Der var puttet friske batterier i Gidsel, da Danmark sled sig til vigtig sejr over Island

Danmark vandt 28-24 over Island, der pressede danskerne i store dele af kampen.

Til tider gjorde Mathias Gidsel, hvad der passede ham. (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)

Det er endt som et kombineret europamesterskab - i håndbold og coronahåndtering. Og heldigvis er Danmark særdeles dygtige til begge dele.

Med en sejr på 28-24 over et decimeret islandsk hold torsdag aften hedder det nemlig fortsat maksimumpoint og en semifinaleplads, som efterhånden er til at skimte ude i horisonten hernede i Ungarn.

Der var tryk på kedlerne mod vores nordiske brødre, der med seks smittetilfælde i det seneste døgn måtte grave dybt for at byde Danmarks forsvarende verdensmestre op til dans.

Det lykkedes dem, til dels i hvert fald. For de kunne på intet tidspunkt få styr på en forrygende Mathias Gidsel. Ni mål og et hav af assists understregede nok engang, at der sidder et helt særligt sæt batterier i ryggen på ham.

Hvis energikrisen fortsætter derhjemme, må vi smække den 22-årige højreback op på et løbebånd i Gudme. Det burde være nok til at holde lyset tændt resten af året.

Mikkel Hansen i duel med Omar Ingi Magnusson fra Island. (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)

Hvem havde en pille mod køresyge?

Oppe under taget i Europas største håndboldhal var det i hvert fald nødvendigt med en beroligende hånd om bordkanten, mens Danmark og Island præsterede noget af klodens hurtigste angrebsspil. Ti mål på seks minutter. Puha.

Hos Island var det to gamle kendinge af dansk håndbold, tidligere Aalborg-profiler Janus Smarason og Omar Ingi Magnusson, som drev gæk med et ubalanceret dansk forsvar. De holdt hof både omkring den islandske 4-2 føring, men havde også stor ære i, at vores nordiske brødre var med helt til 12-12.

En klassisk Mathias Gidsel, fristes man til at sige. Højrebacken skåner aldrig sig selv. (Foto: Tibor Illyes © Ritzau Scanpix)

Ude på bænken stod en tidligere dansk landstræner, Gudmundur Gudmundsson, og svingede med sit beskedne vingefang. Lun, lille, vittig fyr - og grundig som bare pokker. Han havde uden tvivl brugt det halve af natten på at gennemtrawle video med Hansen, Lauge, Gidsel og så videre.

Men om så han havde haft samtlige kampe tilbage fra Mathias Gidsels tid som U16-spiller på GOG’s andethold til rådighed, ville det næppe have gjort en forskel.

Højrebacken sad over forleden med smerter i maveregionen, og det vides ikke, hvilke batterier landstræner Nikolaj Jacobsen havde stoppet i ryggen på Gidsel, men fuldt opladte, det var de i hvert fald.

Intet, absolut intet, kunne Island stille op, når snurretoppen besluttede sig for at score det ene mere umulige mål end det andet. Gennembrud, langskud, på mellemhold. Strøede tilmed om sig med assists. 22 år gammel! Alderen til at været et talent, spiller som en verdensstjerne. Ottende scoring, 17-13 til Danmark, inden islandsk reducering til pausestilling 17-14.

Nordisk håndboldkrig til det sidste

Midtvejs i første halvleg havde landstræner Nikolaj Jacobsen taget konsekvensen af, at Island skød hul på Niklas Landin i målet. Ind var Kevin Møller kommet, og han fik langt bedre fat.

Fem fine redninger og endnu en kort efter pausen. Over 50 i redningsprocent. Det så lovende ud.

Med seks coronatilfælde op til kampen var Island især presset på luft og kunne blot fylde 14 af 16 felter på holdkortet. Alle med efternavne, der endte på 'son'. Naturligvis.

Det virkede uundgåeligt, at de - tempoet taget i betragtning, Danmarks bredde in mente - ville gå sukkerkold. Og så alligevel.

Der skulle et par veludførte danske overtalsangreb til, før Lasse Svan skubbede Danmark foran 23-19. Diagonalbolden kylet ud i hjørnet af Hansen højre hånd. Knaldhårdt og præcist.

  • Nikolaj Jacobsen havde sit at se til på den danske bænk mod et hårdt kæmpende islandsk landshold. (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)
  • Rasmus Lauge kæmpede en smule med at finde egne chancer, men skabte også gode rum til holdkammeraterne i bagkæden. Især Gidsel nød godt af Lauges duelstyrke. (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)
1 / 2

I Flensborg og omegn kalder de ham 'Der Kevin'. Målmanden, som i de sidste ti minutter viste sig afgørende for den danske sejr.

Da Islands Sigvaldi Gudjonsson fik en helt fri chance fra fløjen og ledte efter det lange hjørne, skyggede Møller for solen - og reddede. To knyttede næver fra ham. To hænder til hovedet hos Gudmundur Gudmundsson.

Få minutter senere nuppede 'Der Kevin' også et straffekast. Store, afgørende redninger i 28-24 sejren over Island, som Emil Jakobsen lukkede ved at score sit 35. mål på 35 afslutninger i de seneste otte landskampe.

Om to dage gælder det Kroatien, der også har været hårdt ramt af smitte.

Så må vi se, om danskerne kan forsætte stilen med at være dygtige - til håndbold og coronahåndtering.