Stor usikkerhed om europæisk håndbold: Ryger Team Esbjerg direkte i Final4?

De danske klubber mangler afgørende svar efter Det Europæiske Håndboldforbunds nye plan for klubturneringerne.

Team Esbjergs CL-kvartfinale mod montenegrinske Buducnost er rykket til juni på grund af coronavirusset. Aflyses den, ved klubben ikke, hvor de står videre i turneringen (arkivfoto). (Foto: Sportxpress © Scanpix)

Lige nu er vished en mangelvare.

Onsdag forsøgte Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) imidlertid - med sin foreløbige genstartsplan for afviklingen af de europæiske klubturneringer - at give klubberne netop det.

Lykkedes det? Ikke just, må være konklusionen, efter at DR Sporten har talt med danske klubber, som fortsat gør sig i europæisk regi.

De har fået en række nye kamptidspunkter, men samtidig en masse forbehold, hvis spredningen af coronavirusset fortsat forhindrer afviklingen af kampene, der lige nu er placeret i juni.

Det garderer EHF sig imod i en mail sendt til klubberne, DR Sporten er i besiddelse af.

Her skrives, at det ved aflysninger er 'klubbernes tidligere sportslige position', som afgør, hvem der går videre. Samtidig skriver EHF - i en parentes - at det europæiske forbund træffer den endelige beslutning 'for at sikre objektivitet'.

Hvad betyder det helt konkret?

Pas, siger de hos Team Esbjerg og Aalborg Håndbold. De ved det simpelthen ikke.

Aalborg Håndbolds direktør, Jan Larsen, har skrevet til EHF for at få svar på, hvordan den nye turneringsplan stiller nordjyderne, hvis holdets ottendedelsfinale aflyses. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Begge klubber har bedre gruppeplaceringer end deres kommende modstandere, men vægter det højest? Er Esbjerg en aflyst kvartfinale fra Final4? Aalborg en sløjfet ottendedelsfinale fra kvartfinalen?

- Det er sådan, vi læser det, men vi har ikke fået det bekræftet af EHF. Får vi at vide, at vi skal spille Final4, så vil vi da tillade os at juble over det, siger Hans Christian Warrer, direktør i Team Esbjerg, til DR Sporten.

Situationen er den samme i Aalborg, siger direktør Jan Larsen.

- Vi har skrevet til EHF for at høre, om vi har forstået det rigtigt. Det tror vi da, at vi har. At så er det EHF, der vælger, hvem der går videre uden at spille kampen. Det er ret usædvanligt, siger Aalborg Håndbolds direktør.

DR Sporten har skrevet til EHF for at få en afklaring. Her lyder svaret, at hele genstartsplanen er forudsat, at det overhovedet er muligt at spille håndbold igen i juni - og det vides ikke endnu.

Først her vil EHF kunne uddybe, hvordan udvælgelsen vil foregå, skriver Thomas Schöneich, kommunikationschef i EHF, i et mailsvar.

Det er EHF, der skal gå på kompromis

En aflysning af Aalborg og Esbjergs kommende CL-kampe skal være truffet senest 15. maj og 29. maj. Og selvom det lige nu er tænkte scenarier, virker de - situationen taget i betragtning - ikke utænkelige, mener DR Sportens håndboldkommentator, Lars Krogh Jeppesen.

Og så skal EHF gøre op med sig selv, om der overhovedet er nogen idé i at færdigspille turneringen.

- Hvor stor mening giver det, at de øvrige hold spiller videre bagefter? Er det den rigtige måde at afvikle en turnering på? Det synes jeg ikke. Det vil være en kæmpe fejl, siger Lars Krogh Jeppesen.

Han erkender, at det bliver noget rod uanset hvad, men det sportslige hensyn til at afvikle turneringen på fair vis vægter højt.

- Man skal overveje voldsomt, om man ikke bare skal sige, at vi simpelthen ikke kan få afviklet turneringen på en værdig måde. At man så ikke finder en vinder af årets Champions League, siger DR Sportens håndboldkommentator.

- Det er ikke spillerne eller klubberne, der skal gå på kompromis. Det er EHF, der skal gå på kompromis, hvis det ender der, mener Lars Krogh Jeppesen.

Karambolerer med hjemlige ligaer

Udsættelsen af de europæiske turneringer giver også en række udfordringer i forhold til kalenderen i den danske liga, siger Thomas Christensen, formand i Divisionsforeningen.

Derfor undrer formanden sig over, at Divisionsforeningen ikke har været inviteret med i planlægningen af de europæiske turneringers videre færd.

- Det er lavet i et lille snævert forum, hvilket nok også er nødvendigt, hvis man skal nå til enighed, men vi ærgrer os over, at vi ikke er blevet hørt.

- Vi håber stadig, at vi kan spille håndbold igen i Danmark, og så var der måske god plads i juni. Men så kommer den melding fra EHF, hvor vi kan se, at tre af ugerne skal bruges på EHF-aktiviteter, siger formanden i Divisionsforeningen.

Direktør for Divisionsforeningen, Thomas Christensen, er klar til at strække sig, hvis danske klubber succes i Europa betyder, at det karambolerer med den danske ligastart. (Foto: Frank Cilius © Frank Cilius)

Normalt plejer den danske kvindeliga at begynde i starten af september. Her ligger nu et Final4 hos kvinderne, hvor Esbjerg kan være repræsenteret. Divisionsforeningen er dog villig til at strække sig langt, hvis de danske klubber kommer langt i de europæiske turneringer.

- I forhold til overlap med vores egen turnering, så kan det godt løses. Det SKAL løses! Skulle de danske klubber kvalificere sig til Final4, så skal vi nok finde plads til det. Det vil kun være stort for dem og for dansk håndbold.

Den eventuelle udfordring føler Team Esbjerg sig også rustet til at klare, siger direktør Hans Christian Warrer.

- Hvis vi skal spille Final4 i september, når den hjemlige liga er gået i gang, er det en udfordring, vi nok skal løse, siger han.