Håndboldherrerne modtog trusler efter nederlag: ’Hører ingen steder hjemme’

Efter gårsdagens nederlag ved EM i håndbold modtog flere af de danske spillere ubehagelige beskeder på sociale medier.

Gårsdagens nederlag til Frankrig var Danmarks første under EM. Flere spillere modtog efter kampen ubehagelige beskeder på sociale medier. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Håndboldherrerne indkasserede i går deres første nederlag ved EM-slutrunden, da de tabte 29-30 til Frankrig i den sidste mellemrundekamp.

Siden har flere af de danske spillere modtaget trusler og beskyldninger om snyd i deres indbakke på sociale medier.

Én af de spillere, der har modtaget sådanne beskeder i indbakken, er højrefløjen Lasse Svan. Den 38-årige landsholdsveteran synes, det er synd, at nogle mennesker føler behov for at sende ubehagelige beskeder direkte til spillerne.

- Vi var også skuffede over, at vi ikke vandt kampen i går. Men at vi skal udsættes for den slags bagefter, og at folk siger, vi ikke gjorde, hvad vi kunne, det synes jeg ikke, hører nogen steder hjemme.

Blandt beskederne, de danske spillere og trænere har modtaget, er flere af ubehagelig karakter. En enkelt af beskederne, de danske spillere og trænere har modtaget, nærmer sig at være en dødstrussel, fortæller Morten Henriksen, der er sportschef i Dansk Håndbold Forbund. Håndteringen af denne besked tages meget alvorligt.

- Det er langt over grænsen. Det er klart, når vi kommer til dødstrusler, så er vi jo kommet til et niveau, som kan politianmeldes, og det er vi også klar til at gøre, hvis der er opbakning blandt ledere eller spillere, siger Morten Henriksen.

Du kan se et udklip af interviewet med Morten Henriksen i videoen herunder.

Udover trusler har en del af beskederne også hentydet til, at det danske landshold skulle have tabt med vilje i kampen mod Frankrig. Det har på ingen måde hold i virkeligheden, fortæller Morten Henriksen, men beskeder af den karakter kan ikke på samme måde få konsekvenser.

- Vi synes slet ikke, det hører hjemme, men vi kan desværre ikke gøre så meget. Vi kan kun gøre noget i samarbejde med spillerne og støtte op om de forskellige initiativer, der har været om det her emne, siger Morten Henriksen.

Danmarks anfører, Niklas Landin, modtog ligesom landsholdskollegaen Lasse Svan ubehagelige beskeder i indbakken efter gårsdagens opgør. Desværre er det ikke helt uvant for ham, fortæller målvogteren.

- Det har i hvert fald hørt med i mange, mange år. Men af den grund er det ikke fedt at modtage.

Derfor kommer anføreren da også med en opfordring til, at man bør tænke sig om en ekstra gang, inden man trykker send.

- Jeg synes ikke, nogen skal have læsset lort i hovedet, efter man faktisk har forsøgt sit bedste på at vinde en håndboldkamp. Så det er en opfordring til at holde den gode tone både på sociale medier og i den virkelige verden, siger Niklas Landin.

Du kan se interviewet med Niklas Landin i videoen herunder.

Skyldes speciel relation

Frustration over et nederlag kan både spillere og fans hjemme i stuerne føle. Men at nå dertil, hvor man ligefrem ytrer sin utilfredshed i en besked til en spiller eller træner, kommer af, at fanen føler et tæt forhold til landsholdet.

Det fortæller Christian Mogensen, der er specialkonsulent hos center for digital pædagogik.

- Når holdet vinder, er det hele Danmark sejr, men nederlaget får de lov at stå alene med. Det betyder, at nogle fans ser holdet som skyldige i at frarøve dem en potentiel glædesrus i sejren, siger Christian Mogensen.

Landsholdets anfører Niklas Landin har før oplevet at modtage ubehagelige beskeder i indbakken. (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)

Et parasocialt forhold, kalder han det: Hvor den ene part føler, at han eller hun kender sportsstjernen rigtig godt, men ikke omvendt. Har man set mange timers fjernsyn med håndboldherrerne, kan det altså føre til, at man opbygger en sådan relation.

- Det gør, at nogle fans føler en ret til at blive meget personlige og meget direkte i deres beskeder – altså som trusler. Fordi fanen føler, at de kender hinanden, siger specialkonsulenten.

Har hjulpet at snakke om det

At modtage trusler eller beskyldninger om snyd er aldrig rart, erklærer Henrik Møllgaard sig enig i. For ham har det dog været vigtigt, at spillerne har haft mulighed for at snakke om situationen.

- Jeg er også glad for, at vi kollektivt har kunne vende det. Noget af det har vi kunnet grine af, og noget af det er lidt komisk. Men det er jo frygteligt, at noget så ligegyldigt som en håndboldkamp skal ende i sådan noget, siger Henrik Møllgaard

Ligesom landsholdet har haft mulighed for at vende situationen med hinanden, har de også haft deres ansvarlige for sociale medier til at snakke med alle spillerne, fortæller Morten Henriksen.

Og det hjælper at have en eller flere at læsse af på, når man udover at skulle håndtere en ubehagelig situation også skal fokusere på en semifinale i morgen.

- Ellers har vi heldigvis også et hold, hvor både de rutinerede og mindre rutinerede er gode til at holde fokus. Der har været mange ting under denne slutrunde, der har prøvet at flytte fokus væk fra håndboldbanen. Indtil videre er det ikke lykkedes, og jeg tror heller ikke det lykkes denne gang, siger Morten Henriksen.

Danmark spiller EM-semifinale mod Spanien fredag klokken 18.00 Kampen kan følges på dr.dk, høres direkte i LIGA på P3 og ses på TV2.