Dansk håndboldtræner er afrikansk mester med Angola: Var bagud 9-1 efter 14 minutter

Med en finalesejr på 19-14 over Senegal kunne Morten Soubak og håndboldkvinderne fra Angola onsdag lade sig hylde som afrikanske mestre for 10. gang på 11 år.

Morten Soubak ændrede forsvarsformation med stor succes undervejs i finalen om det afrikanske mesterskab. (Foto: Weiss /Eibner-Pressefoto © imago/Eibner)

Det var på mange måder et forventeligt resultat, da Angolas håndboldlandshold onsdag vandt det afrikanske mesterskab.

12 gange tidligere har den sydvestafrikanske nation vundet det kontinentale mesterskab, men derfor er Morten Soubak alligevel en lykkelig landstræner dagen derpå.

- Vi er meget glade, og det er stort at hjembringe endnu et trofæ – især på grund af den måde finalen udviklede sig, siger Morten Soubak til DR Sporten.

I løbet af første halvleg var der ikke meget, som tydede på, at det bugnende angolanske pokalskab skulle fyldes med mere sølvtøj: Undertippede Senegal bragte sig foran 9-1 efter bare 14 minutters spil.

Ifølge Morten Soubak var de senegalesiske kvinder bedre mentalt indstillet på opgøret. Selvom begge hold var ubesejrede før finalen, har Senegal i højere grad måttet kæmpe for sejrene undervejs, mens Angola har vundet overlegent.

- Når så vi brænder de første skud og hurtigt kommer bagud med et par stykker, så forplanter der sig noget usikkerhed, siger den danske træner, som i 2013 blev verdensmester med det brasilianske landshold.

Men efter at have ændret forsvarsformation fra et fladt 6-0-forsvar til et offensivt 5-1-forsvar, fik Angola i den grad styr på Senegals angreb: I finalens sidste tre kvarter scorede Senegal blot 5 gange.

- Vi fik aldrig rigtigt styr på vores angrebsspil, men man må sige, at der blev sat en prop i rent defensivt, siger Morten Soubak.

Han blev ansat som landstræner for Angola i 2017 og var derfor spændt på at være storfavoritter til mesterskabet, som blev afviklet i Congo.

Og selvom Morten Soubak har stor erfaring med at arbejde i lande, hvor håndbold ikke er præget af stor professionalisme, er han alligevel overrasket over nogle af de oplevelser, han får i Afrika.

- Alle spillere har et fysisk spillerkort, som skal verificeres før hver kamp. I samme ombæring skal deres negle og hår også tjekkes og godkendes. Den måde at afvikle en kamp på, ser man ikke til et OL.

Udover de store resultater i brasiliansk håndbold i perioden 2009-2016 har Morten Soubak tidligere været træner i GOG, FCK og den østrigske storklub Hypo Niederösterreich

Nu er turen kommet til Angola, og han og de nu forsvarende afrikanske mestre håber at ende blandt de bedste nationer ved OL i 2020.

Facebook
Twitter