ud og avancerede til kvartfinalerne i Champions League. Onsdag kan jublen blive endnu vildere, hvis holdet spiller sig videre til turneringens Final 4-stævne. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I sidste uge tog Aalborg Håndbold det første store skridt i retningen af Champions Leagues Final 4-stævne i Køln. Stævnet, der er samlingspunktet for Europas fire største håndboldklubber – og stævnet, der afslutter den europæiske sæson.

Nordjyderne vandt ganske imponerende med 26-21 over det tyske storhold Flensburg-Handewitt og kan således tåle at tabe onsdagens kamp i det tyske. Så længe det ikke bliver med for mange mål.

En kæmpe chance, siger DR Sportens håndboldekspert, Lars Krogh Jeppesen.

- At Aalborg nu har den chance og den mulighed, er jo sindssygt unik. Nu står de med gode kort på hånden, så det er jo endnu mere fantastisk. Lykkes det her for Aalborg, så er det helt vildt. Det er virkelig godt arbejde af spillere, trænere og klub, siger Lars Krogh Jeppesen.

- Det er en kæmpe kamp rent klubmæssigt. Målet og guleroden er lige foran dem. Der er rigtig mange dygtige spillere, der aldrig kommer i nærheden af det fineste af det fineste, som et Final 4-stævne er.

- Nu står de her med fem mål i bagagen, samtidig med at de har holdt Flensburg på 21 mål. Det er et rigtig godt resultat, siger Lars Krogh Jeppesen.

De 21 scorede mål af Flensburg-Handewitt i det første opgør betyder nemlig, at tyskerne er tvunget til at vinde med mindst seks mål, hvis Aalborg vel at mærke formår at score mindst 22 gange på den anden side af den dansk-tyske grænse.

Sker det, vil det være første gang siden det dengang storsatsende AG København var i Final 4 tilbage i 2011/12-sæsonen, at det lykkes et dansk hold at spille sig blandt de sidste fire hold i den fineste klubturnering.

Og selvom Skjern Håndbold i 2017/18-sæsonen nåede helt til kvartfinalen efter blandt andet at have slået storholdet Veszprem, var det end ikke dengang i tankerne hos Lars Krogh Jeppesen, at et dansk hold tre år senere skulle stå med så gylden en mulighed for at spille sig videre fra kvartfinalen.

- Når jeg har kommentereret dansk herrehåndbold og Champions League de sidste fire-fem år, har jeg anset det som værende - ikke decideret urealistisk - men som meget langt væk.

- Men der er virkelig blevet arbejdet med tingene i Aalborg. Der er blevet skabt en kontinuitet, og man har været vanvittig dygtig til at se muligheder i eksempelvis Henrik Mølgaard. Det er bare en case ud af mange. Man har været dygtig til at bevare sulten og med nye spillere, der kom ind i truppen sidste år, hvor man lidt blev frataget den lidt unikke mulighed, man også havde sidste år i de her knald eller fald kampe mod Porto.

- Det er meget fortjent, at Aalborg nu selv har chancen for at gøre arbejdet færdigt, og at det ikke bliver spoleret af corona. Så må vi se, om de kan stå for presset, siger Lars Krogh Jeppesen.

For mens corona sidste år altså aflyste Aalborgs ottendedelsfinale for i stedet at sende Kiel, PSG, Veszprem og Barcelona direkte i Final 4, har nordjyderne i år selv chancen for at spille sig hele vejen til Final 4. Hvis de altså kan stå for det føromtalte pres.

- Jeg har bare stået der rigtig mange gange, og lige pludselig er du bagud med fire mål, og så er du alligevel voldsomt presset. Det tror jeg også kommer til at ske her.

- Men jeg synes også, at Aalborg-holdet som helhed præsterer som et hold. Samtidig er Flensburg normalt et sindssygt sted at spille, fordi der er så meget knald på tribunerne. Det kommer der ikke til at være den her gang, og det er ikke nogen bagdel.

Nøglen er at fortsætte

Og opskriften på et dansk hold blandt de sidste fire i Champions League er klar.

- De skal gribe det an på fuldstændig samme måde, som de har gjort hele sæsonen. De skal gå ud og spille den kamp, som skulle de vinde den. Det kan være, at man rent taktisk i løbet af de sidste 10-15 minutter har noget, man kan arbejde med. Men der må ikke gå taktik i den fra start af.

- Man må ikke spille med en trukket håndbremse. Man skal simpelthen gå ind og spille, som stod der 0-0. Ellers ender det galt, siger Lars Krogh Jeppesen.

Henrik Møllgaard er en af dem, der får særligt stor ros af Lars Krogh Jeppesen. Her er han i aktion mod landsholdskollegaen fra Flensburg-Handewitt Mads Mensah. (Foto: René Schütze © Scanpix)

Gør de til gengæld det – altså fortsætter, hvor de slap i Aalborg i sidste uge – så kan det tilmed også blive til mere end bare en plads i Final 4.

- Det er jo det fantastiske ved håndbold. Alt kan jo lade sig gøre. Jeg har kommenteret en del Final 4-stævner, hvor det har været det undertippede hold, der har endt med sejren.

- Men lad mig slå fast, at når de drager til Køln, hvis de er så dygtige, så kommer de til at være kæmpe underdogs. De vil komme op mod nogle hold, der har gjort det exceptionelt godt i år.

- Det er ikke sådan, at jeg har Aalborg som favorit, hvis de møder Kiel eller Barcelona. Men når først du er i Final 4-stævnet, og det er over en enkelt kamp, så er intet umuligt. Det er jo set ved flere lejligheder, siger Lars Krogh Jeppesen.

Aalborg kan gentage eget kunststykke i fremtiden

Men vil det så være en enlig svale, hvis dansk herrehåndbold igen kan prale af at have et hold med ved Final 4-stævnet?

Nej, mener Lars Krogh Jeppesen, der ser en lys fremtid for netop de danske mestre fra Aalborg, der fra næste sæsoner henter store stjerner som Aron Palmarsson og Kristian Bjørnsen, inden også Mikkel Hansen slutter sig til truppen efter næste sæson.

- Når det kan lykkes med den her besætning, er det ikke utænkeligt, at holdet, når der bliver oprustet yderligere med så store profiler som Mikkel Hansen, kommer til at være med i kampen om at være med i det allerfineste selskab.

Mikkel Hansen trækker næste sommer i den røde Aalborg-trøje. Med ambitioner om at levere store ting i særligt Champions League. (Foto: René Schütze © Scanpix)

- Der er skabt noget kontinuitet igennem de sidste mange år, og man har bevist, at man agter at være deroppe år efter år. Det er det, der er hensigten med det her, ellers henter man ikke Mikkel Hansen. Han tænder jo ikke på at spille i Lemvig torsdag aften klokken 21.30, nej. Mikkel Hansen har stadig ambitioner, ellers kunne han lige så godt have ladet være med at tage tilbage til Danmark. Han vil gerne i Final-4 med Aalborg, siger Lars Krogh Jeppesen.

Udover Aalborg-Flensburg-Handewitt udgøres dette års kvartfinaler af PSG-Kiel, Veszprem-Nantes og Barcelona-Meshkov Brest.

Aalborgs udekamp i Flensburg onsdag aften kan høres direkte i LIGA på P3 eller ses på TV3 Max. Der er kampstart klokken 20.45.