Effektive Danmark buldrer videre og er klar til EM's mellemrunde

Det danske håndboldlandshold for herrer er med en sejr over Slovenien videre til mellemrunden ved EM.

Rasmus Lauge og Danmark slog lørdag aften Slovenien ved EM i håndbold. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Lige nu er håndbold et spil, hvor 14 spillere kaster med en lille, fedtet bold i 60 minutter og danskerne vinder til sidst.

Lige nu, i hvert fald.

Danmarks på papiret sværeste modstander i EM-gruppen, Slovenien, havde nemlig kun luft til at følge med i verdensmesterligt tempo til pausen, inden danskerne skruede op og vandt stensikkert 34-23.

Sejren betyder, at holdet allerede efter to kampe er klar til mellemrunden ved EM-slutrunden i Ungarn, og hvad endnu vigtigere er: Flere af profilerne virker i spillehumør. Mikkel Hansen garnede otte gange, Gidsel snurrede rundt og rundt, mens især Magnus Saugstrup kittede defensiven sammen, når det var nødvendigt.

Det tegner godt, også med tanke på, at Danmark allerede inden kampen mod Nordmakedonien mandag er sikre på puljens førsteplads og at tage to point med videre. Ikke dårligt, ikke dårligt.

  • Mikkel Hansen blev dansk topscorer i sejren over Slovenien. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
  • En stor gruppe danske fans har taget turen til Debrecen for at støtte det danske håndboldlandshold ved EM-slutrunden. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Det er en mikroskopisk detalje i et spil med hundredvis af situationer, I know, men hold lige fast alligevel, fordi det her er faktisk ret interessant. Hvordan kunne 22-årige Mathias Gidsel lave ni assists forleden i den første EM-kamp?

Fordi håndboldkometen evner det, han gjorde ved Danmarks 3-1 scoring mod slovenerne. Midt i andenbølgen fik han bolden på backen, hvor langt de fleste havde kylet den videre, i dette tilfælde til Rasmus Lauge. I stedet holdt han den lige ét sekund, dét sekund, som fik Sloveniens midterblok til at storme frem. Vupti, indspil til en fri Saugstrup på stregen.

Vi løber tør for ord, hvis han fortsætter sådan her. Simpelthen så imponerende.

Det var slovenernes 4-4 udligning kort efter også. Et flot, veleksekveret vip, som varslede, at nummer fire fra EM 2020 ingenlunde havde i sinde at opgive uden kamp.

Der skulle slides for hver eneste centimeter, og så var det jo meget heldigt, at Danmark havde Emil Jakobsen stående ude i fløjen. De første to scoringer var ren snolder og lige til at få huller i tænderne af. Den tredje efter 17 minutter kom til gengæld som sendt fra himlen, da Mads Mensah hårdt presset kylede bolden ud mod hjørnet og håbede på det bedste.

Det fik han, selvfølgelig. Jakobsen fra spids til 9-9.

I åbningskampen blev Landin kåret til banens bedste, de første 15 minutter kæmpede han med finde rytmen. Anføreren fandt den dog, hvilket gav luft til at lægge afstand. Mikkel Hansens små, lækre dansetrin – først højre, så venstre – gav plads til at lyne til 15-12, inden Slovenien reducerede til pausestillingen 16-14.

Landin fandt sig selv - og lukkede af

Der findes klasse og der findes verdensklasse. Danmark har begge dele, endda i udpræget grad. Klasse var den scoring, Magnus Landin servede op i det lange hjørne til at åbne anden halvleg, verdensklasse var de tre straffekast, storebror Niklas reddede på 14 minutter.

Hvilket brødrepar. Vi må håbe, at familiens scrapbog hjemme i Søborg har flere tomme sider, fordi de har næppe vundet deres sidste medalje sammen.

Redningerne gjorde det svært for et ellers sprælsk slovensk hold. Fra plus to til plus seks i dansk fravør, timeout og et råb fra Lauge, der kunne høres helt ude på parkeringspladsen. 'JA MAND!'. Bag ham havde de danske fans rejst sig og påbegyndt opsejlingen ad åen.

  • Niklas Landin havde svære arbejdsbetingelser i første halvleg, men efter pausen skruede Danmarks målvogter gevaldigt op for niveauet og reddede blandt andet tre straffekast. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
  • I går morges stod Hans Lindberg hjemme i Berlin, lørdag aften spillede han landskamp mod Slovenien ved EM. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Udvisninger er ikke det, Lasse Svan har gjort til sit kendetegn gennem den landsholdskarriere, som begyndte i 2003. Han fik dog en, og det gav minutter til Hans Lindberg, der fløj til Ungarn i går på grund af skaden til Johan Hansen.

'Hans Majestæt'. 40 år, men langt fra fed og færdig. Faktisk debuterede Lindberg også i 2003, og tro det eller lad være. I den kamp var selveste Danmarks landstræner, Nikolaj Jacobsen, på banen. Jo, jo.

Svært at fatte. Det samme var Gidsels mål til 27-19, der reelt lukkede kampen. Rendyrket snurretop. Ring til brandvæsenet. Der er ild i ham.

Desværre så vi også selvsamme Gidsel slå sig en smule og liste ud på bænken, hvor han var i dialog med holdets fysioterapeut Anja Greve. Nikolaj Jacobsen var også lige henne og høre, hvordan det stod til. Umiddelbart ingen alarm.

Sidste spjæt stod manden med pandebåndet, Danmarks nummer 24, for, da han i de døende sekunder spænede alene afsted i en kontra og næsten på slutfløjet fik kylet 34-23 scoringen ind.