Europæisk turnering giver danske klubber blodrøde tal på bundlinjen

Det er en underskudsforretning på op til en million kroner at spille den europæiske håndboldturnering EHF Cup.

Viborg HK er en af de klubber, der mister penge på at spille EHF Cup. Her er stregspiller Stine Bodholt i kamp om bolden i en kamp mod polske Vistal Gdynia. (Foto: Johan Gadegaard/Scanpix 2018) (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Det er ikke nogen god forretning for de danske hold at spille EHF Cup. Tværtimod giver det klubberne et enormt underskud at være med i den europæiske håndboldturnering.

Pengene går til lange rejser rundt i Europa, indlogering af dommere til hjemmekampe og alt muligt andet, som det europæiske håndboldforbund, EHF, pålægger klubberne at betale.

I denne sæson spiller Randers HK, Viborg HK og København Håndbold EHF Cup, og for alle klubber er turneringen en stor udgift.

- Det hænger overhovedet ikke sammen. Vi har allerede betalt omkring 100.000 for at være med, og jeg tror, vi ender med et underskud på omkring en million, siger Viborg HK’s administrerende direktør, Henrik Dahl.

- Der er ingen store indtægter ved at spille EHF Cup. VI har allerede rundet en lille halv million i rå udgifter, så det hænger ikke sammen, supplerer Janni Møller Thomsen, der er administrerende direktør i København Håndbold.

Klubberne mener, at EHF har været for dårlige til at finde sponsorer til EHF Cuppen, der er en turnering for klubber på niveauet under Champions League, som er cremen af europæisk klubhåndbold.

Og samtidig opstiller forbundet et utal af regler for klubberne i EHF Cuppen, som ikke tager hensyn til den sparsomme indtægt, klubberne har ved turneringen.

- Det er klart, de skal oppe sig. EHF skal gøre mere ud af damesiden og gå ud og få solgt nogle store sponsorater – det har de ikke gjort i flere år. Så de har et kæmpe ansvar, siger Henrik Dahl.

- Der er en hel drejebog for, hvordan vi skal opføre os på hjemme- og udebane. Så vi er under pres fra EHF, og de stiller store krav til os. De sender dommere og officiels, og det er jo hjemmeholdet, der skal betale regningen. Jeg synes, de overdriver lidt og misforstår deres rolle, siger direktør i Randers HK, Per Rasmussen.

Alle kampe kunne spilles på én weekend

For fire år siden besluttede Randers HK at træde ud af EHF Cuppen, fordi turneringen var for dyr for klubben.

Men som klub er det svært at tiltrække håndboldtalenter fra resten af Europa, hvis ikke man deltager i de europæiske turneringer, og derfor er Randers HK nu tilbage i EHF Cup-møllen.

Klubbens direktør, Per Rasmussen, foreslår en ændring af turneringsstrukturen, der kunne afskaffe mange af de lange og dyre rejser rundt i Europa:

- Man kunne måske afvikle alle puljekampene over en weekend. Dér sparer man en del rejser, og det gør man jo i øvrigt i andre idrætsgrene, siger Per Rasmussen.

Du kan se mere om den europæiske håndboldturnering og de udfordringer, den giver de danske klubber, kl. 22.20 på DR 1, når vi sender Sporten.

DR Sporten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra EHF på kritikken fra de danske klubber.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter