Glem alt om positiv eller negativ. En speciel værdi afgør, om Green må spille EM

Håndboldmålmanden testede negativ ved afrejse fra Danmark, men positiv ved ankomst i Ungarn. Det er der dog en god forklaring på, siger ekspert.

Jannick Green testede negativ i Danmark, men positiv i Ungarn. Det er der en god forklaring på. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Hvis du har haft corona, kan du teste positiv flere uger efter dit sygdomsforløb.

Sådan lyder den typiske besked fra Sundshedsstyrelsen til danskerne.

Også til Jannick Green. Den 33-årige målvogter var smittet i begyndelsen af januar. Derfor måtte han blive hjemme, da håndboldlandsholdet rejste til EM i Ungarn.

I går testede han negativ og drog afsted til EM-lejren. Men her afleverede han et positivt resultat og måtte nok engang i isolation.

Spørgsmålene til Dansk Håndbold Forbund (DHF) har siden været mange, og sportsdirektør Morten Henriksen kan godt forstå, at folk undrer sig.

For hvordan kan udfaldet af prøven ændre sig så markant på få dage? Er Jannick Green stadig syg, og kan han så smitte Mikkel Hansen, Niklas Landin og resten af det danske landshold?

- Det er rigtig synd for Jannick Green, at han nu er fanget i isolation. Han kunne uden problemer gå rundt hjemme i Danmark og følge alle retningslinjer, fortæller Morten Henriksen.

Årsagen til at målvogteren ikke må drible rundt i Ungarns haller er, at det Europæiske Håndboldforbund (EHF) har indført en særlig regel.

Ved EM går forbundet anderledes i dybden med spillernes coronaprøver.

Negativ i Danmark, positiv i Ungarn

Den enkelte spiller bliver vurderet ud fra den såkaldte CT-værdi. Løst oversat betyder det risikoen for smittefarlighed.

EHF har sat adgangsbarrieren ved 30. Er værdien under, udgør man en smittefare. Er den over, kan du roligt stikke fingrene i harpiksbøtten. Og det giver god mening, mener Morten Henriksen.

- Det er et rigtig fornuftigt system, fordi det gør, at vi er sikre på, at tingene foregår ordentligt. Der må ikke opstå tvivl. Og det betyder, at der ikke er en lang karantæne til en spiller efter et mulig smittetilfælde, fordi du kan vurdere smittefaren, fortæller sportsdirektøren.

Morten Henriksen må ikke oplyse Greens præcise CT-værdi, men den er lige i underkanten af 30, fortæller han.

Jannick Green testede negativ i Danmark, men positiv i Ungarn, fordi der ifølge Peter Qvortrup Geisling, DR's sundshedskorrepondent, rundt om i verden er forskellige grænser for, hvornår en test er positiv eller negativ.

- Vi er alle enige om, hvor lang en meter er. Men der er forskel på, hvornår man må være med og ikke være med, når det gælder corona, siger han.

Derfor ser han det mest sandsynligt, at mængden af virus-DNA hos Jannick Green er blevet så lille, at den danske PCR-test viser negativ, mens en mere følsom test i Ungarn sender ham på den forkerte side af deres grænse.

Det samme var tilfældet for Emil Jakobsen ved VM i Egypten sidste år. Fløjspilleren testede ligesom Green positiv, flere dage efter symptomerne var væk.

De forskelige grænser betyder, at Jannick Green i princippet måtte gå på arbejde i Danmark. Men EHF's retningslinjer ved EM foreskriver, at målvogteren ikke må spille håndbold i Ungarn.

Kan Green stadig smitte?

Arrangørerne går med livrem og seler, vurderer DR's sundhedskorrespondent.

- EHF har sat en hårdere grænse. De vil være sikre på, at risikoen for smitte er så lille som muligt blandt spillerne, fortæller Peter Qvortrup Geisling.

Derfor skal landsholdet ikke være bange for, at Jannick Green smitter sine holdkammerater på nuværende tidspunkt, uddyber han.

- Hvis spillerne bliver smittet, er det ikke af Jannick Green. Boner han negativt ud på en dansk pcr-test, er han ikke længere en risiko.

- Og det kan han sagtens på den næste prøve, og så han kan spille med, siger Peter Qvortrup Geisling.

DHF afventer svar på Jannick Greens test fra i morges, og da hans CT-værdi lå tæt på EHF-grænsen på 30, kommer han næppe til at se EM-medaljerne blive fordelt i isolation.

- Man skal passe på med at regne med noget i disse tider. Men Jannick er ikke syg, og vi tror, at han er fanget i et coronaloop, som han forhåbentligt snart kommer ud af, siger Morten Henriksen.