Ingen brug for psykologen i Tofts nye liv

Rene Toft er mødt ind i EM-lejren fuld af overskud efter et skifte nedad i europæisk håndbold.

Efter sit skifte til portugisisk håndbold har stregspiller René Toft Hansen fået bugt med skaderne og er klar til at tørne ud for Danmark ved EM-slutrunden. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Gangen er så fjedrende let, som den nu kan være for en mand på to meter og med mere end 100 kg at slæbe rundt på, og smilet ser ud til at være første, naturlige impuls - selv en sen og mørk eftermiddag i en træningshal halvt nedgravet i Idrættens Hus i Brøndby.

- Jeg har det godt, konstaterer René Toft – smilende.

Den slags meldinger er altid rare at få fra sine nærmeste, men lige netop den melding vil givetvis glæde mange flere end stregspillerens nærmeste.

For eksempel den million tv-seere - eller to - der vil heppe på Danmark under EM-slutrunden i Sverige i januar.

Historien om ankermanden i det danske landsholdsforsvar er nemlig også den om skader, der har generet en del tidligere slutrunder.

Det skete så sent som for et lille år siden i Herning, hvor han mødte skadet ind i lejren og udgik tidligt med en anden skade, mens holdkammeraterne løftede sig selv frem til en overbevisende guldmedalje.

Rene Toft forlod VM-slutrunden i januar med en guldmedalje - og et sæt krykker. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Fra VM-triumfen er truppen denne gang uden både brormand Henrik Toft og stregkollegaen Simon Hald, så en frisk René Toft Hansen ved siden af Henrik Møllgaard i det centrale forsvar og til at slås på stregen i den modsatte ende af banen virker ikke alene som ’godt’, men som decideret nødvendigt, hvis der skal EM-guld om halsen 26. januar i Stockholm.

- Det er en fit René, der kommer skadesfri. Det har virkelig gavnet mig, at jeg tog springet til Lissabon og lidt færre kampe, med ikke så høj intensitet, så jeg føler mig egentlig godt rustet til den her turnering, siger den efterhånden 35-årige stregspiller.

Tog på et portugisisk eventyr

Efter seks år i den tyske topklub THW Kiel tog han i sommeren 2018 springet til den ungarske ditto Veszprem. Ideen var at mindske presset på den krigshærgede krop efter de seks sæsoner i den hårdeste liga i verden, men hele sæsonen i Veszprem blev ødelagt af skader.

Så i sommeren 2019 drog René Toft Hansen til Benfica i Lissabon og en portugisisk liga, der nok er på vej hastigt frem efter europæisk målestok, men stadig levner plads til at blive sparet i lettere kampe på den hjemlige front. Og planen har fungeret.

- Jeg spiller ca. 30-40 minutter hver kamp. Jeg har spillet alle kampene, men fik lige lidt fri i de sidste kampe inden jul. De mente, det var godt, at jeg lige restituerede lidt inden den her slutrunde, hvor der kommer mange kampe. Ellers har jeg spillet fuldt igennem, alt det, jeg har kunnet holde til, så jeg er rigtig godt tilfreds, siger stregspilleren, der skal hjælpe Benfica nærmere toppen i Portugal.

René Toft Hansen (tv.) er et vigtigt defensivt anker i sin nye portugisiske klub Benfica. (Foto: Global Media Group © Global Media Group)

Den portugisiske liga har de seneste mange år været domineret af Sporting og Porto, mens Benfica og Braga ofte har ageret udfordrere uden at lykkes med at komme til tops. Benfica er ved juletid – igen – på tredjepladsen efter Sporting og Porto, der kører parløb i toppen.

Sidstnævnte har i øvrigt imponeret stort i årets Champions League, mens Benfica har gjort det glimrende i EHF Cup’en og spillet sig videre til gruppespillet for de 16 bedste, hvor de blandt andet skal møde Bjerringbro-Silkeborg.

- Det har været en meget positiv oplevelse. Det er et virkelig skønt land at komme ned til. Der er mange fordele dernede. Klimaet er godt, det er en storby, familien har det rigtig godt dernede, og selve setuppet i klubben er rigtig professionelt, fortæller René Toft ved baglinjen i Anja Andersen Hallen i Idrættens Hus inden den første træning med landsholdet et par dage før nytår.

Skader har ad flere omgange udfordret René Toft Hansen gennem karrieren - både på klub- og landshold. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Vi har alt, hvad vi skal bruge i klubben – fysioterapeuter, fysiske trænere, læger, psykologer til hver træning, hvis man har brug for det, kostvejledere. Hele setuppet er helt fantastisk og meget overraskende i forhold til, hvad man lige tænker om håndbold i Portugal. Jeg er virkelig blevet positivt overrasket, siger han endvidere, fuld af overskud.

Og om han har haft brug for psykologen?

- Nej, det har jeg ikke endnu, ha ha. Og lad os da håbe, vi gør det godt her til slutrunden, så jeg heller ikke får brug for den bagefter. ’Fys’erne’ har jeg selvfølgelig haft brug for en gang imellem. Det er jo en tough sport med meget nærkontakt, så dem har jeg selvfølgelig besøgt en del gange, siger han.

Skal ind og toppe forsvaret i perioder

Udover en million tv-seere – eller to – glæder også landstræner Nikolaj Jacobsen sig naturligvis over meldingerne fra René Toft.

- Det er glædeligt, at René er kommet tilbage og er 100 procent klar. Han er fit og har været det i et stykke tid. Ellers var han heller ikke kommet med. Det er klart, at det ikke er alle portugisiske kampe, der er på højeste niveau, men så har de spillet nogle Europa Cup-kampe, og René har noget erfaring, som vi altid kan bruge, sagde landstræneren på et pressemøde inden jul, da han udtog sin EM-trup.

- Vi skal tilbage til 2012 for at finde sidste gang, han spillede to gange 15 minutter. Det er heller ikke meningen denne gang. Han skal gå ind og stabilisere vores forsvar, komme med noget erfaring, og hjælpe i perioder, hvor vi skal toppe vores forsvar, og det er vigtigt, at vi ikke lukker mål ind, siger landstræneren.

Landstræner Nikolaj Jacobsen (th.) har taget René Toft Hansen med til EM-slutrunden for at kunne toppe det danske forsvar. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Jens nøRgaard Larsen)

Det med spilletiden på maksimalt et kvarter per halvleg ser hovedpersonen nu selv lidt anderledes på.

- Åhr, det tror jeg nu nok, at jeg kan holde til. Det er selvfølgelig et lidt andet tempo og nogle lidt større drenge, jeg kommer til at spille med til EM. Det er lidt mindre i Portugal, så der er en anden belastning, men jeg tror helt sikkert, at jeg kan bidrage med en masse minutter. Jeg yder i hvert fald 100 procent de minutter, Nikolaj giver mig, siger han, inden landstræneren kalder til samling på midten af banen.

Sverige vækker slutrundeminder

Danmark indleder VM mod Island i Malmö Arena 11. januar, og den arena vil bringe mange minder frem i nostalgiske hjerner og håndboldfeinschmeckere. Det var nemlig i samme arena, at VM i 2011 blev afholdt med Danmark i en hovedrolle.

Det spil, holdet under Ulrik Wilbek og med en storspillende VM-topscorer i Mikkel Hansen leverede, er noget af det smukkeste, et dansk landshold har disket op med.

Kun de suveræne franskmænd på toppen af deres ydeevne kunne knægte de sprudlende danskere - og endda først i overtiden af en finale, der til evig tid burde være pensum på samtlige landets håndboldskoler henover sommeren.

- Det var min første slutrunde, og det var nærmest som en hjemmebane. Det er en af de slutrunder, hvor vi har spillet allerbedst.

Selvom VM-slutrunden i Sverige for mi år siden endte med et nederlag til Frankrig i finalen, har René Toft Hansen (tv.) gode minder fra verdensmesterskabet. Det var stregspillerens første slutrunde i nationaldragten. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Vi tabte jo sådan set ikke en kamp, og så blev det alligevel kun til en sølvmedalje. Det var en kæmpe oplevelse. Tilskuerne bar os frem. Det var virkelig fedt, og det ser jeg frem til igen, siger René Toft Hansen – på nuværende tidspunkt forsvarende olympisk mester og forsvarende verdensmester. Drømmen er at skrive europamester nedenunder, så han kan kalde sig indehaver af håndboldens tre store titler på samme tid.

- Det er vores mål at nå frem til de semifinaler igen, så vi kan spille med om medaljerne. Det vil være en kæmpe drøm at gøre det på en halv hjemmebane. Så vidt jeg kan forstå, er der blevet solgt rigtig mange billetter til danske tilskuere igen. Jeg glæder mig helt vildt til at komme i gang, siger René Toft Hansen.