'En kammerat'. Det er Lasse Svan. Og om lidt har han spillet sin sidste slutrunde for Danmark

EM bliver den 16. og sidste sidste slutrunde for Lasse Svan, der siden debuten i 2003 har vundet alt med Danmarks håndboldlandshold.

(Foto: © Gonzalo Fuentes/Reuters © Scanpix. Collage: Maria Eriksen Volthers)

Hvordan vil du gerne have, at folk husker dig som landsholdsspiller?

Lasse Svan smager lige på den. Højrefløjen står midt i sin 16. og sidste slutrunde for Danmark med et større bagkatalog end den aarhusianske poprock-gruppe TV-2.

Måske er det nærliggende at gribe ud efter en af medaljerne? Han har jo vundet alt, der kan kravle og gå, i rødt og hvidt.

- En indstilling, der altid er i top, svarer Lasse Svan og indkapsler, hvorfor alle i og omkring landsholdet lader superlativerne regne, når profilens navn bringes ind i samtalen.

Firmaets mand, en af ordentlighedens største håndhævere, 38-årige Svan fra Stevns.

- Jeg gør meget ud af at have styr på mine ting, så jeg også har overskud til at hjælpe de andre. Jeg håber, at jeg bliver husket som en, der var der for holdet og altid var interesseret i holdets bedste. Det er klart det, jeg synes, er mest specielt og lægger en ære i.

I tre forskellige årtier, ja du læste rigtigt, har landsholdet haft en helt særlig plads hos Lasse Svan, der - ganske rigtigt - indskyder, at "det jo ikke er slut endnu". Hvis alt går vel, bliver det først den 30. januar.

I nationaldragten har den nu rutinerede fløj altid "suget energi" til sig og bagefter kunnet tage det med hjem i klubben.

- Landsholdet har betydet utrolig meget for mig og især de personer, som har været nogle rigtig gode mennesker hele vejen igennem og stadigvæk er det, siger han.

Udmeldingen, at årets sæson bliver den sidste, faldt allerede i september, og Lasse Svan virker afklaret omkring det. I Ungarn fylder tankerne om karrierens eftertid mest, når andre spørger direkte ind til det. Ellers har han faktisk været rigtig god til slå det hen.

- Nu må vi se, når vi kommer tættere på afslutningen af turneringen. Om det bliver ved med at være sådan. Det har jeg i hvert fald en klar forventning om, at det gør, siger Lasse Svan.

Da Danmark åbnede slutrunden i torsdags med en sejr over Montenegro, tog Lasse Svan hul på sit sjette EM i karrieren. (Foto: © Marton Monus, Ritzau Scanpix)

En stille leder

Med A-landsholdsdebut helt tilbage i 2003 har Lasse Svan set årstiderne skifte - dog uden selv at afblomstre. Han er der stadigvæk, på den allerøverste hylde, på et hold, der de seneste to år har vundet to VM-titler samt OL-sølv.

Persongalleriet Svan har passeret på sin vej er enormt og tæller flere af de største navne i dansk håndboldhistorie. En af dem, han har tilbragt allerflest timer med både på klub- og landshold, er Thomas Mogensen.

Fra unge, naive talenter og bofæller i et lille håndboldkollektiv i Svendborg, hvor tiden gik mere med at oddse end at passe skolen, til de utallige kilometer på tresporede tyske motorveje hos Flensburg-Handewitt.

- Når vi rejste rundt omkring i Tyskland og Europa, jokede vi ofte med, at vi har sovet mere på hotelværelse med hinanden end vores respektive koner, griner Thomas Mogensen, der var holdkammerater med Svan i ti år i Flensborg og på landsholdet frem til 2014.

- Jeg nåede kun halvdelen af Lasses landsholdskarriere, men var heldigvis med til nogle af de sjove ting, inden det for alvor tog fart med medaljerne. Lasse har været en kammerat. Hele vejen igennem, siger Mogensen.

2012, 2016, 2021. Lasse Svan har repræsenteret Danmark ved OL tre gange, senest i sommer, hvor landsholdet vandt sølv. (Foto: © Susana Vera, Ritzau Scanpix)

Den tidligere landsholdsspiller har tydeligt bemærket, hvordan Lasse Svans rolle på Danmarks håndboldlandshold er vokset og vokset gennem årene.

- Han hviler mere i sig selv nu. Der er nogen ting, der skal være på plads, før Lasse har det godt. Han vil gerne hele tiden sørge for, at alle har det godt. Det er hans force. Det er bare blevet stærkere og stærkere, jo større en personlighed, han er blevet, siger Thomas Mogensen.

- Lasse er en stille leder. Også mere stille end nogen af dem, man måske ellers kender.

Men der gemmer sig også et iltert indre under den professionelle overflade.

- Jeg har set Lasse blive rigtig sur, frustreret og ked af det. Der skal nok bare mere til nu. Førhen, når han blev ramt af uretfærdighedsfølelsen, skal jeg love for, at man så en temperamentsfuld lille dreng fra Stevns, klukker Thomas Mogensen.

Skal skrue på sportsfolks mentale knapper i fremtiden

Undervejs i karrieren har Lasse Svan uddannet sig til mental coach, og når sommeren 2022 markerer enden på tiden som spiller, tager højrefløjen hul på det kapitel.

Her skal han blandt andet bistå sin gamle GOG-holdkammerat Jakob Green, der nu er cheftræner i den danske 1. divisionsklub Team Sydhavsøerne. Green boede faktisk også i førnævnte håndboldkollektiv, men havde dog trukket det korteste strå og måtte nøjes med en plads i kælderen.

Arbejdet med at bringe mennesker i balance har fascineret Lasse Svan i mange år, og han er overbevist om, at det er et område, hvor der er nogle procenter at hente hos de fleste elitesportsfolk.

- Det ved jeg fra mig selv, fordi jeg også har haft et forløb hos en mentaltræner, som gav mig utroligt meget i forhold til mit eget hoved, siger Lasse Svan.

- Det er et tema, som bliver negligeret og associeret med, at man har problemer og udfordringer. Sådan ser jeg det ikke.

Inden Lasse Svan (tv.) tog til Flensborg, spillede højrefløjen en årrække i GOG, hvor han blandt andet var holdkammerater med Thomas Mogensen, Anders Eggert og Jakob Green (i midten). Når karrieren lægges på hylden til sommer, skal Svan hjælpe til som mental coach hos 1. divisionsklubben Team Sydhavsøerne, hvor Jakob Green i dag er cheftræner. (Foto: © Palle hedemann, Scanpix Nordfoto)

Mentaltræning er træning som alt muligt andet, mener Svan. Han ærgrer sig over, at det ofte bliver tabuiseret og set som et krisetegn at søge hjælp til den slags.

- Især i et miljø som håndbold, hvor vi er på et stort hold, kan det godt stikke ud, hvis man tager til mentaltræner. "Nå, du skal snakke med en, fordi du har problemer?", siger Lasse Svan, der også trækker på sine kompetencer fra uddannelsen, når han befinder sig i EM-lejren.

- Det er ikke sådan, at jeg piller folk ud og siger "nu skal vi lige have en snak os to", griner han.

Det sker mere ubevidst.

Og måske er det netop derfor, at vi også vil huske landsholdsspilleren Lasse Svan, som han helst selv vil huskes.

For indstillingen, der har været i top. Som et menneske, der alle dage stod klar til at hjælpe sine holdkammerater.