Danmark under pres: 'Det er ikke let, men vi har prøvet det før'

Der er ikke råd til flere svipsere, hvis EM ikke skal ende som en fiasko.

Stor skuffelse hos Mikkel Hansen og resten af det danske landshold efter nederlaget til Island lørdag aften. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det ligger et stort pres på de danske håndboldspillere efter lørdagens 30-31-nederlag til Island i Malmö Arena i de to holds første kamp ved EM.

- Det har vi prøvet før, men dermed ikke sagt, at det er let. Vi er under pres nu. Det kan vi ikke ændre så meget på. Nu må vi være skuffede hele aftenen. Det, tror jeg, at alle har forståelse for, lød det fra Mikkel Hansen efter kampen.

- Det var ikke det, vi havde sat næsen op efter. Men i morgen er en ny dag, og der er intet, der er afgjort endnu, lød det fra Mikkel Hansen efter lørdagens 30-31-nederlag til Island i Malmö Arena i de to holds første kamp ved EM, sagde han.

Spillere som 32-årige Mikkel Hansen, 31-årige Niklas Landin, de 35-årige Henrik Møllgaard og Rene Toft, 38-årige Hans Lindberg og 28-årige Rasmus Lauge lader sig ikke umiddelbart ryste af situationen.

De har været til et anstændigt hav af slutrunder gennem karrieren og spiller til daglig i store europæiske klubber, hvor der også er en vis forventning fra koleriske præsidenter, fanatiske tilskuere og krævende trænere og holdkammerater om, at der uden for store mellemrum skal trofæer på hylden.

- Mange af os er jo vant til at spille de her knald eller fald-kampe, mange er vant til at spille i den franske eller tyske liga, hvor det lige pludselig kan være slut, hvis man ikke er opmærksom nede i Friesenheim eller Erlangen og taber to point der, eller spiller knald eller fald-kampe i Champions League. Så det burde vi være professionelle nok til at håndtere, siger Rasmus Lauge og slår ind på det faglige mere end det mentale:

- Den del er jeg ikke så bekymret for. Det handler mere om, at vi skal rette lidt op på vores spil, specielt forsvarsspillet, som vi gerne vil gøre bedre for at kunne hjælpe vores målmænd til nogle bedre forhold, sagde playmakeren i mixed zone under tribunerne i Malmö Arena efter Island-kampen, mens holdkammeraterne efterhånden forlod arenaen, og blå/gult-klædte servicefolk transporterede affaldscontainere ud til afhentning i baggrunden.

  • Skuffelsen var ikke til at skjule for den danske anfører og målmand Niklas Landin, der blev udvist efter et rødt kort i anden halvleg. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Michael Damgaard leverede tre mål i anden halvleg, men det bidrag var ikke nok til en sejr. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Sjælden stilhed hos den danske landstrænder Nikolaj Jacobsen undervejs i kampen mod Island. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Rasmus Lauge og Mikkel Hansen i snak efter nederlaget til Island. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Mads Mensah gjorde, hvad han kunne i det danske forsvar, men de islandske spillere var i flere omgange for gode. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
1 / 5

Ikke noget galt med forsvaret

Forsvarskrumtappen Rene Toft var ærgerlig over nederlaget mod Island og forsvarets manglende hjælpe til målvogterne, men stadig rolig.

- Jeg synes ikke, der er nogen grund til at male fanden på væggen i forhold til forsvaret. Det stod rigtig godt i de to kampe mod Frankrig og Norge inden EM.

- Vi bliver selvfølgelig ved med at tro på vores forsvar. Der er ikke noget galt med det, og vi satser på, at vi finder hinanden lidt bedre i den næste kamp, siger Rene Toft og taler blandt andet om at stå mere kompakt og få presset modstanderne ud til fløjafslutningerne, som de danske keepere er særdeles stærke på.

De danske målvogtere endte med en samlet redningsprocent på 14 – trods alt kun fem procent lavere end kollegerne i det islandske mål, men stadig alt for lidt, og Jannick Green udtrykte også sin skuffelse, mens kollega Niklas Landin sad til rutinemæssig dopingkontrol.

- Hvis vi ikke spiller bedre, er det ikke sikkert, vi har fortjent at komme videre. Men det ville eddermame være en streg i regningen, for vi har stadig store planer for det her mesterskab, sagde han og fortsatte:

- Nu er der maksimalt pres. Det er spændende, hvordan vi får det samlet op, for der er lidt at arbejde med. Der sad en masse mennesker her, og der var mange hjemme foran skærmen, så vi var også under pres inden i dag. Sådan er det at spille på det danske landshold. Det må man lære at leve med. I dag levede vi desværre ikke helt op til det, konkluderede han.