Dansk dommer om de mange udvisninger: IHF vil have en hård linje

Det er det Internationale håndboldforbund, der har dikteret en hård linje over for det fysiske spil ved VM, fortæller den danske dommer Mads Hansen.

Den danske dommer Martin Gjeding deler et gult kort ud til en tjekkisk spiller. (© Scanpix)

Dommerne ved VM i Qatar har fået mange knubbede ord med på vejen efter første runde af slutrunden.

De sortklædte mænd har i løbet af de første 12 kampe stukket to fingre i vejret 143 gange og sendt en spiller ud på bænken i to minutter. I Danmarks kamp mod Argentina fik begge hold en spiller udvist syv gange, og efter slutfløjtet var flere af de danske spillere stærkt kritiske over for dommerlinjen, som de kaldte unødigt hård.

Mikkel Hansen talte om børneudvisninger og forsvarsspiller René Toft Hansen, der på mindre end et kvarter fik to udvisninger, mente, at spillerne ved et VM skal have lov 'at gå til stålet'.

Men måske skal de danske spillere til at vænne sig til en hårdere dommerlinje, fortæller dommer Mads Hansen, der er i Qatar for at dømme ved VM-slutrunden.

Færre slagsmål på stregen

Det internationale håndboldforbund (IHF) forsøger nemlig at gøre spillet mindre fysisk betonet.

- IHF har et ønske om at gøre håndboldsporten mere ren med knap så meget slåskamp på stregene, som vi har været vant til at se. Og det er måske kommet til udtryk i de kampe, vi har set indtil videre.

Det er en række af verdens bedste trænere, der på et seminar i efteråret udtrykte ønske om at få dæmpet det fysiske aspekt i spillet.

- Et af de områder, de var inde på, er voldsomheden i spillet, og det er det, IHF nu prøver at sætte ind over for, siger han.

Miha Zvizej fra Slovenien appellerer til dommeren for en tominutters-udvisning. (© Scanpix)

Mikkel Hansen påpegede efter kampen mod Argentina, at det ofte er sådan ved slutrunder, at dommerlinjen er hård i begyndelsen, men at den finder et mere acceptabelt leje, som turneringen skrider frem.

Amatører fra hele verden

Mads Hansen medgiver, at der også er udfordring, da de 18 dommerpar er amatører, kommer fra alle hjørner af verden og kun har tre dage sammen inden slutrunden til at få præsenteret IHF's regelændringer.  

- Vi prøver selvfølgelig at agere så professionelt som muligt i amatørernes verden. Man skal også tænke på, at Martin (Martin Gjeding, dommerkollega i Qatar, red.) dømmer i den danske liga og Champions League. Men vores kolleger fra Sydamerika og Asien har ikke samme mulighed.

- IHF's intention er at skabe en fælles forståelse for, hvordan en kamp skal dømmes, og det betyder, at linjen ofte er lidt mere stringent fra start, end den vil være, når vi kommer længere ind i turneringen, siger Mads Hansen.

Mads Hansen dømte sammen med Martin Gjeding kampen mellem Frankrig og Tjekkiet i første runde, og det danske dommerpar nåede op på 16 udvisninger.

 

Facebook
Twitter