Et luksusproblem, et muligt hattrick og et lille irriterende ’hvis’

Målsætningen hedder en plads i semifinalerne, men der er en risiko for at ryge ud allerede i det indledende gruppespil for de danske herrer ved EM i januar.

Der er nok at spekulere på for landstræneren til det kommende EM. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Ordet kommer første gang i en tilføjelse, der egentlig handler om franskmændenes niveau. Et lille ’hvis’ i Nikolaj Jacobsens mund. Et forbehold.

- Der er ingen tvivl om, at hvis man vil hele vejen, skal man forbi franskmændene. Og det skal vi jo også, i og med at vi får dem i mellemrunden – hvis vi kommer så langt, siger Jacobsen på det pressemøde før jul, hvor den danske landstræner præsenterede den trup, der skal til Sverige og forsøge at erobre EM-guld.

Det er den slags forbehold, der ofte kan tolkes som overdreven forsigtighed, høflighed. For Danmarks herrelandshold tager til EM i januar i Sverige som indehaver af både OL-titlen og VM-titlen og har en målsætning om at nå til semifinalen.

Og skulle et så stærkt hold ikke med største selvfølgelighed klare sig videre fra det indledende gruppespil til mellemrunden?

Direkte adspurgt om, hvor sikker han er på at nå videre fra gruppespillet, svarer landstræneren:

- Alle trænere har en usikkerhed, og jeg ved også, at så stor afstand er der heller ikke på holdene, så en dårlig dag… Til de andre slutrunder, hvor der går tre eller fire videre, så har man haft det sådan, at man i hvert fald kommer videre, men her skal man være skarp fra start, siger Nikolaj Jacobsen.

Havnet i en hård gruppe

Danmark er havnet i en giftig gruppe med Island, Ungarn og Rusland, og det er blot de to bedste hold, der går videre til mellemrunden.

- Det er alle tre hold, vi kan tabe til. Det er også alle tre hold, vi kan slå, siger landstræneren.

Forsvarsklippen Henrik Møllgaard fra Aalborg svarer endnu mindre skråsikkert på samme spørgsmål – hvor sikker han er på at gå videre:

- Jamen, det ved jeg ikke, om jeg er specielt sikker på. Jeg synes jo, vi er bedre end de andre hold, men jeg har tabt til Ungarn flere gange, og jeg ved godt, det bliver svært mod Island, og der er ikke nogen, de hellere vil slå end os. De er vant til at lave fine resultater.

- Og så synes jeg i øvrigt også, at Rusland er et ganske glimrende landshold, men måske egentlig det landshold, der ligger bedst til os af de tre. Jeg synes bestemt, det ser svært ud, men I får mig heller ikke til at sige, at det ikke vil være en skuffelse, hvis vi ikke går videre. Det vil selvfølgelig være en kæmpeskuffelse, siger Henrik Møllgaard, der sammen med det meste af EM-truppen i dag i København møder ind til første dag af EM-forberedelserne.

Ved den seneste slutrunde gik de danske herrer som bekendt hele vejen, da det blev til VM-guld efter en finalesejr over Norge. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Danmark kan med et EM-guld sikre sig et yderst sjældent hattrick – nemlig på samme tid at være indehaver af de tre store titler i håndbold: OL, VM og EM. Kun Frankrig har tidligere præsteret dette.

Men modstanden er stor. Klarer Danmark sig videre til mellemrunden, venter givetvis både Frankrig, Norge og Sverige i kampen om de to semifinalepladser fra den halvdel af EM.

Noget frygteligt rod

I den anden halvdel finder man nationer som Spanien, Tyskland og Kroatien, og det er de syv nationer, Nikolaj Jacobsen kalder verdens syv bedste pt.

Men der sker altid overraskelser – som da Danmark tabte til Tjekket ved EM for to år siden og røg ud til Ungarn i ottendedelsfinalen ved VM for tre år siden trods selvsikkerheden, der fulgte med titlen som OL-vindere.

Både Ungarn og Island – styret af Gudmundur Gudmundsson, der vandt OL-guld som træner for Danmark i 2016 – tilhører den gruppe af hold, der snildt kan bryde ind i top otte, og derfor var der ikke ligefrem dans op og ned ad sidelinjen, da EM-lodtrækningen var på plads.

- Det er noget frygteligt rod, siger Henrik Møllgaard, der på sin vanligt tørre og muntre måde får konstateret, at Danmark vist glemte at sende tidligere landstræner Ulrik Wilbek – også kendt for et vist lodtrækningsheld – til lodtrækningen.

- Rækkefølgen er mildest talt ærgerlig. Jeg er ked af skulle møde Island i den første kamp. Jeg er udmærket godt klar over, hvor meget tid og video Gudmundur kommer til at lægge i den kamp. Han kommer jo med et eller andet, som vi ikke er forberedt på. De kommer som underdogs, og Gudmundur kommer til at bruge 14 dage på at forberede sig til den kamp.

- De kommer blæsende, og det bliver hårdt at møde dem i sådan en åbningskamp, hvor de har forberedt sig og er friske. Det er en frygtelig start, siger Henrik Møllgaard.

Luksusproblem for landstræneren

Det ændrer dog ikke på, at Danmark med Møllgaards ord rejser til Sverige for at vinde og i øvrigt har et hold, der er lige så stærkt som det, der vandt VM-guld for et år siden. Trods afbud fra Henrik Toft, Casper U. Mortensen og Simon Hald.

28 spillere er i bruttotruppen, 18 bliver udtaget til EM-truppen, hvor der må benyttes 16 spillere ad gangen, men hvor der også må skiftes ud i alt seks gange undervejs.

Nikolaj Jacobsen kalder sit materiale så godt, at han ikke ville have noget at bruge et B-landshold, et ’bobler-landshold’, til, fordi de ikke ville få nok modstand af ret mange lande.

- Det værste ved at være landstræner for Danmark er, at man skal vælge nogen fra og fjerne en drøm og et mål for nogen, som også har kvaliteterne til at være med, siger han.

Det er det, man kaldet et luksusproblem. Og intet sted på banen er det mere tydeligt end på venstre back, eller mere bredt blandt de højrehåndede bagspillere. Her regerer en herre ved navn Mikkel Hansen, men tænk derudover på navne som Mikkel Damgaard, Lasse Andersson, Jacob Holm, Nikolaj Markussen, Lasse Møller. Og læg så dertil Rasmus Lauge, Mads Mensah og Morten Olsen, der alle kan spille samme position, men oftest tager udgangspunkt som playmakere i midten.

- Vi har sindssygt mange dygtige venstre backs og højrehåndede bagspillere, siger landstræneren. Jeg skal se bort fra Lasse Møller og Nikolaj Markussen, som har niveauet til at spille på landsholdet, men der er lige nu nogle, som vi synes passer bedre ind, forklarer landstræneren.

De øvrige nævnte er alle blandt de i første omgang 19 spillere, der er udtaget til EM, men én spiller skal altså skæres fra, og det kunne meget vel blive blandt de højrehåndede bagspillere, at den spiller skal findes.

- Der er ikke nogen, der er med på fribilletter, konstaterer Henrik Møllgaard.

FacebookTwitter