Kvinden, der hjalp Lauge tilbage, blev blæst bagover i træningslokalet: 'Jeg ville klone ham, hvis jeg kunne'

Efter at have misset to slutrunder på grund af en korsbåndsskade er Rasmus Lauge med, når håndboldlandsholdet i januar spiller EM i Ungarn.

(Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Det virker næsten paradoksalt, at manden, hvis fysik let kunne have tjent som inspiration til Ritter Sports verdenskendte slogan, har måttet se netop kroppen holde ham på sidelinjen langt mere, end den burde.

Men sådan har det været for 30-årige Rasmus Lauge.

Kapabelt håndboldunikum med en alenlang liste af karrieretruende modgang og deja-vu-følelser i maven, da en korsbåndsskade i december 2020 tvang ham til at blive hjemme, mens landsholdskammeraterne siden triumferede ved VM i Kairo og også tog olympisk sølv i Tokyo.

- Det gjorde skide ondt at sidde og se dem spille slutrunder. Man glædede sig på deres vegne, men var også såret selv, siger Rasmus Lauge.

Heldigvis er Lauges mentale styrke støbt af samme stof som gule badeænder. Uanset, hvor langt skaderne trækker ham ned under vandet, dukker han altid op til overfladen.

Denne gang er ingen undtagelse. EM-slutrunden i Ungarn begynder om lidt - og Rasmus Lauge står der igen, igen. I rødt og hvidt.

- Jeg har været fast besluttet og sikker på, at jeg kunne arbejde mig tilbage til det her punkt. Det er et af de mål, der har været mig for øje i den periode, jeg har været ude, siger Rasmus Lauge, der lørdag leverede et stærkt comeback på landsholdet i Danmarks testkamp mod Norge.

Fem scoringer fra playmakeren, der stortrivedes på sin første rigtige aften tilbage med kliken.

Herunder kan du høre Rasmus Lauge tale om, hvad det krævede at overkomme knæskaden, der holdt ham fra håndboldbanen i næsten ti måneder:

'Urealistisk professionel'

Rasmus Lauge nåede aldrig at forsvinde ud i glemslen, dertil har han simpelthen sat for dybe aftryk, dog afslører listen med oftest stillede spørgsmål på Google, at mange har undret sig over, hvor i alverden han gemte sig.

Det korte svar: I træningslokalet.

Her støttede danskeren sig særligt op ad Marija Lojanica, fysisk træner i hans ungarske klub Veszprém, der via sin Instagram-profil næsten dagligt delte små videoer af danskerens fremgang.

Et smugkig ind i en for mange ellers lukket verden.

Marija Lojanica har en fortid som personlig træner for den tidligere verdensetter i tennis, Ana Ivanovic, og omgås nu nogle af verdens mest trimmede håndboldkroppe. Alligevel blev hun mildest talt blæst bagover af Rasmus Lauges arbejdsindsats i træningslokalet.

- Vi har brug for flere atleter som Rasmus. Jeg ville klone ham, hvis jeg kunne, siger Marija Lojanica.

- Han er urealistisk professionel og 100 procent dedikeret til sin sport. Mentalt stærk og fremragende i alt, hvad han gør. Samtidig er han rent teknisk perfekt trænet og var i stand til at løfte alle de opgaver, jeg gav ham.

Veszprém-træneren kalder Lauges korsbåndsforløb 'et af de nemmeste', hun har været med til.

- Og jeg har desværre været vidne til mange af den slags, siger hun.

Playmakeren rummer mange kvaliteter. Det er dog også vigtigt at huske, at han netop er vendt tilbage fra et længere skadesforløb, mener Danmarks landstræner, Nikolaj Jacobsen:

Kommentaren fra Marija Lojanica får et skævt smil frem på Rasmus Lauges læber. De to tilbragte sidste år hundredevis af timer sammen og har også udviklet et tæt bånd.

- Man kommer ikke gennem de her skadesforløb uden at levere et benhårdt stykke arbejde. Det gør man ikke. Hvis du ikke er villig til det ’okay, fair nok’, men så kommer man aldrig tilbage på det topniveau, man havde før, siger Rasmus Lauge.

- Det er jeg stadigvæk ikke, men jeg arbejder på at komme derhen.

Hvor fornemmer du selv, at du er lige nu?

- At det er en opadgående kurve, men jeg føler stadigvæk ikke, at jeg helt der, hvor jeg gerne vil være. Det kommer jeg aldrig til – at nå det punkt, hvor jeg er helt tilfreds. Men det er på vej i den rigtige retning, siger Rasmus Lauge.

EM i håndbold spilles fra 13.-30. januar i Ungarn og Slovakiet. Danmark er i pulje med Montenegro, Slovenien og Nordmakedonien og åbner turneringen torsdag aften mod førstnævnte. Opgøret vises på TV2 med kampstart klokken 20.30.

Rasmus Lauge var en af nøglerne, da Danmark i 2019 vandt VM-guld på hjemmebane i Herning. Ved EM i Ungarn kan danskeren også gå hen og få en stor rolle for landsholdet. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
FacebookTwitter