TOP 10 De største danskere i mesterligaens historie

DR Sportens Marco de los Reyes har Allan Simonsen på sin førsteplads foran Michael Laudrup

Allan Simonsen scorer i en Bundesligakamp for Borussia Mönchengladbach i sæsonen 1976/1977. Modstanderen er Bayern München, og på billedet ses Georg Schwarzenbeck (i midten) og Franz Beckenbauer (til højre). (Foto: Werner Otto)

Seks danskere er i denne sæson med mesterligaens gruppespil, men de syner p.t. ikke af så meget.

De seks er Nicklas Bendtner fra Wolfsburg, Michael Krohn-Dehli fra Sevilla, Andreas Christensen i Borussia Mönchengladbach, Simon Poulsen i PSV Eindhoven samt Lasse Nielsen og Nicklas Pedersen fra Gent.

Men ser man tilbage på de bedste danske spillere i turneringens historie, der strækker sig tilbage til 1955, hvor den første sæson af Europa Cuppen for mesterhold - forgængeren til Champions League - gik i gang, er der til gengæld nogle stykker, som har sat et tydeligt aftryk.

Jeg har herunder udvalgt de ti bedste vurderet på baggrund af deres niveau og præstationer i turneringen og ikke mindst betydningen af de kampe, de har medvirket i.

Der går formentlig lang tid, før nye navne kommer med på den liste, men af de seks aktuelle danskere i mesterligaen er det Nicklas Bendtner, der har de største chancer for at komme. Hans højdepunkt indtil videre i turneringen er hattricket, da hans tidligere klub Arsenal i 2010 vandt 5-0 over FC Porto i en 1/8-finale.

Nicklas Bendtners klub Wolfsburg besøger i aften Manchester United. (Foto: Fabian Bimmer © Scanpix)

1. Allan Simonsen, Vejle og Borussia Mönchengladbach Blev kåret til årets spiller i Europa i 1977, og det skyldtes især hans flotte langskudsmål til 1-1 i finalen det år, hvor Liverpool endte med at vinde 3-1. Havde i alt tre gode sæsoner i turneringen med sin tyske klub og blev i sæsonen 1977/1978 topscorer i turneringen med fem mål.

2. Michael Laudrup, KB, Juventus, FC Barcelona og Real Madrid Havde sin bedste klubsæson nogensinde, da han i 1991/1992 var med til at vinde turneringen med FC Barcelona. Var i 1993/1994 med til at spille Barca frem til finalen, hvor AC Milan vandt 4-0. I den kamp var han dog ikke med i truppen. Både med Juventus (i 1986) og Real Madrid (i 1996) nåede han frem til en kvartfinale.

3. Peter Schmeichel, Brøndby og Manchester United Først havde han succes i turneringen med Brøndby, der nåede en kvartfinale i 1987. Vandt i 1999 så turneringen med ”de røde djævle”, der slog Bayern München 2-1 i finalen. Var også med til at nå en semifinale i 1997.

4. Johnny Hansen, Bayern München Var højre back hos de tyske storhold, der midt i 1970erne vandt turneringen tre år i træk. Og to gange, i 1974 og 1976, var han med til at vinde finalen. I 1974 efter omkamp mod Atletico Madrid, som fik 1-1 i den første kamp, men som tabte 0-4 i den anden. I 1975 deltog han ikke, fordi han havde fået en blodprop i det ene ben.

5. Søren Lerby, Ajax, Bayern München og PSV Eindhoven Vandt turneringen i 1988 med en finalesejr efter 0-0 og straffesparkskonkurrence mod Benfica. I 1979/1980 blev han som Ajax-spiller topscorer i turneringen med 10 kasser. Scorede blandt andet det enlige mål, da Nottingham Forest blev slået i den ene semifinale, mens den anden endte med en engelsk 2-0-sejr. Scorede i alt 14 mål i turneringen. Nåede en kvartfinale med Bayern München i 1986.

6. Birger Jensen, Club Brugge Var i 1978 med til at spille sin belgiske klub frem til finalen, som Liverpool vandt 1-0. Men det var bestemt ikke Birger Jensens skyld. Som Club Brugge-keeper viste han verdensklasse og spillede sin største kamp i karrieren.

Daniel Agger i den grønne Brøndby-trøje i nærkamp med Lukas Spalvis fra AaB. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

7. Daniel Agger, Brøndby og Liverpool Var glimrende i finalen i 2007, hvor AC Milan vandt 2-1. Havde i semifinalen hjemme mod Chelsea scoret et enkelt mål, hvorefter Liverpool gik videre efter straffesparkskonkurrence. Optrådte også i de efterfølgende tre sæsoner i turneringen.

8. Jan Heintze, PSV Eindhoven/Bayer Leverkusen Optrådte fast som venstre back på det PSV-mandskab, der i 1988 overraskende slog Real Madrid ud af semifinalerne og efterfølgende vandt finalen. Var i 1998 med til at spille Bayer Leverkusen frem til en kvartfinale. Har i alt spillet 65 kampe i turneringen.

9. Jon Dahl Tomasson, Feyenoord og AC Milan Blev skiftet ind i den berømte finale i 2005, hvor AC Milan førte 3-0, men alligevel tabte efter straffesparkskonkurrence. I 2003 nåede han med AC Milan frem til finalen, hvor Juventus blev slået efter straffesparkskonkurrence, men kom ikke på banen i de afgørende kampe. Blev lige før finalen opereret i skulderen. Scorede i alt 11 mål i turneringen. Nåede frem til det andet gruppespil (de sidste 16) med Feyenoord i 1999/2000.

10. Ivan Nielsen, Feyenoord/PSV Eindhoven Var på toppen af sin karriere, da var med til at vinde mesterholdenes turnering i 1988. Rangeret på det tidspunkt også som en af Europas bedste stoppere.

Savner du en spiller på listen? Eller har du blot en kommentar? Så skriv herunder!

Facebook
Twitter