Mathias Gidsel løber mod håndboldens top, men tager stadig ’den forbandede tøjvask’

Den danske højre back har haft et fremragende år, men gør alt for at holde benene på jorden.

Mathias Gidsel blev den første håndboldspiller siden 1957, der kunne kalde sig for årets fund i dansk idræt. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Mathias Gidsel har det seneste år taget ufattelig mange skridt op ad trappen mod det plateau, hvor verdens største håndboldstjerner står.

Ja, faktisk er den danske højre back nærmest løbet op ad trappen det seneste år, hvor han både blev verdensmester, kom på VM’s allstar-hold, vandt OL-sølv, blev kåret til OL’s mest værdifulde spiller og til sidst snuppede prisen som årets fund i dansk idræt.

Og så landede der også lige en kontrakt med det tyske hovedstadshold Füchse Berlin oveni håndboldhatten.

Værsågod, håndbolddanmark. Her havde vi Mathias, en kommende verdensstjerne. Velbekomme. Og tak for første servering i den buffet af håndboldlækkerier.

Det er gået så ekstremt stærkt, at det har været svært at holde pulsen i ro for manden, der ikke kunne spille sig på førsteholdet som ungdomsspiller.

På torsdag trækker han igen i landsholdstrøjen, når Danmark indleder EM i håndbold med et opgør mod Montenegro.

I dag er de fleste danskere på efternavn med snurretoppen, der bedst kendes for modige gennembrud, stor arbejdsiver og en venstre hånd i særklasse.

En hånd, der har været brugt flittigt til at servere snedige indspil og score suveræne mål. Men også en hånd, der det seneste år har været brugt til at svare på utallige opkald, mails og sms’er.

Der er fart på Mathias Gidsel. Men ikke så meget fart, at han snubler undervejs.

- Jeg har været meget bevidst omkring, at jeg ikke har skullet miste mig selv, når jeg har haft vildt et år. Og jeg har heldigvis haft en familie, der har været gode til at minde mig om, at jeg selv skal tage den forbandede tøjvask og den forbandede opvask.

- Og så synes jeg måske også, at det nogle gange er lidt forkert, at det er mig, der bliver nomineret til alle tingene og vinder alle priserne. Det er på grund af holdet, at jeg kan gøre den slags ting. Og det er kun, fordi de har taget sig af sådan en lille pis’unge som mig.

Mathias Gidsel skifter denne sommer fra GOG til Füchse Berlin i den tyske Bundesliga. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Videre og videre

Men de facto er, at Mathias Gidsel ikke bare er ham, der er med på holdet for at skyde målmændene varme til træning.

Selvom det kun er et år siden, at han slutrundedebuterede for det danske landshold, så er han allerede blevet en nøglespiller på Nicolaj Jacobsens landshold.

En rolle, som han er vokset ind i, selvom det hele er gået en smule stærkt. For han føler sig ’megaafslappet’ i modsætning til VM for et år siden, hvor han første gang var med landsholdet til en stor turnering.

- Jeg har lært at række ud. Jeg har fundet ud af, at jeg ikke skal løse det hele selv. Og jeg må erkende, at jeg selvfølgelig ikke har svaret på alt, når jeg kun er 22 år. Derfor ser jeg det overhovedet ikke som en svaghed, når jeg beder om hjælp. Tværtimod ser jeg det som en styrke, lyder det fra Mathias Gidsel, som samtidig understreger, at ’det allerfedeste er at have ansvar’.

Med mod følger ansvar, og med ansvar følger forpligtelser. Derfor ved den unge håndboldstjerne også godt, at ’han skal ind for at bidrage’, når håndbolden bliver kastet til EM i Ungarn.

Men forventningens pres er ikke noget, der får Mathias Gidsel til at vælte på en håndboldbane.

Tværtimod, kan det hele nærmest rammes ind med uddrag af en strofe fra The Minds of 99’s pophit: ’Hurtige hænder’.

’Du er bekymringsløs, og det er jeg vild med’.

Mathias Gidsel står fast. Og han husker både vasketøjet og den forbandede opvask, selvom han ’hele tiden vil videre og videre’.

- Der er hele tiden nye ting, der skal vindes, opnås og opleves. Men jeg tror ikke, at jeg får så vildt et år igen. Og det er nok også meget godt, lyder det med et smil.

Der er ingen grund til at løbe hurtigere op ad trappen nu.

Danmark indleder EM mod Montenegro torsdag aften klokken 20.30. Opgøret kan høres direkte i LIGA på P3 eller ses på TV2.

FacebookTwitter