Bosnien og Boesen: Lilleputlandshold modarbejdes indefra – midt i kaosset står en dansker

Lasse Boesen har som assistent haft en bemærkelsesværdig rejse med det bosniske landshold.

(© (c) Ritzau Scanpix)

Først virker han tilbageholdende. Endda lidt uinteresseret.

Det virker bemærkelsesværdigt, for det giver på mange måder god mening, at den tidligere topspiller Lasse Boesen skal fortælle om sit eventyr som assistenttræner for det bosniske herrelandshold i håndbold.

Landsholdet, som han har været med til at kvalificere til nationens første EM-slutrunde nogensinde. En kæmpe succeshistorie – for landet og for ham.

Men han bider ikke på første gang. Det er først da artiklens skribent fortæller om sine bosniske rødder, at Boesen for alvor bløder op.

- Jamen, så kan vi sagtens aftale noget. Prøv at høre, det her er så kompliceret og kaotisk, at jeg ikke orker at fortælle det til nogen, som ikke har indsigt i landet, forbundet og hvordan det hele fungerer. Eller nærmere ikke fungerer, siger han.

Så langt så godt. Og også noget af en cliffhanger.

For hvor kaotisk kan det være, når landsholdet har formået at kvalificere sig til slutrunden - og et landshold, som Boesen trods alt stadig er en del af?

Rimelig kaotisk, viser det sig efter en længere samtale. Et kaos som har fået Lasse Boesen til at måbe flere gange i forløbet. Men også en flok spillere midt i kaosset, han har fået den dybeste respekt for. Og derfor er han blevet på posten.

Venskab åbner Bosnien-døren

Den danske EM-guldvinder fra 2008 var dog aldrig endt i Bosnien-Hercegovina, hvis det ikke havde været for landsholdets cheftræner Bilal Suman.

De to spillede sammen i flere år i Kolding, og uden for banen opstod et venskab, som i sommeren 2018 førte Boesen til Bilal og Bosnien.

Suman havde overtaget et bosnisk landshold, der led efter en periode med bureaukratisk og politisk rod, men også et landshold, der havde stort potentiale. Kombinationen af at hjælpe sin ven og prøve at forløse det talentfulde landshold i EM-kvalifikationen tændte 40-årige Boesen.

- Men det er rent frivilligt arbejde fra min side. Jeg får ingenting i løn, har ikke en kontrakt og nogle af mine rejser har jeg stadig ikke fået tilbagebetalt.

- Det er ligesom en NGO, der kommer og spørger, om de kan hjælpe med noget. Jeg har intet aftalt med forbundet. Det er Bilal, der har sagt, at jeg er mere end velkommen, siger han.

Han blev også taget godt imod af spillerne, selvom de i første omgang undrede sig over, hvad i alverden ham danskeren havde gang i. Det var jo et værre rod, han viklede sig selv ind i.

Og det begyndte han måske også selv at tænke, da han kom i gang i sit frivillige virke som assistent. For kaosset uden for banen var noget større end først antaget.

- Det er dårligere struktureret end 2. division i Danmark. 2. division er niveauer over. Hele systemet omkring holdet er så kaotisk. Det er vildere end Afrika. Der er det også ustruktureret, men du ved, hvad du kan forvente. Det her er trods alt Europa, siger Boesen, der har erfaring som ngo-medarbejder i Tanzania og Kenya.

Historisk sejr - og vanvittig udebanetur

Det kaos mødte han allerede i starten af kvalifikationen. Normalt er der tre dage imellem en ude- og hjemmebanekamp, så spillerne kan restituere og træne efterfølgende. Men ikke i Bosnien.

Håndboldforbundet havde i stedet planlagt en rejse, hvor truppen skulle flyve torsdag klokken to om natten efter en kamp i Hviderusland, køre i bus hele fredag og derefter spille en vigtigt kamp i hjemlandet lørdag.

En umulig og vanvittig mission ifølge Boesen. Og det viste sig også at holde stik. Efter Bosniens første udebanesejr nogensinde i en kvalifikation, tabte Balkan-holdet efterfølgende klart på hjemmebane mod Tjekkiet.

- Det var første gang, jeg tænkte, at potentialet var der. Men alt omkring holdet sejlede jo rundt. Det var mere reglen end undtagelsen med de vanvittige rejseplaner.

Lasse Boesen oplever lidt af hvert som håndboldtræner for det bosniske herrelandshold. (© (c) Ritzau Scanpix)

Selvlærte fysioterapeuter og manglende spillesæt

Og det er ikke det eneste, der ikke er styr på. Udover at hverken Boesen eller Suman får løn for deres arbejde, så er der heller ikke nogen læge eller fysioterapeut tilknyttet holdet.

Der er en blæksprutte af en holdleder, som forsøger at hjælpe til højre og venstre - også med det fysiske. Men i sidste ende er det spillerne selv, der sørger for at tape hinanden op, hvis det er nødvendigt. Hvilket det oftest er.

Og simple ting som spillertrøjer kan også blive et kæmpe problem. Det erfarede Boesen inden Bosniens næstsidste kvalifikationskamp på hjemmebane mod Hviderusland i juni år.

Midt i en taktisk træning dukkede en mand op på banen og smed en stor, sort pose med ordene: 'Her er jeres spillertøj'.

Problemet var bare, at der manglede fem spillesæt. Og hver spiller havde kun én trøje hver. Hvis den blev revet i stykker i løbet af kampen, var det bare tough luck, og så måtte spilleren ud på bænken.

- For første gang reagerede jeg for alvor, for det kunne sgu da ikke passe. Der var 20 timer til, at vi skulle spille. Vi fik ingen forklaring af manden, og nu mistede Bilal fokus og skulle bruge tid på at få styr på dette, siger han.

Spillerne tog det forholdsvis roligt og beroligede deres stressede skandinaviske assistent med, at det nok skulle løse sig i sidste ende. Det plejede det at gøre.

Og det gjorde det. Det krævede dog, at cheftræner Suman måtte parkere taktikken til side for en stund og sætte en større eftersøgning i gang.

Suman, der ifølge Boesen er meget mere end en cheftræner for holdet. Han er limen, der holder fast på det hele, og når forbundet ikke kan levere den rette transport eller logistik, så er det ham, der får styr på det gennem sine kontakter - og af sin egen lomme.

Selve kampen mod Hviderusland tabte Bosnien klart, men i den afgørende og sidste kamp på udebane mod Tjekkiet formåede Boesens bosniere at vinde 24-23 og kvalificere sig til deres første EM.

- Vi spiller meget bedre på udebane, for der er vi langt væk fra det kaos, der er omkring holdet i Bosnien. Spillerne og Bilal har tusind andre ting, de skal tænke på og holde styr på, når vi spiller hjemme. For der er ikke styr på det mest basale, siger han.

Boesen oplever en vild opbakning til landsholdet - både på hjemme- og udebane. Men presset og kaosset er mindre uden for landets grænser, og det kan mærkes på holdets spil og koncentration. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Inkompetent og opdelt forbund - og land

Kaosset falder tilbage på det bosniske håndboldforbund, der er et af de mest uorganiserede forbund i Europa. Forbundet, som er et brik i Bosniens politiske spil, er opbygget på samme måde som landets politiske system, som er et af de mest komplekse i hele verden.

Tre præsidenter repræsenterer de tre etniske befolkningsgrupper - muslimerne, katolikkerne og de ortodokse. Embedet går på skift efter otte måneder - og sådan fungerer det også i forbundet.

Derudover er landet generelt ramt af stor korruption efter borgerkrigen i 90’erne - og den korruption findes også i sporten.

Det tog Lasse Boesen noget tid at forstå hele setuppet, men også at fatte det faktum, at der findes politiske kræfter i landet, der ikke vil have, at Bosnien lykkes. Heller ikke sport. Og derfor modarbejder de landsholdet.

Det fik han forklaret af spillerne - blandt andet af Benjamin Buric. Landsholdets største stjerne, der til dagligt er førstekeeper i tyske Flensburg Handewitt, har spillet på landsholdet i 10 år, og har oplevet lidt af hvert. Han føler sig til tider pinligt berørt over for Lasse Boesen.

- Jeg skammer mig over, hvordan nationalismen ødelægger vores sport, og Lasse ser kaosset på nærmeste hold. Politikerne ønsker at ødelægge det for os, fordi vi er en multikulturel gruppe, der fungerer fantastisk.

- Og det spiller imod politikernes nationalisme. De vil hellere have, at det ikke fungerer, så deres politik om at splitte folket bliver ved med at lykkes. Men vi beviser, at vi sagtens kan sammen - uanset om du er muslim, ortodoks eller katolik, siger Buric.

Benjamin Buric er en af Bundesligaens bedste målmænd - og Bosniens største profil ved EM. (© (c) Ritzau Scanpix)

Sammenholdet vanvittigt inspirerende

Og netop det unikke sammenhold og den ukuelige vilje, som Lasse Boesen oplever hos de bosniske spillere, er hele grunden til, hvorfor han er fortsat med at blive i det bosniske håndbold-kaos.

- Det er vanvittigt inspirerende. Jeg er ekstremt imponeret over den loyalitet, de har over for hinanden, for deres land og for Bilal. Det er fantastisk lærerigt for mig.

- De her drenge - nogle af dem fra de største europæiske klubber - møder op, selvom de ved, der venter et kaos og et hold uden løn og forsikringer. De risikerer deres karriere. Men de gør det alligevel, siger han.

Det, at de har formået at kvalificere sig til EM i alt hurlumhejet, er et mindre mirakel og ville nok aldrig kunne lade sig gøre igen under de forhold ifølge Boesen. Og den milepæl har danskeren en kæmpe andel i.

Det slår Benjamin Buric fast. Udover de taktiske fifs på banen, har danskeren især løftet holdet mentalt med sin erfaring og måde at tænke på, fortæller Flensburg-stjernen.

Derfor håber Buric også, at Boesen fortsætter samarbejdet med Suman og Bosnien efter EM. Et scenarie som Boesen ikke afviser, men danskeren understreger, at der skal en mere fast aftale på plads med økonomisk kompensation, før han vil sige ja.

Men i første omgang gælder det EM i januar. Og inden turneringen er gået i gang, er der selvfølgelig - fristes man til at sige - ragnarok omkring holdet.

Rod i forbundets økonomi har gjort, at kassen er tom, og da forbundet stadig skylder staten penge fra den seneste præsidents embede, er der nu usikkerhed om, hvorvidt holdet overhovedet kommer med.

Men Benjamin Buric forsikrer både Lasse Boesen og de bosniske håndboldfans om, at holdet nok skal dukke op uanset hvad.

Hvis forbundet ikke betaler for opholdet, må spillerne selv til lommerne. Det ville ikke være første eller sidste gang, at de gør det.

- Og så må vi krydse fingre for, at der ikke mangler fem trøjer i den store, sorte pose denne gang, så Lasse ikke får et flip igen, siger Buric med et smil.

FacebookTwitter