GRAFIK Forstå håndboldens nye CL-struktur

To hold går direkte fra gruppespil til kvartfinale, mens andre skal igennem to knock out kampe efter gruppespillet.

Det kræver en time out, når man skal forsøge at finde hoved og hale i den nye struktur i håndboldens Champions League. Der er 28 hold, som skal fordeles i fire grupper – to med otte hold og to med seks hold. Nogle går direkte videre til kvartfinalerne, mens andre skal ud i knock out-kampe, inden de overhovedet er klar til ottendedelsfinalerne.

Selv siger det europæiske håndboldforbund (EHF), at ”det er da nemt”, når man ringer til dem for at få en forklaring på systemet, så mener vi på DR Sporten nu alligevel, at det kræver en doktorgrad i Sudoku for at finde rundt i vejen mod finalen.

FC Barcelona vandt Champions League-finalen i maj og blev fejret med rigelige mængder konfetti.

Derfor har vi kigget lidt nærmere på det nye system i Champions League i håndbold. Helt overordnet er det sådan, at de højest rangerede hold møder hinanden i det indledende gruppespil, mens de lidt lavere rangerede møder hinanden. Blandt de lavest rangerede finder vi Skjern Håndbold.

- Hvis du spørger mig, om jeg hellere ville have beholdt det gamle system, så er svaret ”ja”. Men hvis du spørger mig, om jeg hellere ville være fri for at være med i Champions League med nye system, så er svaret ”nej”. Det gamle system var mere gennemskueligt, siger Skjern Håndbolds bestyrelsesformand, Carsten Thygesen, om det nye system.

Gruppespil laves om

Det gamle system havde fire grupper med hver seks hold. Holdenes niveau var blandede – der var hold repræsenteret fra seedningslag et til seks. De fire bedste hold i grupperne gik videre til ottendedelsfinalerne, og så var det knock out-kampe herfra, indtil semifinalerne, hvor man gik over og spillede Final 4-stævne i en weekend. Her blev semifinalerne spillet om lørdagen, og kampen om tredjepladsen samt finalen blev spillet om søndagen.

Sådan er det ikke mere. Antallet af hold er nu 28 fra 20 lande mod tidligere 20 hold fra 15 lande. Og hold nu fast: Der bliver spillet intet mindre end 200 kampe mod 148 sidste år.

Der er stadig fire puljer, men de bliver nu inddelt efter niveau. Gruppe A og B består af i alt 16 hold – otte i hver gruppe. Her er det vinderne fra 11 ligaer samt fem andre hold. Alle hold har EHF været inde over og vælge ud fra otte kriterier, der blandt andet inkluderer tidligere præstationer, hal-, presse- og sponsorfaciliteter.

Gruppe A og B er ”de bedste” grupper. Det er her, man finder hold som FC Barcelona, THW Kiel, Paris Saint-Germain og Veszprem. De danske mestre fra KIF Kolding København er også at finde blandt disse 16 hold.

- At spille de største kampe mod de største klubber – det er positivt. Det er dét, som alle håndboldspillere drømmer om – og også klubberne for den sags skyld, siger KIF Kolding Københavns sportschef, Lasse Boesen, om deres placering.

Lasse Boesen har lige skrevet kontrakt med Kristian Asmussen, der som 44-årig skifter fra Nordsjælland og nu skal møde verdens bedste klubhold. Det glæder han sig, naturligt nok, til. (Foto: Jørn Deleuran © Scanpix)

Gruppe C og D har hver seks hold, som består af yderligere otte nationale mestre, tre hold udvalgt ud fra de kriterier, der tidligere er nævnt, samt et hold, der har været ude i en kvalifikationsturnering. Det er blandt disse 12 hold, vi finder de danske sølvvindere fra Skjern Håndbold.

- Vi kunne godt have tænkt os at være helt sikre på at møde et af de hold i vores pulje, som man gjorde tidligere. Når der var fire hold, der gik videre fra det tidligere system, så kunne man jo stadig gå videre, selvom man mødte et af de store hold, hvor man på papiret var absolut chanceløs, siger Carsten Thygesen.

Men selvom Skjern Håndbold ikke umiddelbart har nogle kampe mod de allerstørste hold, så har de stadig en chance for at møde de hold som FC Barcelona, Paris Saint-Germain og THW Kiel. Det bliver dog først i ottendedelsfinalen, hvis de når dertil.

Forskellige veje til 1/8-finalerne

Og hvordan kommer de så dertil? Her skal vi igen have fat i Sudoku-doktorgraden, for det er ikke helt lige til.

I gruppe A og B med otte hold i hver går nummer 1 direkte videre til kvartfinalerne – de springer simpelthen ottendedelsfinalerne over. Nummer 2 til 6 går så videre til ottendedelsfinalerne, mens nummer 7 og 8 ryger ud af turneringen.

I gruppe C og D med de seks hold i hver er det lidt anderledes. Her gælder det om at blive nummer 1 eller 2 i puljen, for de resterende hold ryger ud af turneringen. Nummer 1 og 2 fra de to puljer krydser over og mødes i knock out-kampe om to pladser i ottendedelsfinalen.

Nummer 1 fra gruppe C møder nummer 2 fra gruppe D, mens nummer 1 fra gruppe D møder nummer 2 fra gruppe C. Vinderne af de kampe får så plads i ottendedelsfinalen, hvor de er sikre på at møde nummer 2 fra gruppe A og B.

Thomas Mogensen og holdkammeraterne i Flensburg Handewitt har fået et wildcard til at spille med i en af "topgrupperne". (Foto: Pascal GUYOT © Scanpix)

Herefter kører det rimelig normalt – bortset fra at de to gruppevindere fra gruppe A og B venter. Semifinale og finale er helt som det plejer – det bliver afviklet ved det efterhånden velkendte Final 4-stævne i Köln den 28. og 29. maj 2016.

Vi håber, I er blevet klogere på, hvordan det hænger sammen, og dermed er endnu mere klar til den nye Champions League-sæson, som du igen i år kan følge på DR’s kanaler og her på dr.dk/sporten.

Facebook
Twitter