Grønt lys til håndbold-EM i Danmark: 'Vi kan sætte ploven i jorden og komme derudad'

Regeringen giver grønt lys til, at EM i kvindehåndbold kan afholdes med Danmark som enlig vært.

EM i kvindehåndbold på dansk jord bliver afviklet, bekræfter kulturministeriet overfor DR Sporten. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Regeringen har givet grønt lys til, at EM i kvindehåndbold kan afholdes med Danmark som enlig vært.

Det bekræfter Kulturministeriet over for DR Sporten.

- Det vigtige var at have den gode dialog med håndboldforbundet, som jo bliver ansvarlig for, at den her turnering også afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt og så få sundhedsmyndighedernes vurdering, siger kulturminister Joy Mogensen (S) til DR om, hvad der afgjorde, om lyset blev grønt eller rødt til en EM-slutrunde på dansk jord.

Her var vurderingen, at Dansk Håndbold Forbunds protokoller minimerer smitterisikoen.

- Derfor er vi gået videre og har heldigvis fået bred opbakning fra folketingets partier til, at vi håber, at vi kan få et godt EM, siger kulturministeren.

Joy Mogensen understreger, at hun i dialogen med DHF har været meget tydelig omkring, at der påhviler forbundet et kæmpe ansvar. Samtidig siger kulturministeren, at slutrunden - som så meget andet - kan blive ramt, hvis smitten i Danmark kommer ud af kontrol.

- Jeg har gjort det klart, at hvis situationen ændrer sig i Danmark, kan det også få konsekvenser for EM, siger Joy Mogensen til DR.

Slutrunden bliver afviklet med de gældende restriktioner for tilskuere, hvilket betyder, at der maksimalt må være 500 personer til stede, når kampene spilles, oplyser ministeren.

Det var Venstres idrætsordfører, Sten Knuth, der tidligere på dagen breakede nyheden på sin Twitter-profil.

- De protokoller, som DHF har lavet, skal overholdes 100 procent. De kan ikke forhandles. Det er dem, vi kører efter, og de kan ikke brydes. Hvis man gør det, er der et minimum risiko for smitte, siger Sten Knuth til DR Sporten.

'Vi bliver klar'

For en uge siden trak Norge sig som medvært på grund af landets coronarestriktioner, og siden har Danmark arbejdet på at afvikle turneringen som enlig vært.

Dansk Håndbold Forbund har været indstillet på denne løsning, men har længe måttet vente på grønt lys fra regeringen.

På et ekstraordinært bestyrelsesmøde søndag besluttede DHF at fortsætte planlægningen af turneringen, selv om regeringen ikke havde godkendt planerne.

Det er nu en kendsgerning, og dermed kan turneringen løbe af stablen i Herning og Kolding.

Frederikshavn skulle oprindeligt også have været vært, men det lod sig ikke gøre på grund af nordjyske coronarestriktioner.

- Vi er super glade. Det hersker der ingen tvivl om. Vi er ikke været i tvivl på noget tidspunkt om, at det kunne lade sig gøre, men nu har vi fået vished, og det hårde arbejde, der er blevet lavet den seneste uge, har båret frugt, og det er jeg rigtig glad for, siger Per Bertelsen, formand i DHF, til DR Sporten.

DHF-formand Per Bertelsen glæder sig over, at forbundet nu har fået endeligt grønt lys til at afvikle EM-slutrunden i Danmark. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Formanden ønsker ikke at kommentere på det tumultarisk EM-forløb, men har fokus rettet mod, at Danmark om ti dage skal være værter for slutrtunden.

- Vi har fået et 'go', og det er det, der betyder noget for os. Det gør, at vi kan sætte ploven i jorden og komme derudad, siger Per Bertelsen til DR Sporten og understreger, at DHF bliver klar til slutrunden.

- Det har vi lovet. Vi bliver klar.

EM skal afholdes fra 3. til 20. december.

Danmark lægger ud mod Slovenien 4. december. Desuden er Danmark i gruppe med Frankrig og Montenegro.

I alt deltager 16 nationer, og de bliver indkvarteret i bobler for at mindske risikoen for coronasmitte. Desuden bliver alle spillere og folk omkring holdene testet med jævne mellemrum.

/DR Nyheder/

FacebookTwitter