Dansk håndboldtræner skal sikre både mesterskab og Champions League-trofæ til ny russisk kvindeklub

Jan Leslie er blevet træner for en kæmpe, russisk satsning i kvindehåndbold.

Den kloge støder sig ikke to gange på samme sten.

Sådan lyder et gammelt russisk ordsprog.

Nu er den danske håndboldtræner Jan Leslie taget til det store land mod øst for at se, om det udsagn også gør sig gældende i russisk kvindehåndbold.

Indtil efteråret 2016 var han træner i netop Rusland for storklubben Rostov-Don. Her blev 48-årige Leslie fyret efter to og et halvt år, som ellers havde budt på fem ud af seks mulige titler.

Nu har han fået chancen igen i det russiske. Ikke som cheftræner i Rostov-Don, men i stedet i et milliondyrt håndboldprojekt i Moskva, som skal udfordre hans tidligere klubs dominans.

Klubben er den nyeste del af det russiske sportsbrand CSKA Moskva, der i forvejen har storhold i både ishockey, fodbold og basketball.

Nu skal kvindehåndbolden også erobres.

- Det er et af de mest spændende og ambitiøse projekter, jeg har været med i. Det er en ekstrem stor udfordring, når man starter en helt ny klub op og køber 20 nye spillere.

- Jeg er glad for, at jeg har været med i gamet i så mange år. Jeg ved nogenlunde, hvordan jeg vil have det, og jeg har en tro på, at det nok skal lade sig gøre, siger Jan Leslie, som har over 20 år bag sig i trænerfaget.

Fra arbejdsløs til russisk håndboldeventyr

Der har ellers været stille omkring Jan Leslie, siden han for godt halvandet år siden blev fyret som træner for herreholdet Ribe-Esbjerg.

Så hvordan bliver en arbejdsløs dansk træner headhuntet til et storstilet håndboldprojekt i Rusland?

Svaret til det ligger cirka fire år tilbage i Jan Leslie første trænertid i Rusland. Her lærte han i 2015 præsidenten i det russiske håndboldforbund, Sergey Shishkarev, at kende – manden bag CSKA Moskvas håndboldsatsning.

- Da jeg stoppede i Rostov-Don i slutningen af 2016, kom der en anden udenlandsk træner til. Han satte mange af de russiske landsholdsspillere på bænken. Det var Sergey Shishjarev lidt sur over, siger vestjyden og fortsætter:

- Vi havde efterfølgende en snak om, hvad man kunne gøre for at undgå det. Jeg gav ham nogle idéer, og lige pludselig var han klar til at starte en klub op, som kunne konkurrere med de bedste, for at være sikker på, at der var nok russiske spillere, som spillede på højeste niveau.

Det er nogle tårnhøje ambitioner, danskeren skal leve op til i sit nye job. Inden for to år skal det russiske mesterskab vindes, mens Champions League-trofæet skal sikres om tre år.

Derudover skal holdet også bygges op omkring russiske spillere, så der i hvert fald er én sikker leverandør af klassespillere til landsholdet. Lige nu består den nye trup af tre udlændinge - en svensker, en brasilianer og en makedoner - og så 17 russere, hvoraf otte af dem er inde omkring landsholdet.

- Dosseringen af udenlandske spillere skal vejes op imod, om det går ud over nogle af de russiske spillere. Det skal gavne bredden og eliten i russisk håndbold, siger danskeren.

Dansk-russisk symbiose jagtes

De seneste 16 dage har Jan Leslie brugt på at ryste holdet med 20 nye spillere sammen til en enhed.

Den tid er blevet tilbragt både i ekstravagante omgivelser i Sochi og under mere ydmyge kår i den danske by Tarm på den jyske vestkyst.

- Vi levede i luksus i Sochi på et meget, meget fornemt hotel langt oppe i bjergene, og så kom vi til Danmark og boede i en træningshal. Men det var lidt bevidst fra min side, for at de prøvede lidt forskelligt, så vi lærte hinanden at kende, når vi var så mange nye, forklarer han.

Jan Leslie har tidligere haft en række trænerjob i Danmark. Her ses han i spidsen for Randers HK. (Foto: Annelene Petersen © Scanpix)

For danskeren handlede træningslejren også om, hvordan mikset af den danske og russiske mentalitet kan kombineres på bedst mulig vis.

- Russerne er meget ærgerrige og professionelle. Den største kulturforskel er, at de træner meget mere, end så mange andre hold gør. Kunsten for mig er, at den mængde af træning skal være mere kvalitet end kvantitet.

Alt handler om håndbold

Sammen med holdet flyver Leslie i dag tilbage til Moskva, hvor han skal hjem til sin, som han selv formulerer det; 'rigtig fine lejlighed', som klubben har skaffet til ham.

Og for danskeren handler det hele om netop CSKA Moskva. Leslie er vendt tilbage til Rusland for én ting – at få succes med det milliondyre håndboldprojekt.

For selvom russisk storpolitik og ikke mindst præsident Vladimir Putin fylder meget i medier i Danmark og resten af den vestlige verden, så er det ikke noget den danske træner bryder sit hoved med.

- Jeg bruger ikke tre sekunder på at tænke på det. Jeg er ansat til at træne håndboldholdet, alt andet bruger jeg ikke krudt på.

På trods af det standpunkt er den sportsinstitution, han nu er blevet en del af, tæt forbundet til den politiske scene i Rusland. Historisk har CSKA Moskva med knap 100 år på bagen dybe rødder til det russiske militær – ikke mindst under den kolde krig. Siden murens fald i 1991 og Sovjetunionens kollaps har klubben været privatejet, men forbindelsen til militæret er stadig intakt.

Det stod ikke mindst klart ved danskerens præsentation, hvor Jan Leslie stod flankeret af både den næstkommanderende i Ruslands forsvarsministerium og den førnævnte idémand - præsidenten for nationens håndboldforbund – Sergey Shishkarev, som udover at være millionær også både er uddannet i det russiske militær og har arbejdet som politiker.

Jan Leslie ser dog ikke indblandingen fra det offentliges side som andet end positiv.

- De er interesseret i at have så stærkt et landshold som muligt, at ligaen bliver stærkere, og at der kommer flere hold, som kan være med i Champions League, siger han.

Økonomien er på plads

Med et stort brand som CSKA Moskva bag sig, så er det også meget muligt, det vil lykkes for Leslie både at bidrage til de drømme og modbevise det gamle russiske ordsprog. Det økonomiske fundament virker i hvert fald til at være på plads til det.

- Der skal nogle penge til, og det er klart, at økonomisk står vi stærkt. Bare det at hente 20 spillere koster. Jeg tror, vi er fint med, som man siger i Vestjylland.

- Efter første sæson må vi så se, hvor meget vi mangler for at nå Rostov-Don. Det bliver selvfølgelig svært, men hvis vi har ekspertisen og økonomien, så er det nogle gange lettere at gøre tingene lidt hurtigere, siger han.

CSKA Moskva har en stor fanbase på tværs af sportsgrene. Her ses nogle af klubbens fodboldfans. (Foto: Sergei Karpukhin © REUTERS)
Facebook
Twitter