Med Hans Lindberg smittet er Danmarks guldchancer dalet ved ’EM i at undgå corona’

Det danske håndboldlandshold er for første gang blevet smittet med corona under EM, og Hans Lindberg er nu isoleret på et hotelværelse.

Hans Lindberg er gået i selvisolation på et enkeltværelse. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Torsdag aften vandt Danmark over Island i EM-mellemrunden, og den danske fløjspiller Hans Lindberg kronede sejren med et jubilæum for landskamp nummer 275.

Han kan i den grad nærstudere sine jubilæumsblomster, for de bliver hans eneste selskab de kommende dage efter en positiv coronatest torsdag aften efter kampen.

Det er Danmarks første smittetilfælde siden afrejse til Ungarn, og Hans Lindberg sidder nu isoleret på et enkeltværelse langt fra holdkammerater og endnu længere fra næste mellemrundekamp mod Kroatien lørdag aften.

Derfor skal der nu tænkes i alternativer for den danske landstræner, Nikolaj Jacobsen, der ærgrer sig over, at Danmark stryger ind på den lange liste af landshold, der er blevet ramt af smitte under EM-slutrunden.

- Det er specielt trist for Hans, men selvfølgelig også for os som hold. Vi har håbet og krydset fingre for, at vi ville gå fri, men et eller andet sted vidste vi også godt, at den dag, hvor vi ville få et coronatilfælde, ville komme, siger den danske landstræner.

Målmanden Jannik Green testede positiv ved samlingen i Danmark inden afrejse til Ungarn, og efter endt isolation var den gal igen, da han afleverede en positiv test ved ankomst til slutrunden i lørdags.

Men Danmark har været skånet, mens smittetilfælde har haft store sportslige konsekvenser for mange andre nationer.

Ved Danmarks sejr i aftes manglede Island seks spillere, mens det tyske landshold har afleveret 12 positive test. Derfor er slutrunden helt anderledes i år, vurderer DR Sportens håndboldekspert Kasper Søndergaard.

- Det er næsten blevet til et EM i at undgå corona. De, der vinder guld, er dem, som har været dygtigst til det. Men det bliver bare ikke en slutrunde, hvor det handler om håndbold og de store profiler, siger Kasper Søndergaard.

Ved slutrunden er det pålagt alle tilskuere at bære mundbind. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Risici ved slutrunden

Morten Henriksen, der er sportschef i Dansk Håndbold Forbund, lægger ikke skjul på, at corona fylder meget under slutrunden.

- Vi er altid bekymrede. Både i forhold til Hans, men også i forhold til det miljø, vi bevæger os rundt i. Vi klassificerer altid de risici, der er, og lige nu er der nogle stykker med de smittetilfælde, der har været, siger den danske sportschef.

Landsholdet bor på et hotel, hvor de har isoleret sig så meget, som omstændighederne tillader det. Ved alle presseseancer bærer spillere og stab mundbind, ligesom det er bestemt, at alle tilskuere skal gøre det under kampe.

Og selvom DHF-sportschefen medgiver, at der umuligt kan undgås risici, ærgrer han sig over, at Hans Lindberg nu er blevet smittet.

- Der har været nogle ting omkring hallen og brug af mundbind og med buffeterne, men jeg synes, der er sket meget fra starten. Man kan altid diskutere, om EHF (det europæiske håndboldforbund, red.) handlede hurtigt nok efter omikrons opståen, men handlet har de, siger Morten Henriksen.

Sportschefen understreger, at det foreløbigt ikke har været på tale at trække sig fra EM-slutrunden. For det danske landshold er på en mission, og næste stop på rejsen er mellemrundekampen mod Kroatien lørdag aften.

- Vi er her for at skabe det rød-hvide fællesskab og begejstring. Corona har ødelagt meget, men jeg synes ikke, vi har fortjent, at det skal ødelægge et EM.

- Så længe vi kan spille, og det er forsvarligt, så synes jeg, at vi skal blive ved, siger Morten Henriksen.

Hans Lindberg har scoret fire mål på fem afslutninger ved EM. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Flere med i faldet?

Med en så smitsom variant som omikron kunne Hans Lindberg ikke vide sig sikker, selvom alle danskere spillere sågar trækker trøjeærmet ned over hånden, når de åbner døre i Ungarn.

Derfor frygter DR Sportens håndboldekspert Kasper Søndergaard også, at flere danske spillere tester positiv de næste dage.

- Hvis det først kommer ind på et hold, er det fuldstændigt umuligt at holde ude. Det har vi set masser af eksempler på med blandt andre Island og Tyskland. Der er en kæmpe risiko for, at vi vil miste nogle spillere, siger Kasper Søndergaard.

Det vil være et meget hårdt slag for de danske medaljedrømme, vurderer han.

- Det kan gøre, at vi går fra at være favoritter til at vinde mesterskabet, til at vi potentielt kan ryge ud inden semifinalen, hvis vi får syv, otte eller ni smittede, siger Kasper Søndergaard.

Den tidligere landsholdsprofil håber ikke, at det går så galt og krydser fingre for, hvad de næste dages test viser.

Men DHF-sportschefen Morten Henriksen er ikke nødvendigvis så bekymret.

- Hans Lindberg testede negativ for to dage siden, og hvis den ekstra PCR-test, som han får nu, også er positiv, så har vi nok fanget smitten så tidligt, at risikoen for spredningen er mindre.

Den danske fløj er endegyldigt ude af truppen mod Kroatien, og mellemrundeopgøret lørdag aften kan følges i LIGA på P3 og her på dr.dk fra klokken 20.