Flyrejse kan smadre Danmarks EM-chancer, men det handler om prioriteringer, siger håndboldforbundet

DHF's beslutning om at flyve med rutefly til EM er uforståelig for en dansk profil samt DR Sportens håndboldekspert.

DHF løb en unødvendig risiko ved at lade Niklas Landin, Mads Mensah Larsen og resten af den danske EM-delegation flyve til Ungarn med et rutefly, mener Lars Krogh Jeppesen. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Håbløst og vanvittigt.

Lars Krogh Jeppesen holder sig ikke tilbage, når han skal sætte ord på Dansk Håndboldforbunds (DHF) prioritering.

DR Sportens håndboldekspert kan ikke forstå, at Mikkel Hansen og co. fløj til Ungarn i et rutefly, når coronapandemien i øjeblikket klistrer sig til verden og slutrunden som smitsom harpiks.

- Er der noget, som kan smadre det danske holds chancer for succes, er corona og skader den værste modspiller. Det er helt skidt, at man ikke prioriterer et privatfly. Der må sidde nogen i DHF med røde øre, siger Lars Krogh Jeppesen.

- Hvis der kommer corona ind på holdet, Gud forbyde det, fremstår DHF som nogle lallende amatører. Det er altså de forsvarende verdensmestre og OL-sølvvindere, man sender på rutefly.

Bagspilleren Mads Mensah Larsen kan heller ikke forstå prioriteringen. I et interview med TV2 Sporten kalder han det 'tåbeligt', at spillerne ikke fløj til Ungarn i privatfly.

- Der er ingen tvivl om, at der ikke skal meget til, for at tingene kan gå skævt. Jeg sidder ikke med overblikket over, hvad der er muligt. Men der er ingen tvivl om, at det havde været det optimale denne gang, siger Mads Mensah Larsen til TV2.

Mikkel Hansen og landstræner Nikolaj Jacobsen har blot kunne teste taktikken mod Norge i optakten til EM. Resten af træningskampene er blevet aflyst som følge af coronapandemien. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Et spørgsmål om kroner og øre

Skævt er det for eksempel gået for det serbiske landshold. Her er 15 personer fra EM-delegationen ude med corona. Sverige har også haft corona helt tæt på, hvorfor Danmarks naboer valgte at chartre et fly til EM.

Danmark er indtil videre sluppet 'fænomenalt heldigt' med skrækken, mener Lars Krogh Jeppesen. Målvogteren Jannick Green testede positiv inden afrejse, og derfor udfordrede DHF skæbnen ved at lade de danske harpiksatleter passere en lufthavn samt sidde i samme fly med andre mennesker.

- Det er hovedløst og en fuldstændig unødvendig risiko. Det bliver et spørgsmål om kroner og øre, men de penge burde DHF have fundet et andet sted. Vi taler jo ikke om flere millioner, mener håndboldeksperten.

- DHF kan bagefter sige, at det var en sikker løsning, men det ændrer ikke på, at det var en unødvendig risiko. Uanset om der kommer negative eller positive testsvar.

Han er bange for, at beslutningen kan afføde en enorm frustration i EM-lejren. Ved at chartre et fly kunne det danske håndboldforbund have sparet spillerne for bekymringer.

- Kommer der først en, to eller tre smittede efter det her, så vil det virkeligt være noget, som kan få spillerne til at føle sig dårligt behandlet. Det er dem, som skal levere varen, og de må godt forvente, at der bliver passet ordentligt på dem, understreger Lars Krogh Jeppesen.

Det er DHF's sportschef, Morten Henriksen, helt enig i. Han er også med på, at de thavde været mere sikkert at flyve i et chartret fly, men det havde været for stor en bet økonomisk.

Derfor kan sagtens forstå Mads Mensahs undren over beslutningen, men ønsker ikke at diskutere bagspillerens kommentar fra ankomsthallen.

- Det står for Mads’ egen regning, hvad han siger. Jeg holder mig til vores forklaring, fortæller Morten Henriksen.

Han fortæller, at man ikke rådførte sig med spillerne eller trænerstaben om rejseformen, inden beslutningen blev truffet.

- Nej, jeg har ikke snakket med spillerne om det. Jeg har snakket med trænerstaben om for eksempel at droppe træningskampen i Frankrig. Det var for risikabelt og gav flere flyafgange og hotelophold. Det var en forholdsvist dyr beslutning. Det er vores ansvar at skabe en rejse, som vi synes er forsvarlig, forklarer Morten Henriksen.

Morten Henriksen, sportschef i DHF. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

Handler om prioriteringer

Derfor valgte DHF at flyve i rutefly så sikkert som muligt. Spillerne blev guidet uden om køen til check-in, kom særskilt ind i flyveren og satte sig bagerst i maskinen.

Det var nemlig også vigtigt for forbundet at prioritere andre områder som hotellet under træningslejren i Danmark, hvor man isolerede sig fra omverdenen, et øget testregime og ekstra rengøring med et særligt UV-lys, som dræber vira.

DHF kunne både have gjort det bedre og værre, lyder det fra sportschefen. Det er umuligt at forudse smitteudviklingen, så forbundet forsøger løbende at træffe den mindst risikable løsning i samarbejde med specialister på sundhedsområdet.

- Det hele drejer sig om prioriteringer. Det er min og DHF's opgave som arbejdsplads at skabe et så sikkert miljø som muligt for medarbejderne og spillerne. Vi kan ikke gardere os 100 procent mod corona. Derfor vurderer vi hele tiden, hvor vi har størst mulighed for at tage en risiko, siger Morten Henriksen.

FacebookTwitter