Danmark har før brændt sig på en åbningskamp: 'Til EM er den vigtigere end ved nogen anden slutrunde'

Danmark åbner EM-slutrunden mod Montenegro, og den første kamp skal give en indikation på, hvor holdet står, siger landstræner Nikolaj Jacobsen.

- Vi går ind med stor respekt, men også med en masse selvtillid ud fra de træninger og den ene kamp, vi havde inden EM. Kan vi gå ind og løse vores opgaver, er det også en kamp, vi skal kunne vinde, siger Nikolaj Jacobsen om EM-åbningskampen mod Montenegro. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Selvom det er en af de ædleste discipliner i sport at tale modstanderen op, følte ingen - hverken spillere eller håndboldlandstræner Nikolaj Jacobsen - synderlig trang til at overgøre det.

Alt andet havde da også været utroværdigt, skulle man mene, når nu Danmark er forsvarende verdensmestre og olympiske sølvvindere, mens Montenegro uden nævneværdige meritter fægter ihærdigt med coronasmitten for overhovedet at kunne fylde holdkortet til EM-åbningskampen torsdag aften.

Danskerne er kæmpefavoritter, og den følelse genkender Niklas Landin.

- Sådan tror jeg, at det har været siden 2012, så der er ikke noget nyt. Sådan er det også på vores klubhold for mange af spillerne, siger målvogteren.

- Vi har også forventninger om, at vi gerne skulle vinde den første kamp, så vi lever fint under det pres.

Hvis Danmark skal vinde EM-åbningskampen, kræver det, at holdet matcher Montenegro på vilje og fight, siger Mathias Gidsel, som især glæder sig til at spille foran tilskuere ved en slutrunde:

Betydningen af første kamp er dog også til at tage og føle på, slår Nikolaj Jacobsen fast. Spol bare tiden to år tilbage og husk, hvordan danskerne indledte EM med et nederlag til Island og siden, duknakkede, forlod turneringen allerede efter puljespillet.

- Åbningskampe er altid en god indikator på, hvor du står henne i turneringen, og så tror jeg, at den ved EM, som strukturen er nu, er endnu vigtigere, end ved nogen af de andre slutrunder (VM og OL, red.), siger landstræneren.

Fire hold i puljen, tre kampe, blot to går videre. Ét fejlskud og EM kan være ovre, før det for alvor begyndte.

Montenegro er rendyrket vilje og fighterhjerte

Selvom torsdagens montenegrinske modstandere ganske givet kommer i menneskehænder, får de også ros med på vejen, stor vilje og vildskab, ligesom det fremhæves, at balkannationen tidligere har været en sten i de danske håndboldsko.

- Jeg rangerer dem ikke oppe i top-8 i Europa, men det er stadigvæk en nation, vi skal have respekt for og som på sine gode dage godt kan drille nogen af de store, siger Danmarks landstræner, Nikolaj Jacobsen.

Han stod selv på sidelinjen, da landsholdet tabte til netop Montenegro på udebane for to år siden i EM-kvalifikationen.

  • Onsdag eftermiddag trænede Danmark en sidste gang inden EM-åbningskampen mod Montenegro. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
  • Montenegro har haft problemer med corona op til EM. Inden afrejse testede otte personer fra holdet positiv og efter ankomst blev yderligere tre spillere konstateret smittet. Det bekymrer dog ikke Danmarks landstræner, Nikolaj Jacobsen. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
  • Rasmus Lauge missede både VM og OL i 2021 på grund af en korsbåndsskade. Playmakeren er dog tilbage på landsholdet til EM i Ungarn. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
  • - Jeg glæder mig helt vildt meget til endelig at komme i gang. Nu har vi snart trænet i 10-12 dage, så nu er vi klar og glæder os til at spille mod Montenegro og i øvrigt også at spille foran tilskuere igen, siger Mathias Gidsel (tv.). (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Landstræneren kalder Montenegro et hold af 'gode boldspillere, som er dygtige både teknisk og taktisk'. Og så ved man partout, at de spiller med stor kærlighed til flag og fædreland.

Målvogter Niklas Landin deler omklædningsrum med et par 'balkandrenge' i sin tyske klub Kiel, og han har derfor selv oplevet, hvordan 'balkandrengene' altid skyder brystet frem og kæmper til sidste sekund.

- Det vigtigste for dem er, at de stiller op for deres land, og der er nærmest ikke noget, der er vigtigere end det, siger Danmarks førstekeeper.

Formår danskerne at matche Montenegro på de parametre, bør niveauforskellen imidlertid være udtalt, mener Mathias Gidsel.

- Jeg er sikker på, at vi rent håndboldfagligt er et bedre hold end dem, men det, der kendetegner de tre andre hold i puljen (Montenegro, Slovenien og Nordmakedonien, red.), er, at de spiller med et enormt stort hjerte, og det skal vi kunne matche på vilje og fight, siger Gidsel.

FacebookTwitter