Det vanvittige EM fortsætter: Portugals opkomlinge ydmyger værterne fra Sverige

Først røg Frankrig ud, så Danmark og nu er Sverige på vippen. De store nationer skuffer gevaldigt ved EM i håndbold.

Portugal chokerede tilskuerne i Malmø med en knusende sikker ti måls-sejr. (Foto: JOHAN NILSSON © Scanpix)

Der var lagt op til en svensk håndboldfest i EM-slutrunden i herrehåndbold fredag aften i Malmö Arena.

Festen blev dog hurtigt afblæst, da de svenske værter noget overraskende blev slået af Portugal, der uddelte tørre tæsk og besejrede Sverige med hele 35-25.

Dermed ser det svært ud for de svenske håndboldherrer at spille sig videre fra gruppe 2 i mellemrunden, da holdet stadig har nul point.

Med sejren over Sverige fortsætter Portugal med at imponere ved EM-slutrunden.

Forud for årets slutrunde deltog Portugal senest ved en slutrunde i herrehåndbold i 2006. Her blev det til en 15.-plads ved EM.

Ved dette EM overraskede Portugal, da holdet i den første kamp i det indledende gruppespil slog verdensstjernerne fra Frankrig, som endte med at forlade turneringen efter det indledende gruppespil.

Triumfen mod Frankrig blev efterfølgende fulgt op af endnu en sejr, da Portugal slog Bosnien-Hercegovina, inden portugiserne led et nederlag på 28-34 til Norge i den sidste gruppekamp.

Med sejren over Sverige har Portugal to point i gruppe 2 og fortsat mulighed for selv at spille sig videre til en semifinale.

Godt ser det også ud for Sloveniens håndboldherrer, der fredag eftermiddag åbnede EM-programmet i gruppe 2 i mellemrunden med succes.

Slovenien jubler i sejren på 30-27 over Island torsdag eftermiddag. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Det skete med en sejr på 30-27 over Island, som tidligere på ugen var med til at sende Danmark ud af EM-slutrunden.

Med sejren ligger Slovenien, der ligesom Norge og Ungarn havde to point med over i mellemrunden, i spidsen af gruppen med fire point.

Slovenerne kom godt fra start i kampen. Foran 6-2 tvang de Islands træner, Gudmundur Gudmundsson, til at tage timeout efter blot ni minutters spil.

Islands landstræner Gudmundur Gudmundsson var bestemt ikke tilfreds under vulkanøens opgør med Slovenien. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Det hjalp, og herefter spillede islændingene sig tættere på Slovenien og kunne efter 20 minutters spil udligne til 9-9.

De to hold fulgtes ad, inden Slovenien med en scoring i første halvlegs sidste sekund bragte sig foran til pausestillingen 15-14.

I anden halvleg trak Slovenien dog fra islændingene, der aldrig for alvor kom tilbage i kampen.

Særligt Sloveniens Dean Bombac spillede en stor kamp. Med ni mål på 11 forsøg spillede han en hovedrolle i den slovenske sejr.

Mens slovenerne er flyvende, så kom Ungarn ned på jorden igen.

De fleste husker jo nok, at ungarerne onsdag kunne juble, da holdet besejrede Island, sendte Danmark ud af EM og gik videre til mellemrunden med to point.

Men fredag aften kom Ungarn ned på jorden igen efter et nederlag på 29-36 til Norge, der dermed er noteret for fire sejre i ligeså mange kampe ved EM-slutrunden.

Med sejren over Ungarn topper Norge gruppe 2 i mellemrunden med fire point og en bedre målscore end Slovenien, der tidligere fredag besejrede Island med 30-27.

De norske spillere jubler efter den stensikre sejr over Ungarn. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Nordmændene kom stormende i kampens indledning i Malmø, hvor de norske spillere i løbet af kampens første seks minutter kom foran 6-1 og tvang Ungarn til at tage timeout.

Lige lidt hjalp det. Norge fortsatte magtdemonstrationen og bragte sig hurtigt foran med ti mål.

Mod slutningen af første halvleg kom Ungarn lidt bedre med, men nordmændene gik til pause med en føring på 20-12.

I anden halvleg kom Ungarn fra start i et helt andet gear.

Ungarn kæmpede for at komme tilbage efter pausen, men det mislykkedes. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Selv om drømmen om et comeback led et knæk, da Bence Bánhidi modtog et rødt kort efter 31 minutters spil, formående Ungarn at barbere den norske føring ned på fire mål, inden nordmændene igen trak fra.

Det skete uden den norske back Magnus Abelvik Rød, som pådrog sig en fingerskade og ikke kunne fortsætte kampen.

Den anden mellemgruppe består af Spanien, Kroatien, Tyskland, Østrig, Tjekkiet og Hviderusland. Gruppen, der i øjeblikket føres af Spanien og Kroatien, tager hul på anden runde lørdag.

De to bedste hold i hver mellemgruppe går videre til semifinalen.

/ritzau/