EM ramt af corona-kaos: Danmarks modstander må undvære verdensstjerne

Det islandske håndboldlandshold har i dag konstateret to ny smittetilfælde i truppen. Fem spillere er i alt ude med corona.

(Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Det er ikke kun håndboldfeberen, der breder sig frem mod Danmarks EM-kamp mod Island i torsdag aften.

Også coronavirus er begyndt at få taget i mange spillere under EM-slutrunden i Ungarn og Slovenien.

Senest er fem spillere fra det islandske landshold testet positive. Onsdag var det Björgvin Páll Gústavsson, Elvar Örn Jónsson og Ólafur Andrés Guðmundsson, der indleverede en positiv test.

Torsdag var det så Bjarki Már Elísson samt stjernespilleren Aron Pálmarsson, der afleverede en positiv hurtigtest. De to sidstnævnte venter stadig svar på deres PCR-test.

Og det ærger DR Sportens håndboldekspert og tidligere landsholdsspiller Kasper Søndergaard, at fokus endnu engang bliver fjernet fra sporten.

- Det synd for en ellers god håndboldkamp, at corona endnu engang er det, vi taler om, siger han.

Og en positiv PCR-test hos Pálmarsson kan blive skæbnesvanger for Islands videre færd i turneringen. Pálmarsson er nemlig, ifølge Kasper Søndergaard, omdrejningspunktet på det islandske landshold.

Islands største stjerne, Aron Palmarsson, blev onsdag formiddag testet positiv for corona på en hurtigtest. (Foto: BERNADETT SZABO © Ritzau Scanpix)

- For Island er det skidt nyt. Det betyder ikke bare, at de mister deres bedste spiller, men også at de ikke længere har en venstre back i truppen, da alle tre på den position er ramt af corona.

- Selvfølgelig har de stadig dygtige spillere, men de kommer til at mangle skudtrusler fra distancen, siger han.

Sværeste slutrunde af navigere i

Meldingen om de islandske coronatilfældene er også tikket ind hos sportchef i Danmarks Håndboldforbund, Morten Henriksen, som fortæller, at det selvfølgelig fylder hos landsholdet, at Island er ramt.

- Der er ikke nogen tvivl om, at når der har været et smitteudbrud på det islandske mandskab, så tager vi vores forholdsregler.

- Vi er i dialog med Det Europæiske Håndboldforbund om at undgå smitte. Det handler om at minimere risikoen for, at der går smittede spillere på banen i aften, så det bliver noget med test så tæt på kampstart, som muligt, siger Henriksen.

At et dansk håndboldlandshold skal forholde sig til coronasmitte under en slutrunde, er dog ikke nyt for sportschefen. Så sent som i december blev kvindernes VM-slutrunde afviklet i skyggen af corona.

Og selvom test og selvisolation efterhånden er blevert velkendte slutrundeord, er dette mesterskab allivevel ekstraordinært.

- Det her er den femte slutrunde, vi deltager i på tværs af landsholdene, og det er absolut den, hvor det har været sværest at navigere i corona-situationen, siger Morten Henriksen.

Ville ikke spare spillere

Den stigende smitte hos mange hold ærger også den danske landstræner, Nikolaj Jacobsen.

- Det er trist. Når der først er røget seks-otte mand, er det højst sandsynligt ikke de sidste tilfælde. Når det først kommer ind, er det vanvittigt svært at komme af med igen, siger Nikolaj Jacobsen til Ritzau.

Alle danske spillere testede negativ onsdag.

Kapser Søndergaard mener ikke, at det danske landshold bør spare de største stjerner i aftenens kamp mod smitteramte Island af frygt for at få smitte på holdet.

- Jeg ville ikke spare spillere, hvis jeg var træner. Det handler som at vinde de første kampe i mellemrunden, og så kan man spare spillere, når man kommer længere hen i turneringen og hvis semifinalen allerede er i hus, siger Søndergaard.

Tyskerne værst ramt

Hvor Island indtil videre har fem smittetilfælde på holdet, ser det endnu værre ud for det tyske landshold. På baggrund af flere smittetilfælde inden turneringens start, og 12 smittede undervejs, var holdet i går nede på at have 13 ud af de oprindelige 35 spillere til rådighed. Det ellers er tilladt at have 16 spillere på holdkortet.

Det fik onsdag aften tyskerne til at anmode Det Europæiske Håndboldforbund, EHF, om at udsætte torsdagens kamp mod Spanien. Den appel har EHF valgt ikke at imødekomme, meddeler de onsdag middag på deres hjemmeside.

Tre nye spillere - Lukas Stutzke, David Schmidt og Tobias Reichmann - er blevet indkaldt for Tyskland for at spille mod Spanien i aften. Det betyder, at Alfred Gislason igen kan råde over 16 spillere.