Efter tur i sort hul kronede Casper U. Mortensen sin genkomst med topscorertitel

I weekenden vandt Casper U. Mortensen for anden gang i karrieren titlen som topscorer i Bundesligaen.

Det er anden gang i karrieren, at Casper U. Mortensen spiller for Hamborg. Det var også her, at danskeren begyndte sit udlandseventyr, da han i 2015 forlod den danske liga. (Foto: © IMAGO/Oliver Zimmermann, imago/foto2press)

Med Casper U. Mortensen følger målene.

Det synes altid at have været konstanten i venstrefløjens karriere. Årets 34 spillerunder i Bundesligaen blev ingen undtagelse, hvor Hamborg-spilleren med 234 mål endte som topscorer i det, mange kalder verdens bedste håndboldliga.

- Det betyder meget. Der har krævet virkelig hårdt arbejde at komme tilbage til den top, jeg er på nu. Det er vildt at tænke på, at jeg står her og er nummer et på den liste. Det er jeg stolt over, siger Casper U. Mortensen til DR Sporten.

I weekenden fik Casper U. Mortensen det synlige bevis på, at han i den netop afsluttede sæson blev topscorer i Bundesligaen. (Foto: © Thorge Huter/Hamburg Handball)

Det er anden gang i karrieren, at den 33-årige dansker tager titlen som sæsonens ultimative "Torjäger", men vi skal ikke mange år tilbage, før udsigten til at markere sig på den måde havde tvivlsomme udsigter.

Casper U. Mortensen har kæmpet med en række knæskader, og da han i 2018 tog til FC Barcelona for at vise sig frem med det måske mest ikoniske logo på brystet, karrierens foreløbige kulmination, ramte modgangen.

- Det var virkelig op ad bakke periodevis i Barcelona. Da der kom skader, var det ret mørkt og trist, siger fløjspilleren, der fandt stor støtte i konen Stine, familien og hans personlige fysiske træner, Lisa Thomey, som ret tidligt fik overbevist venstrefløjen om, at det ikke var slut.

- Lisa sagde "nu går vi ud og modbeviser alle, der ikke tror på dig, og så bygger vi dig op til den stærkeste udgave, du nogensinde har været."

De ord ræsonnerede i Casper U. Mortensens hoved.

- Der skete en eller anden trodsreaktion i mig. At det fandeme ikke skulle slutte sådan her. Det var hårdt, men jeg tænkte hele tiden, at jeg nok skulle kravle op af det sorte, dybe hul, jeg var i. Og det har jeg gjort, siger Hamborg-spilleren.

Ville have noget at fortælle sin søn

De mange frustrationer i Spanien fodrede den indre ild og endte i 11. time med et comeback for Barcelona, hvor Casper U. Mortensen nåede at vinde Champions League, inden turen i 2021 gik til HSV Hamburg i Tyskland.

Her har han på bagkant af skaderne udviklet det, han ikke selv tøver med at kalde en "afhængighed" af at træne. Hylstret er det vigtigste arbejdsredskab, og han vil for alt i verden ikke havne i en situation, hvor det igen tvinger ham ud på tribunen.

I den aktuelle sæson har fløjspillerens måljagt imidlertid også rummet andre motiverende faktorer. I december blev han far for første gang.

- Da Carlo (sønnen, red.) blev født i december, missede jeg en kamp, men lå stadig etter på listen. Og han blev min største motivation, fordi hvis jeg kunne vinde den titel, ville jeg for resten af livet kunne fortælle ham, når han bliver ældre, at jeg nappede topscorertitlen i den sæson, han blev født, siger Casper U. Mortensen.

I indeværende sæson kunne venstrefløjen se Hans Lindberg krybe op som den mest scorende i Bundesligaens historie. "Hans Majestæt" har desuden tre topscorertitler i sin lange, lange karriere syd for grænsen, og lige på det parameter vil Casper U. Mortensen da gerne kunne matche landsmanden efter næste sæson, griner han.

- Min motivation er at blive ved med at smaske igennem i Hamborg. Det er et fedt projekt, og jeg elsker at være en af profilerne på holdet og bo i byen, siger Casper U. Mortensen, der var med til at vinde OL-guld i 2016 og VM-guld i 2019 med Danmarks herrelandshold.

I 2019 vandt Danmark VM-guld for første gang på herresiden, da holdet knuste Norge i finalen på hjemmebane i Herning. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)
I 2019 vandt Danmark VM-guld for første gang på herresiden, da holdet knuste Norge i finalen på hjemmebane i Herning. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Siden har venstrefløjen ikke været blandt dem, der blev udpeget, når landstræneren valgte truppen til slutrunderne.

- Jeg lader alle andre snakke om landshold og alt muligt andet. Det går jeg ikke så meget op i. Jeg har altid sagt åbent, at jeg altid gerne vil være på landsholdet, og jeg var også skuffet over ikke at være med til VM i januar. Det sagde jeg også til Nikolaj (landstræner Nikolaj Jacobsen, red.), siger Casper U. Mortensen.

- Det stadigvæk er en ambition, men det er Nikolaj, der er træner og sætter holdet. Så jeg kan ikke gøre så meget mere, end jeg gør lige nu og være klar, hvis chancen byder sig igen.