Landsholdet har to sætninger, alle skal leve op til

Det er ikke længere tilfældigt, hvis Danmarks håndboldkvinder når en semifinale, siger landstræneren inden EM i Slovenien.

Landstræner Jesper Jensen og håndboldkvinderne spillede tre træningskampe i ugen op til afrejsen mod EM. Her vandt danskerne stort over Brasilien, inden det blev til to smalle etmålsnederlag mod Norge og Holland. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

Jesper Jensen er klar over, at han risikerer at tale for døve ører. Det er jo bare håndbold, spillernes normale fuldtidsarbejde, bolden i nettet mindst én gang mere end modstanderen. Altså, hvor hårdt kan det egentlig være?

Men når kvindelandstræneren gang på gang italesætter, hvorfor det skal være "trygt at spille på landsholdet", hænger det uløseligt sammen med, at det ikke er en selvfølge. Samtidig tror han, at vi her finder noget af forklaringen på, hvorfor holdet sidste år vandt den første medalje i otte år.

- Det kan være svært at forstå for andre, fordi man ved vel, at man er god, hvis man er med her. Men det gør man ikke helt, siger Jesper Jensen.

- Spillerne kommer fra deres trygge hverdag som stjerner i klubberne og her møder de nogle, der er lige så store stjerner som dem selv. Det ryster træet, og så kan man faktisk godt komme til at føle sig dårlig.

Jesper Jensen vil ikke kloge sig på, hvordan tingene så ud, dengang andre trænere havde vagten, eller om VM-bronzemedaljen i fjor ligefrem prikkede hul på den berømte byld. Han konstaterer dog, at holdet - i fællesskab - er lykkedes med at gøre det relativt nemt at møde ind i landsholdslejren i dag.

Plug and play. Klar, parat, start.

EM-slutrunden i Slovenien er den tredje med Jesper Jensen som dansk landstræner. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Fundament og forventninger er på plads, både spillemæssigt og kulturelt, og det har forplantet sig blandt spillerne inden den EM-slutrunde, danskerne fredag aften åbner mod værterne fra Slovenien.

- Der er en ro i den måde, vi har nået semifinalerne ved de seneste to mesterskaber. Det har ikke været tilfældigt. Jeg tror også, at spillerne står med en fornemmelse af, at det ikke er tilfældigt, hvis vi også ender blandt de fire sidste i år.

- Jeg tror ikke, at vi kommer til at se et dansk landshold, der rammer bunden og flyver og op ned. Det er ret stabilt, siger Jesper Jensen.

Bevares, så kan holdet ramme en dag, hvor alt ramler. Men da Jesper Jensen inden sin landstrænertitel stod udefra og kiggede ind på holdet, var fornemmelsen, at hvis Danmark bød sig til i toppen, kunne den efterfølgende slutrunde sagtens blive en fuser.

Det har ændret sig.

Værdisættet er skrevet ned

Når Jesper Jensen og trænerstaben gør en dyd ud af at få glade landsholdsspillere ind og sende dem afsted igen i samme sindsstemning, er det især, fordi han ved, at det tidligere var en udfordring.

Det har håndboldkvindernes team manager, den tidligere landsholdsspiller Christina Roslyng, også fortalt. Hun spillede sin sidste landskamp fem dage inden sin 26 års-fødselsdag og stoppede i rødt og hvidt alt, alt for tidligt.

- Personligt var det ikke altid sjovt at være med landsholdet, sagde Roslyng sidste år til DR Sporten.

Det må ikke ske i dag, understreger Jesper Jensen.

Derfor har de i truppen valgt at nedfælde et værdisæt. To sætninger, minimumskravene, som alle skal kunne vinge af:

Vi hylder forskelligheden

Landsholdet skal være et godt sted at være

Banaliteter, måske. I hvert fald svært at være uenig. Men ikke selvfølgeligheder, har vi vist slået fast.

- Hvis man ikke synes, at det er et rart sted at være og har det ubehageligt, tror vi, at der er mindre chance for at præstere. Vi vil gerne have en oplevelse af, at det er det fedeste i verden at komme på landsholdet. Det har vi alle i fællesskab en forpligtigelse til at bidrage til, siger Jesper Jensen.

Derudover skal det danske kvindelandshold kunne rumme, at ikke alle er ens.

- Hvis man er struktureret, skal man leve i struktur. Hvis man er ustruktureret, er det også fedt. Nogle stemmer blåt, nogle stemmer rødt. Nogle kan lide hunde, andre ikke, siger Jesper Jensen.

- Det er vigtigt, at man ikke kommer ind med noget og tror, at man skal være noget helt andet. Man skal være den, man er, siger landstræneren.

Du kan følge Danmarks åbningskamp mod Slovenien ved EM-slutrunden fredag aften direkte i LIGA på P4 eller på dr.dk. Der er kampstart klokken 18. Opgøret sendes på TV2.