På en tysk motorvej sad Jan og talte millioner. 'Der var satme lang vej'. Syv år senere blev Aalborg klar til Final 4

Jan Larsen var med, da et nyt håndboldflagskib blev søsat for 21 år siden. I weekenden træder direktørens hjertebarn ind på den store scene til Champions League Final 4.

(Foto: Bo Amstrup © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)
(Foto: Bo Amstrup © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

'Kan du ikke slappe lidt af i aften?'

Jan Larsens kone Birgitte ved udmærket, hvordan det ender, men alligevel spørger hun altid sin mand inden Aalborg Håndbolds kampe, om han kan parkere pulsen i gulvhøjde. Bare for en gangs skyld.

Hver gang svarer Jan Larsen: 'Jo, i dag tager jeg den med ro'. Det lykkes som regel kun i 30 sekunder. Så står han igen og fægter med armene.

- Jeg ved godt, at nogle gange gør og siger jeg nogle ting, som er fuldstændig vanvittige. Det er også derfor, at jeg helst vil stå for sig selv i et hjørne af hallen. Der går jeg ind i min egen boble. Alt andet omkring mig ænser jeg ikke, griner direktøren i Aalborg Håndbold.

Jan Larsen sidder i et lille mødelokale i kælderen under Gigantium i Aalborg og forsøger at overdøve den pladevibrator, der skøjter rundt i en sandbunke udenfor.

Det er slet ikke noget problem, skulle jeg hilse og sige. Når først direktøren taler sig varm, er han svær at stoppe. Det samme gælder det håndboldprojekt, han for 21 år siden steg ombord på.

Efter ti magre år har nordjyderne siden 2010 vundet fem danske mesterskaber, Super Cuppen tre gange, en pokaltitel - og nu skal Jan Larsen og Aalborg Håndbold prøve kræfter med det ultimative, når holdet i weekenden deltager ved Champions League Final 4 i Køln.

- På et tidspunkt begyndte jeg også at tvivle på, om det nogensinde blev til noget. Det er der mange, der glemmer i historien om os. Vi lagde mursten i ti år, før vi nåede derhen, hvor vi fik noget forløsning med vores første DM-guld, siger Jan Larsen.

En stor del af dem, murstenene, lagde direktøren med sine egne næver. Det er ikke uden grund, at de kalder ham 'Mr. Håndbold' i Nordjylland.

Gik til makronerne

Han er altid i hallen, Jan Larsen. På 21 år har klubdirektøren, så vidt han husker, kun misset fire af holdets betydende kampe. Første gang var, da datteren Christina deltog ved børne-MGP.

- Vi skulle spille mod GOG, men der var ikke noget at gøre. Jeg skulle selvfølgelig til MGP i København, og det ville jeg naturligvis også gerne. Det var kæmpestort, siger Jan Larsen med et smil.

Få ting trumfer håndbold. Det var én af dem. Så var der også en enkelt sygedag, en lang bustur til Schweiz og dengang sønnen Martin, som spillede håndbold i Aalborg, sprængte sit korsbånd for anden gang.

  • - Jeg er stolt over, at jeg har været med til at skabe det fundament, der er i Nordjylland, men jeg har ikke behov for, at folk hele tiden siger, at jeg er pissedygtig. Det vil jeg hellere have, at de siger til spillerne, siger Jan Larsen, direktør i Aalborg Håndbold. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
  • I 2010 kunne Jan Larsen juble over klubbens første trofæ. DM-guldet blev det første af foreløbigt fem det efterfølgende årti. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
1 / 2

Selv var Jan Larsen faktisk en ganske habil håndboldspiller og nåede to A-landskampe for Danmark. Godt nok, fordi der var syv-otte afbud, da daværende landstræner Anders Dahl-Nielsen ringede, men de tæller i statistikken. Jo, jo.

- Det var ikke noget at skrive hjem om, og jeg fik heller ikke flere. Det var fair nok. Jeg vidste godt, at mine evner ikke rakte til mere, siger Jan Larsen.

- Jeg havde en vis form for talent, men meget af det kom også ved vilje og power. Og så var jeg en, der gik til makronerne, kan jeg godt afsløre.

Efterfølgende gik han trænervejen, men da muligheden for at stå i spidsen for et nyt håndboldprojekt i Nordjylland opstod, var Jan Larsen 'meget, meget nem at overtale'.

- Det at drive en klub triggede mig hurtigt. Jeg kunne lidt af det hele. Det bilder jeg i hvert fald mig selv ind. Siden er klubben blevet meget større, og jeg kan ikke længere nå både at sælge billetter, sponsorater, lange pølser over disken eller sætte borde og stole op.

Med mindre det bliver nødvendigt, selvfølgelig. Så er manden i jakkesættet ikke for fin til at folde klapstole ud.

Drømmen opstod på en tysk motorvej

Der er sket lidt siden dengang, Jan Larsen sad som sportsdirektør mutters alene i år 2000 og bladrede i en telefonbog for at skaffe sponsorer til det, der senere skulle blive et nordjysk håndboldflagskib.

Forleden havde Champions League-arrangørerne sendt et TV-hold hele vejen fra Italien til Aalborg for at følge holdet forud for Final 4.

- Det var fandeme ligesom at være med i en film, hvor der blev sagt 'action' og 'no, no, no', hvis det var en ommer. Nu ved jeg, hvordan det er at være skuespiller, siger Jan Larsen.

Sådan er det på den hylde, Hr. Larsen og Aalborg højest overraskende har klemt sig ind på. Toppen af poppen. Det så direktøren selv i 2014, da han besøgte det enorme CL-stævne som tilskuer. En oplevelse, der blæste ham fuldstændig bagover.

- Jeg sad og forestillede mig, at det var os til Final 4. At der stod 2000 nordjyder i røde trøjer. Det ville jeg også prøve.

Så da han og salgschef Jacob Flintholm kørte hjem ad de tyske motorveje fra Køln, lavede de et regnestykke i bilen. Hvor mange millioner skulle der til, før Aalborg kom i Final 4?

- Da vi kiggede på tallene, blev vi enige om, at der satme var lang vej, skraldgriner Jan Larsen.

- Men det har været drømmen hele vejen, og at det bliver virkelighed er fantastisk. Det eneste, jeg mangler, er folkefesten, fordi der ikke kommer mange tilskuere. Så vi er nødt til at komme derned igen, siger Jan Larsen.

Gennem årene har Jan Larsen haft held med at tiltrække store navne. Her Danmarks herrelandstræner Nikolaj Jacobsen (th.), der fra 2012 til 2014 var cheftræner i klubben. (Foto: KELD NAVNTOFT © Keld Navntoft/Scanpix)

Kald ham fantast, født optimist. Aalborgs direktør tror i hvert fald på projektet. Ellers skriver man ikke kontrakt med Danmarks største stjerne, Mikkel Hansen, fra sommeren 2022.

Han vil vinde det hele i Danmark - igen og igen. Række ud efter Final 4 flere gange.

Det er dog vigtigt for ham at understrege, at projekt Aalborg Håndbold ikke bygges på samme fundament, som det, der eksploderede under Kasi Jespers storsatsende AG København.

- Det her er skabt på sund fornuft. Vi har godt nok et par yderst velhavende medejere, men jeg gider ikke leve af deres penge. Det har hele tiden været konceptet. De har naturligvis lagt noget kapital, men det er ikke sådan, at de kommer med fem millioner kroner hver år for, at vi kan få det til at løbe rundt.

- Når jeg henter Mikkel Hansen, skal jeg også selv kunne finansiere det gennem vores indtægter, siger Jan Larsen.

Netop derfor ejer direktøren også selv en andel af klubben. Hånden på kogepladen. Det er Aalborg Håndbold fra han står op til han går i seng - nogle gange er det langt ud på natten. Som i tirsdags, da holdet missede muligheden at hæve DM-trofæet og nu skal ud i en tredje finalekamp.

Så 'summer det i hele kroppen', når han kaster sig på sofaen.

- Jeg vil jo bare gerne have, at det går godt for Aalborg Håndbold.

Det er man slet ikke i tvivl om.