En dansk EM-spion bag russiske linjer: 'Den viden lader vi ikke bare gå tabt'

Danmarks vej i EM-semifinalen kræver en sejr over Rusland, og her bliver stregspiller Kathrine Heindahls insiderviden fra klubholdet vigtig, mener landstræneren.

Stregspiller Kathrine Heindahl deler til daglig klublogo med seks af de russiske landsholdsspillere, der tirsdag venter Danmark. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

I krig og kærlighed gælder alle kneb.

Og når man har en decideret spion på holdet, som Rikke Iversen kalder stregkollegaen Kathrine Heindahl med dagligdag i CSKA og russisk håndbold, så ville det være dumt ikke at spidse øre, når Heindahl læsser viden af om Danmarks EM-modstander tirsdag aften.

Seks af de russiske spillere deler hun nemlig klublogo med.

- Spion? Det er en titel, jeg gerne vil have op til den her kamp, griner Kathrine Heindahl.

Landstræner Jesper Jensen forudser også, at der kan trækkes danske fordele ud i forberedelserne med Heindahl om bord.

- Den viden lader vi ikke bare gå tabt, siger Jesper Jensen.

- Heindahl har allerede været inde og nævne et par ting, og til taktikmødet har hun også en del af skulle have sagt, ligesom hun plejer at have.

Før i tiden var russisk håndbold måske mere sterotypt. Store, stærke spillere, der delte øretæver ud, siger Jesper Jensen. Nu minder sidste bump på EM-vejen før en dansk semifinale mere om de skandinaviske hold.

Den seneste gang Kathrine Heindahl og Danmark stod overfor Rusland var ved EM i 2018. Dengang var det russerne, der kunne juble efter kampen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Han, landstræneren, har stor respekt for Rusland, det samme har Kathrine Heindahl, men stregspilleren føler sig heller ikke blæst bagover i benovelse.

- Det er ikke det tophåndbold, vi har set andre gange. Jeg går klart ind til kampen med en følelse af, at det er noget, vi sagtens kan spille lige op med og vinde over, men det bliver svært, siger Kathrine Heindahl.

Selv uden den skadede megaprofil Anna Vjakhireva - væver, spilintelligent højreback - har Rusland 'dygtige individualister og boldspillere'.

- De har måske ikke den samme fysiske styrke, som vi har. Jeg tror, at vi ville tæve dem mange gange i et styrkelokale, hvis det kom til det, men man kan bare se, at de har brugt flere timer i en håndboldhal, end man gør i Danmark, siger Kathrine Heindahl.

Definerer Rusland-kampen succes og fiasko?

Vejen til en håndboldslutrundes medaljefad er brolagt med knald eller fald-kampe. Her, hvor Danmarks kvindelandshold nu blot er en sejr fra at byde sig til.

Jesper Jensen køber imidlertid ikke præmissen om, at resultatet mod Rusland afgør, hvorvidt EM har været en succes eller en fiasko.

- Selvfølgelig vil en semifinale være langt, langt bedre og slet ikke til sammenligning med at spille om en 5./6.-plads, men indtil videre vil jeg sige, at missionen er lykkedes på de ting, Lars Jørgensen, jeg og resten af teamet ville, siger Jesper Jensen.

Der er skabt et fundament, der gør, at dansk damehåndbold kan være med i toppen mange år fremad, mener landstræneren.

Og det var målet.

Kathrine Heindahl forlod tidligere i år Odense Håndbold til fordel for den russiske storklub CSKA Moskva. (Foto: Claus Fisker © Claus Fisker)

- Vi vil også rigtig gerne præstere på kort sigt, men det er lidt mere skrøbeligt at definere ud fra den her slutrunde. Så det er mere i et langt perspektiv, at jeg synes, det ser voldsomt fornuftigt ud, siger Jesper Jensen.

Han vil ikke lade en placering bestemme tilfredsheden. Her er for mange tilfældigheder i spil. En ekstra svensk scoring forleden, større dansk skarphed mod Frankrig, ja så kunne tingene have set anderledes ud i begge retninger.

- Jeg hæfter mig ved stemningen i truppen, udviklingen og tilliden til hinanden. Det giver mig rigtig meget tryghed i forhold til fremtiden.

- Jeg er glad for resultatet, men jeg er endnu mere stolt over den måde, vi fungerer på som gruppe, og jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke skulle fortsætte med at have en fin udvikling over de næste mange år.

Skridtet ind i verdenstoppen sker næppe 'med et trylleslag'. Men fortsætter progressionen, kan Jesper Jensen ikke se, at Danmark kan holdes ude af ligningen om, hvem der regnes som verdens bedste håndboldnationer.

FacebookTwitter