Gem kugleramme og lommeregner: Sådan kommer Danmark i EM-semifinalen

Efter den danske sejr over Kroatien lørdag aften er mulighederne for en semifinaleplads ved EM gode.

Danmark har givet sig selv gode muligheder for at nå semifinalen. (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)

Tabellen lyver aldrig.

Og med et lynhurtigt kig på Danmarks gruppe ved EM-mellemrunden ser det ganske fornuftigt ud, når nu både landsholdet og alle, der holder med drengene i rødt og hvidt, drømmer om en plads i de eftertragtede semifinaler.

Danmark har som det eneste hold i puljen maksimumpoint, og da de to første pladser giver en semifinalebillet, dufter det efterhånden af videre avancement, erkender Mathias Gidsel efter lørdagens sejr over Kroatien.

- Det ser godt ud. Med Islands sejr er mellemrunden helt åben igen. Vi skal videre på denne rejse og ud og vinde igen. Vi har to kampe tilbage i mellemrunden, og dem skal vi have sat flueben ved, siger han.

Inden danskernes opgør mod Kroatien slog coronaramte Island mere eller mindre sensationelt de franske OL-meste, og det åbnede op for spændingen i puljen, hvor Frankrig inden nederlaget også havde toppoint.

Alle nationer har to kampe tilbage i mellemrunden, og den danske profil Mikkel Hansen har allerede regnet på scenarierne.

- Vores fokus har hele tiden været på, at vi skal vinde vores egne kampe, så det ændrer ikke så meget. Det er klart, havde Frankrig vundet, havde det set anderledes ud. Men vi skal først og fremmest slå Holland lige meget hvad, så for mig at se, ændrer det ikke så meget på vores tilgang til de kampe, vi skal spille, siger Mikkel Hansen.

Danmark møder mandag Holland, inden Frankrig venter i en potentielt afgørende sidste mellemrundekamp onsdag.

Herunder er scenarierne for, hvordan Danmark kan få fingrene i en billet til semifinalerne.

Danmark slår Frankrig

Én sejr kan være nok for Nikolaj Jacobsen. (Foto: BERNADETT SZABO © Ritzau Scanpix)

Inden den store lommeregner bliver nødvendig, kan én enkelt sejr være nok for Danmark. Hvis Frankrig bliver besejret, er semifinalepladsen i hus.

Danmark vinder over både Holland og Frankrig

Mikkel Hansen og Mathias Gidsel er de flittigste danske målscorere ved EM med henholdsvis 26 og 32 scoringer. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Hvis Danmark vinder de sidste to mellemrundekampe ender pointhøsten på 10 og med lutter sejre vil de rødhvide håndboldherrer derfor have opnået maksimumpoint.

Samtlige af puljens andre hold har tabt i mellemrunden, og derfor vil Danmark gå videre som etter.

I semifinalen skal Danmark i så fald møde nummer to fra den anden mellemrundepulje, hvor Spanien, Norge og Sverige lige nu ligger til at kæmpe om pladserne videre.

Danmark slår Holland og taber til Frankrig

Danmark slog lørdag aften Kroatien med 27-25. (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)

Mellemrundegruppen kan ende i et scenarie, hvor Danmark, Island og Frankrig ender med otte point.

Det sker, hvis Danmark slår Holland og taber til Frankrig, mens Island vinder de to resterende kampe, og Frankrig også vinder over Montenegro.

I så fald vil indbyrdes målscore afgøre, hvem der tager de to øverste pladser, der giver en semifinalebillet. Island har mødt både Danmark og Frankrig, og målscoren lyder på +4, mens Danmark har samme, og Frankrig har -8, inden de to hold mødes.

Danmark vil da være bedre end Frankrig, hvis vi taber med mindre end seks mål, mens præcis seks mål vil placere os helt lige med Frankrig. I tilfælde af ens målscore vil antallet af mål scoret være afgørende, og her er Danmark på nuværende tidspunkt syv mål bedre.

Taber vi med mere end seks mål til Frankrig, vil de tage semifinalebilletten for næsen af os.

Uafgjort mod både Holland og Frankrig

Mathias Gidsel scorede fem gange mod Kroatien. (Foto: BERNADETT SZABO © Ritzau Scanpix)

To uafgjorte kampe vil give Danmark yderligere to point, og i så fald er Danmark sikker på en semifinaleplads, uagtet hvad der sker i resten af kampene.

Danmark taber til både Holland og Frankrig

Landstræner Nikolaj Jacobsen har endnu ikke set Danmark tabe ved EM. (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)

I så fald vil en dansk semifinaleplads kræve, at Island taber en af de to resterende kampe. Så vil Danmark og Island være på samme pointantal, men vi er bedre indbyrdes.

Taber Frankrig til Montenegro og vinder over os, mens Island kun vinder en af de to resterende kampe, vil de tre hold være lige på point. Her er det så igen indbyrdes målscore, der afgør stillingen. Dog kan enten Holland eller Montenegro også blande sig i dette scenarie, hvis de vinder begge deres resterende kampe.

Næste skridt for Danmark er opgøret mod Holland mandag klokken 18, som du kan følge i LIGA på P3.