Den danske VM-historie

Når det mandlige danske landshold indleder VM i håndbold i Tyskland, behøvet spillerne ikke at føle sig tynget af tidligere tiders store bedrifter. Den enlige medalje er 40 år gammel.

1982 var sidste gang, der var noget at juble over ved et VM. Her kom Morten Stig & Co. hjem med en fjerdeplads. (© DR Sporten)

Når det mandlige danske landshold indleder VM i håndbold i Tyskland, behøvet spillerne ikke at føle sig tynget af tidligere tiders store bedrifter. For mens holdet er kommet hjem fra EM med bronze om halsen de seneste tre turneringer, skal vi langt tilbage i tiden for at finde medaljeglans ved et VM.

Faktisk er det kun sket en enkelt gang, og det er præcis 40 år siden, hvor det danske landshold kom hjem fra Sverige med sølvmedaljer efter et finalenederlag på 11-14 til Tjekkoslovakiet.

MediaLinks: Danske VM-højdepunkter

Der har været afholdt VM i herrehåndbold 19 gange siden 1938, og ud over den overraskende sølvmedalje i 1967, så har det danske landshold hentet fem fjerdepladser. Men igen skal vi langt tilbage i tiden for at finde de flotte placeringer.

Den seneste fjerdeplads blev vundet i Vesttyskland i 1982. I 1978 på dansk grund blev holdet også nummer fire, såvel som i 1970 (afholdt i Frankrig), 1958 (DDR) og ved det første mesterskab afholdt i Tyskland i 1938.

De seneste mesterskaber har budt på flere skuffelser - i 2005 rejste holdet hjem fra Tunesien med en samlet 13.-plads uden at gå videre fra indledende runde.

I 2003 tabte holdet begge kampe i mellemrunden og kom hjem fra Portugal med en niendeplads. Ved VM i Frankrig i 2001 var holdet end ikke kvalificeret. Og vi mindes den ultimative nedtur fra Island i 1995, hvor holdet blev nummer 19.

 

Facebook
Twitter