Danske Helle sætter fut i svenskerne

Helle Thomsen er eneste aktive tilbageværende dansker ved EM i håndbold, og hun har sin store andel i, at Sverige i aften kan spille sig i finalen med sejr over favoritten Norge.

Helle Thomsen har stor succes som landstræner for Sverige sammen med Thomas Sivertsson. (Foto: GEORGI LICOVSKI © Scanpix)

Helle Thomsen er til daglig træner for FC Midtjylland, men har siden sommeren dobbeltjobbet som landstræner for Sverige i samarbejde med den tidligere Kolding-spiller Thomas Sivertsson.

Det svenske håndboldforbund har fra herresiden erfaring med at have et ligestillet makkerpar på trænerposten, hvor den ene har den daglige føling med håndbolden som klubtræner. Og den model ser allerede ud til også at være en succes for de svenske kvinder.

- Det er faktisk det hold, der har scoret flest mål i denne slutrunde med et snit på over 31 mål per kamp. Det er Helle Thomsen, der har sin store andel i det. Så det absolut et svensk hold, der har rykket sig helt vildt over det seneste halve år med dansk træner, siger DRs håndboldkommentator Jens Jacob Juulsager og tilføjer:

- Sverige har gennemgået det, som de svenske medier nærmest kalder en revolution. Sverige var tidligere et hold, der levede på et rigtig solidt 6-0-forsvar og lidt afventende og kedelig håndbold. Men nu er der kommet masser af fart over feltet.

Og det er Helle Thomsen enig i.

- Jeg synes, at der er kommet mere fart over det svenske spil, men det tager tid at udvikle tempoet. Og nu gælder det altså Norge, siger Helle Thomsen med et smil til den norske avis Verdens Gang efter svenskernes nederlag til Montenegro i den sidste mellemrunde-kamp.

Norge er favorit

Nordmændene er da også klare favoritter til aftenens kamp, lyder det fra Jens Jacob Juulsager.

- De har en kolossal rutine i at spille de her slutrunder og er ofte gode til at blive bedre og bedre i løbet af sådan en turnering. Og et kig på medaljestatistikken afslører jo også, at nordmændene må regnes som favoritter. De har vundet 22 slutrunde-medaljer. Sverige har vundet en enkelt - sølv ved EM i Danmark og Norge i 2010, siger han.

En kamp som svenskerne i øvrigt tabte til netop Norge. Så Helle Thomsen og Sverige har revanche til gode, når de to nordiske lande spiller om en plads i EM-finalen i aften. Det sker klokken 20.30 i Budapest.

Forinden mødes Montenegro og Spanien i den anden semifinale klokken 18.00.