Gudmundur fik kniven efter OL-guld - nu har han danskernes EM-skæbne i sine hænder

De danske spillere var ekstremt skuffede efter Ungarn-kampen, men tror fortsat på avancement.

Gudmundur Gudmundsson står i spidsen for det islandske landshold, der skal slå Ungarn, for at de danske håndboldherrer over hovedet skal have en chance for at gå videre ved EM. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

- Det er ufatteligt ærgerligt. Jeg havde ikke regnet med at skulle stå her med et point efter to kampe.

Sådan lød det fra René Toft Hansen efter 24-24-kampen mod Ungarn mandag aften i Malmö Arena.

Og på den måde sammenfattede han vist meget godt både de slemme fakta og følelsen på det danske hold, der ikke længere har EM-skæbnen i egne hænder, men har brug for islandsk hjælp for at komme videre til mellemrunden.

- Vi har prøvet det før, men det er satme ikke nogen sjov følelse. Det er sjovere at kunne gå ind på banen og vide, at hvis vi vinder den kamp, så er vi videre til mellemrunden.

- Det er ærgerligt ikke selv at være herre over det. Men vi har stadig et lille håb, og det har vi før udnyttet, sagde den danske stregspiller efter skuffelsen mod Ungarn.

Historien fortæller blandt andet om et EM i 2012, der blev indledt med blot to point i de første gruppekampe og alligevel på næsten magisk vis endte med guldmedaljer. Men der var ikke meget guldglimmer over spillet mandag aften.

Hovedet under armen

Spillerne ærgrede sig over de mange brændte chancer, over de mange tekniske fejl, og over at de ikke fik løst opgaven mod det offensive ungarske forsvar godt nok.

Rene Toft Hansen under EM kampen mellem Danmark-Ungarn. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Jeg tror simpelthen, at det der aggressive forsvar fra Ungarn overraskede os i starten. Vi fandt ikke fodfæste, og så satte det sig måske i løbet af kampen. Jeg synes godt nok, det er megaærgerligt at stå her med kun uafgjort. For jeg synes, vi er bedre end dem.

- Vi skal hjem og se noget video, se hvad hulen der er galt med det kontraspil og angrebsspil, fordi det virkede nærmest, som om vi spillede med hovedet under armen. De er sindssygt med de fejl, vi laver. Det er ikke et dansk landshold, som vi kender det. Puha! Der er lidt at se til. Heldigvis er vi dygtige spillere, sagde 35-årige René Toft Hansen.

Der er masser af kvalitet og rutine på det danske landshold, der er gået ind til EM-turneringen som forsvarende verdensmestre efter den suveræne sejrsgang i Herning for et år siden. Men endnu har holdet ikke vist kvaliteten.

- Jeg er som alle de andre ekstremt skuffet over, at vi ikke har et højere niveau end det her, lød det eksempelvis fra Mikkel Hansen efter kampen mandag aften.

- Vi har slet ikke har ramt samme niveau. Så vi må sætte os sammen som gruppe og finde ud af, hvad det er, der ikke helt fungerer. Jeg tror, at alle og enhver kan se, at det ikke er det samme hold, der er på banen, siger Mikkel Hansen og ser frem mod kampen mod Rusland:

- Der skal graves dybt nu, og vi skal selvfølgelig forberede kampen som den finale, det også var i dag, og håbe, at vi leverer på et væsentligt højere niveau. Det er jeg nu heller ikke så nervøs for, vil jeg sige. Jeg håber, at man vil se noget af det, vi havde succes med til VM på hjemmebane og lidt mere af den fight, den selvtillid, den selvsikkerhed, der var, for den har været lidt væk her i de to første kampe.

Danmarks Mikkel Hansen efter sidste angreb under EM kampen mellem Danmark og Ungarn. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Lortefornemmelse

Skal Danmark videre, kræver det islandsk sejr over Ungarn og efterfølgende dansk sejr over Rusland. Ingen andre scenarier kan bruges til noget fra et dansk synspunkt.

Rusland kan ikke længere gå videre, mens Island er sikker på avancement til mellemrunden, men islændingene har fortsat en masse at spille for.

Besejrer de Ungarn, får de nemlig to point med videre til mellemrunden. Taber de, får de ingen point med, mens Ungarn tager to point med videre.

Der er altså meget på spil i ’forkampen’ til Danmarks kamp mod Rusland.

- Vi skal håbe på Island. De danske tilskuere må rigtig gerne hjælpe de islandske tilskuere, bakke de islandske tilskuere op og fyre op under kedlerne. Og jeg tror da også, at Island rigtig gerne vil have to point med videre, siger Rene Toft.

Men det er ikke sjovt at have skæbnen i andres hænder.

- Det er en pisse lortefornemmelse! Men vi må grave os op igen, og så kommer der en ny kamp. Vi vil selvfølgelig gøre alt for at vinde over Rusland, og så må vi se, om islændingene er lidt gode ved os, lød det eksempelvis fra Niklas Landin.

Et lille twist på situationen er, at Island trænes af den tidligere danske landstræner Gudmundur Gudmundsson, der trods OL-guldet efterfølgende blev fyret og for tre år siden erstattet af Nikolaj Jacobsen.

- Men jeg tror, Gudmundur er videre for længst, og vi er også selv langt væk fra det. Jeg er ret sikker på, at Gudmundur gerne vil have en sejr, lige meget om han sender Danmark med videre. Jeg tror ikke, han går og bærer nag efter noget, der er sket for nogle år siden. Han er kommet videre, siger Rene Toft.

Og det er netop det, der er hele pointen. At komme videre.

Island vil gerne have Danmark med over i mellemrunden, fortæller islændingenes landstræner, Gudmundur Gudmundsson. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Det lyder da også til, at den tidligere danske landstræner, som nu står i spidsen for Island, har tænkt sig at gå benhårdt efter en sejr mod Ungarn.

- Vi kigger på det på den måde, at vi starter mellemrunden med den kamp mod Ungarn. Vi har mulighed for at tage to point med, og det går vi efter, siger Gudmundur Gudmundsson til Ritzau.

Han mener ligefrem, at det ville være godt for Island, at Danmark kommer med i mellemrunden.

Island vandt over Danmark i den første kamp, så i det tilfælde, at begge nordiske nationer går videre, vil Island have to point, mens danskerne vil stå med nul point i mellemrunden.

- Det er en fordel for os, at Danmark kommer med i mellemrunden, siger Gudmundsson.