DHF-formand: Vi vil ændre reglerne for købehold

Oplevelsen med Qatar kan vise sig at blive et enkeltstående tilfælde.

Oplevelsen med det multinationale Qatar-hold vil man gerne undgå fremover. AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR ==QATAR OUT== (© Scanpix)

Der har undervejs og efter slutrunden været meget stor kritik af købeholdet fra Qatar, der havde spillere på holdet, der kom fra otte forskellige nationaliteter.   Det kunne lade sig gøre, fordi reglerne gav lov til, at hvis man ikke har spillet på et landshold i tre år, så kan man skifte til et andet landshold. Den regel udnyttede Qatar, og det gav massiv kritik fra flere sider.   Qatar kom hele vejen til VM-finalen, hvor holdet dog blev slået af Frankrig. Formanden for Dansk Håndbold Forbund Per Berthelsen siger i dag til DR Syd, at man faktisk arbejder på at få ændret reglerne, så man ikke kan gøre som Qatar.

- Det at kunne købe sig til et hold er så langt fra vores tankegang, og det er det faktisk for de fleste nationer. Som vi så det dernede, så er det ikke okay, at man kan det. I lørdags var de 12 håndbold topnationer i verden samlet til et møde, siger Per Bertelsen til DR Syd.

- Der blev det besluttet, at der er tre advokater, en fra Sverige, en fra Island og en fra Frankrig, som skal sætte sig ned og udarbejde et lovforslag, så man kan komme det her til livs. Men dog stadigvæk bibeholde de muligheder der er, hvis det er sådan, at man vil skifte nationalitet, siger han.

Andet formål med reglen

Tidligere har man også oplevet, at spillere har skiftet statsborgerskab, men ikke i en så kraftig grad, som man så det ved VM-slutrunden med Qatar, og det var da heller ikke planen, at reglerne skulle bruges på den måde.

- Reglerne blev jo i sin tid ikke lavet, så man kunne købe et helt hold. For da man lavede reglerne, har man ikke set det her komme, det tror jeg ikke på. Nu kigger vi fremad, og nu arbejder vi med de andre topnationer i verden på at få det her ændret. Og det tror jeg faktisk vil ske. Måske ikke på den første kongres, der kommer, men så i 2017, siger Per Bertelsen.