EM-holdets råd: Sådan kommer du på landsholdet

Sidder du derhjemme med en drøm om at komme på håndboldlandsholdet, så er disse råd fra EM-heltene måske noget for dig.

Lasse Svan og Anders Eggert har det sjovt med at arbejde hårdt. Det er nøglen, hvis man vil på landsholdet. (Foto: claus fisker © Scanpix)

De danske håndboldherrer går i disse uger særdeles god reklame for håndboldsporten med flot spil og den ene sejr efter den anden ved EM i Polen, mens en god del af den danske ungdom sidder og følger med hjemmefra.

Drømmen om selv at komme på håndboldlandsholdet og spille ved de store turneringen lever nok et lidt stærkere liv hos landets yngste, så har håndboldherrerne mon nogle gode råd til de drenge og piger, der sidder hjemme foran skærmene og håber, de en dag selv kan trække i rødt og hvidt.

Højrefløjen Lasse Svan mener, håndboldspillets yngste skal holde fast i det, der fik til at blive vilde med spillet til at begynde med.

- Det bedste råd, jeg kan give, er, at man skal have det sjovt. Jeg har en fornemmelse af, at der i ungdomshåndbolden er en tendens til, at man samler alle de bedste ungdomsspillere i de store klubber. Sådan var det ikke for mig. Jeg blev i en mindre klub længere, hvor jeg måske så også var en større profil og spillet var lagt mere an på mig. Det tror jeg, har givet mig rigtig meget, siger Lasse Svan, der bare strøg igennem til ungdomslandsholdet i sin tid, men også måtte tage et skridt tilbage - og ud på fløjen-.

- Jeg vil gætte på, det var i fjortenårsalderen, at jeg begyndte at blive udtaget til unionshold, men det er ret sjovt, for jeg blev faktisk ret hurtigt sorteret fra igen. Så blev jeg senere rykket fra backen og ud på fløjen. Det hjalp. Der fandt jeg min position. Så begyndte det at gå stærkt, og jeg kom igen på unionshold og så hele vejen til ungdomslandsholdet. Det skete alt sammen på et år. Der tænkte jeg, det kunne være fedt at se, hvor langt jeg kunne drive det, siger 32-årige Lasse Svan, der i 2004 skiftede fra den lille klub Sierslev HK til GOG.

Håndboldtiden i Sierslev lagde fundamentet for det, håndbold stadig skal handle om for Lasse Svan. Glæden ved spillet og sammenholdet.

- Det, der drev mig, var at jeg spillede med en masse gode kammerater og havde det sjovt. Jeg ville naturligvis gerne vinde og hadede at tabe, men drivkraften var at have det sjovt med mine gode venner. Derfor var jeg på en måde også frygtelig ked af det, da jeg skulle rejse til GOG. Men der var jeg måske så også nået til et punkt, hvor jeg måtte vælge, om det kun skulle være for sjov eller der skulle satses 100 procent, siger Lasse Svan.

Træn igennem!

Landsholdets fløj i den anden side Anders Eggert er én af dem, der ligner han har det allersjovest, når han køligt lægger bolden henover hovedet på målmændene under EM. Det ser let ud, men kommer ikke af sig selv.

Landsholdsveteranens råd til den næste generation af dansk håndboldspillere er da også, at der skal arbejdes hårdt, hvis man vil nå hele vejen.

- Det er lige som så mange andre ting: Du skal øve dig. Træning. I langt de fleste tilfælde, så er det dem, der træner mest, der bliver bedst. Så er der selvfølgelig nogen, der bare er exceptionelle talenter, som for eksempel Rasmus Lauge her på holdet, der startede meget sent, men det er undtagelsen. Ellers er de typer, der går hele vejen, dem, der har lagt god træning i det fra en tidlig alder, siger Anders Eggert, der selv er én af de spillere, som landstræner Gudmundur Gudmundsson nærmest må drive fra banen ved landsholdets træninger, hvor den finurlige fløj altid bliver hængende og arbejder med detaljerne.

Gentagelserne og det hårde arbejde ved træningerne skal man kunne lide, mener Eggert.

- Og så skal man naturligvis også lige forbi den der kritiske alder mellem 14 og 16, hvor der begynder at være fester og lignende, hvor der er folk, der falder fra, hvis de ikke har det sjovt med at træne.

Sjovest af alt er det dog at spille kampe og naturligvis endnu sjovere, når man vinder.

Det får Eggert, Svan og resten af landsholdet mulighed for søndag aften, hvor første modstander i mellemrunden er Spanien.

En kamp, der spilles i Hale Stulecia (hundredeårshallen) i Wroclaw i det sydlige Polen.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve