Hun kan tage det hele på den halve tid: Keeperkomet er på tærsklen til tre titler på seks måneder

22-årige Anna Kristensen har været en af sæsonens store åbenbaringer hos Team Esbjerg, der i weekenden jagter Champions League-trofæet i Budapest.

Anna Kristensen har kontrakt med Team Esbjerg til sommeren 2026. (Foto: © Tobias Jørgensen)

Når nu Anna Kristensen drives direkte fremad af muligheden for at smide oplevelser i glas og ramme, kunne nytårsskiftet til storholdet Team Esbjerg næppe være timet bedre.

I weekenden spiller målvogteren Final4 i Budapest, og om under en uge kan hun krone en helt utrolig halvsæson med DM-guld. Pokaltitlen er allerede i hus - forude blinker Champions League og et dansk mesterskab.

Hvis og hvis, naturligvis.

- Det er en svær balance at nyde det og samtidig være klar. Der har ikke været tid til at lade det synke ind. Jeg har ikke spillet Champions League før i år og har aldrig tænkt, at det overhovedet var en mulighed, siger den 22-årige keeper.

Ydmyghed klæder de fleste, men omverdenen har længe haft svært at bevare pessimismen på Anna Kristensens vegne.

Da Viborg ved indgangen til 2023 sendte hende til Esbjerg, lød det i afskedssalutten, at det "bemærkelsesværdigt" store talent har potentiale til at blive "verdens bedste målvogter".

En presbold helt oppe ved trekantssammenfoldningen for det menneskelige plankeværk, som ingenlunde selv stikker knappenåle i karriereplanen.

- Jeg har aldrig haft et mål om noget overhovedet med håndbold. For mig handler det om at samle så mange gode oplevelser som overhovedet muligt.

- Hvis jeg taber en finale, er det ikke det, der definerer det for mig. Ja, det er fedt at vinde, misforstå mig ikke, men det er ikke bare fedt, fordi man vinder. Det er fedt, fordi man mærkede, at alle arbejdede hårdt for at nå dertil. Så bliver det 100 gange federe at stå med en guldmedalje på søndag, siger Anna Kristensen.

'Talent er noget mærkeligt noget'

Esbjerg-keeperen kender sig selv godt nok til at vide, at hun var brændt sammen i en individuel sportsgren. Dertil suger hun simpelthen for meget energi ved at være social og indgå i fællesskaber.

Heldigvis ville tilfældighederne det, at storesøster Stine, som også spiller håndbold, manglede en til at fylde ud mellem stolperne hjemme i haven.

Sådan har tingene det med at begynde - i børnehøjde.

Siden kan vejen fra Skanderborg via Viborg til Esbjerg med rette kaldes snorlige, erkender hun. Trip, trap, træsko. Den klassiske kurs for kometer, ikke?

- Talent er noget mærkeligt noget. Det er folks forventninger om, at du kan blive dygtig. Jeg er selv blevet kaldt et kæmpetalent, men der er også mange, der får mærkatet og aldrig slår igennem. Det definerer altså ikke, om du bliver god eller ej, siger målvogteren.

I den danske liga har Anna Kristensen haft den næsthøjeste redningsprocent i indeværende sæson. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)
I den danske liga har Anna Kristensen haft den næsthøjeste redningsprocent i indeværende sæson. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)

Anna Kristensen kan godt frygte, at tendensen til at lege spåkone på andres vegne slukker unødigt mange drømme.

- Jeg tror, at mange børn, som ikke bliver udråbt til et talent, tænker ”hvorfor kan jeg ikke blive god?" Det er fuldsstændig lige meget, at man ikke er den, alle taler om.

- Du kan godt være middelmådig, have det sjovt og alligevel nå langt. Det kan også godt være, at du ikke gør. Men man skal huske, at der mange veje, og at folk udvikler sig forskelligt, siger Anna Kristensen.

Presset er enormt i Esbjerg

Nuvel, det kan lyde banalt, at lysten driver værket, og Anna Kristensens tilgang må ikke forveksles med ugidelighed eller dovenskab. Så kender man hende dårligt.

Hårdt arbejde æder talent til morgenmad, må man forstå. Team Esbjerg-profilen har bare et indre værdisæt, som ikke er til forhandling.

- Det er hårdt at være håndboldspiller, men det skal aldrig være surt at gå på arbejde.

Er lysten så vigtigt for dig, at du også har modet til at stoppe, hvis den forsvinder?

- Det håber jeg. Man ser flere, som bare fortsætter, fordi det forventes. Du må godt stoppe som 25- eller 30-årig, hvis du ikke synes, det er sjovt længere.

Anna Kristensen under DM-finalekampen mellem Odense Håndbold og Team Esbjerg i Odense i tirsdags. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

- Jeg ved godt, at det bliver ophøjet at være håndboldspiller, og der ikke meget andet, hvor du bliver så følelsesmæssigt påvirket, fordi det er en rutsjebane. Men hvis du ikke længere synes, at det giver dig noget, er det vigtigt, at man tør sige stop, siger Anna Kristensen.

Dansk håndbold erobrer Europa

Aktuelt er det svært at spille i Team Esbjerg uden at gå glad på arbejde. Holdet har vundet 21 kampe i træk inden Champions League Final4. Et vidnesbyrd om, at målvogteren er trådt direkte ind i et voldsomt, velkørende maskineri.

- Esbjerg er et vildt hold at spille på. Jeg tror aldrig, at jeg har haft en periode, hvor jeg har tabt så få kampe, siger Anna Kristensen, som godt kan mærke, at klubben er sat i verden for at vinde titler.

- Der er et helt andet pres hernede. Det lyder forkælet at sige, men der er få kampe, hvor jeg reelt er helt oppe at køre, når vi vinder. Fordi vi har så mange kampe, hvor det forventes, at vi vinder – og også stort, siger hun.

Det gælder også i weekenden.

Godt nok har Anna Kristensen aldrig haft en plan om at tælle trofæer, men muligheden for at vinde Champions League med holdkammeraterne i Esbjerg er den slags oplevelser, hun samler på.