Et skridt fra historisk triumf: Aalborg skal ødelægge Barcelonas perfekte sæson

Aalborg Håndbold kan i aften vinde verdens største turnering.

Aalborg Håndbolds træner Stefan Madsen har forståeligt svært ved at få armene ned. For første gang i 45 år står et dansk herrehold i Europas største finale. (Foto: Ina Fassbender © Ritzau Scanpix)

Mens den sportslige relevans af Danmarks EM i fodbold blev sat i stå i aftes, er et dansk klubhold to gange 30 minutter fra en historisk stor triumf.

Aalborg Håndbold møder FC Barcelona i finalen ved Final 4-stævnet i Köln.

Mens danske kvindehåndboldhold flere gang har løbet med Champions League-trofæet, er det aldrig lykkedes for et dansk herrehold at vinde den største klubturnering.

For at finde den seneste danske finaledeltager, skal man bladre helt tilbage til 1976 i historiebøgerne, hvor turneringen hed European Champions Cup.

Her tabte Fredericia KFUM med 15-17 til jugoslaviske Borac Banja Luka.

Men selv om det er 45 år siden, er der ligheder mellem Fredericia-holdet og Aalborg, fortæller Thomas Ladegaard, der er forfatter til bogen "Håndboldens legender" og vært på podcastmediet Mediano Håndbold.

- Da Fredericia var så dygtig i 1970'erne, var det også mod hold med flere penge og ressourcer. Det var de statsfinansierede hold i Østeuropa. Men det var også en række ærgerrige spillere, der ville noget mere, siger Thomas Ladegaard.

- De var også mere ambitiøse apropos Henrik Møllgards citat om at vinde Champions League (Til DR i 2019, red.). Dengang var det Anders Dahl Nielsen, der var drivkraften. De turde også tænke større.

- Men de var oppe imod en vis overmagt, og det er Aalborg også oppe imod, som har større budgetter og større individuelle kvaliteter.

Anders Dahl Nielsen var som spiller en del af Fredericia KFUMs storhold i 1970'erne. Senere blev han toptræner i blandt andet Flensburg-Handewitt. (Foto: Palle hedemann © Scanpix Danmark)

Efter Fredericia KFUM forsvandt fra den europæiske top, var det i mange år KIF Kolding, der var det danske fyrtårn i Champions League.

Klubben var i semifinalen i både 1992 og 2002.

- Det var i den begyndende professionalisering af håndbold. Der var Kolding på herresiden de første, der begyndte med den professionelle tilgang med kontrakter.

- Der er igen en lille parallel til Aalborg. At have de visioner og turde at lave et løft, som ikke rigtig fandtes, siger Thomas Ladegaard.

I 2012 var en ny dansk klub i semifinalerne under Final 4-formatet. Pengetunge AG København endte på en tredjeplads.

Finalemodstanderen er ubesejret i et år

Aalborg Håndbold har gennem sæsonens slidt sig forbi en kongerække af verdens stærkeste klubber. I kvartfinalen slog de over to kampe tyske Flensburg-Handewitt. Lørdag besejrede de sensationelt Mikkel Hansen og resten af verdensstjerne i Paris Saint-Germain.

I finalen venter så et spansk storhold, der ikke har tabt en håndboldkamp hele året i alle gældende turneringer. Man skal hedde Henrik Mølgaard for at have appetit på den mundfuld.

- Det har jeg det fantastisk med. Det bliver sjovt at være dem, der ødelægger den perfekte sæson for dem, siger Henrik Møllgaard.

- Jeg kan finde 100 grunde til, hvorfor det er ulogisk, at vi står i CL-finalen, men jeg havde en fornemmelse af, at vi matchede dem fuldt ud, siger forsvarsgeneralen.

Den spanske stormagt er gået gennem sæsonen med lutter sejre i både den hjemlige liga og Champions League, hvor klubben slog Aalborg to gange i gruppespillet.

For cheftræner Stefan Madsen er det en fordel, at Aalborg har mødt Barcelona tidligere i år. Det gør forberedelserne lidt nemmere, og så er der noget at revanchere.

- Da vi spillede på hjemmebane mod Barcelona, havde vi dem faktisk helt nede i sækken og var tæt på at lave en stor overraskelse. Så det må være tid til, at vi laver en overraskelse mod dem søndag, siger Stefan Madsen.

Hos Aalborg-direktør Jan Larsen er det stadig ikke helt virkeligt, at hans klub nu står i finalen i den største klubturnering.

- Jeg prøver at gå og sige til mig selv, at det er Champions League-finalen og ikke en DGI-turnering. Det er vanvittigt og kæmpestort.

- Vi har sat os nogle rigtig store mål, som vi har turde melde ud, og når det samtidig lykkedes, kan det ikke være bedre. Vi er stolte over, at vi kan skrive historie, og håber på, at vi kan gøre det endelige og vinde Champions League, siger Jan Larsen.

Aalborgs finale mod FC Barcelona spilles søndag klokken 18 i Lanxess Arena i Köln.