Mikkel mod Mikler: Får Ungarns faderfigur has på Hansen?

Målvogteren Roland Mikler er en slags faderfigur på det ungarske landshold.

Ungarn må undvære flere af nationens største stjerner. Målvogteren Roland Mikler er dog med til EM-slutrunden, og han har læst godt op på danske Mikkel Hansen. (Foto: Ognen Teofilovski/Reuters/Ritzau Scanpix og Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix)

En rar mand, der flere gange har været ond ved Danmark.

Og fem minutters snak på engelsk, som han virkelig skulle koncentrere sig om.

- Pyha, det var hårdere end at spille kamp, siger han, puster højlydt ud og griner lettet.

Roland Mikler, ungarsk landsholdsmålmand og den største profil på det hold, som de danske håndboldherrer i aften sandsynligvis skal besejre for at ikke at gøre Frankrig følgeskab ud af EM-turneringen allerede efter to spillerunder på grund af nederlaget mod Island i første kamp.

- Danmark er stadig favorit, ikke bare i gruppen, men i hele EM. Nu skal de vinde over os og Rusland bare for at gå videre, så de vil være helt anderledes tændte mod os, siger Mikler.

Han er efterhånden blevet 35 år og er vel det mest kendte ansigt på det ungarske hold, som Danmark så ofte har delt harpiks og øretæver med de senere år. Ikke mindst sidder nederlaget mod Ungarn allerede i ottendedelsfinalen ved VM i 2017 i Frankrig og lurer grumt i hukommelsen.

Ungarn er en stolt håndboldnation, der i årevis har ligget på lur til at snige sig ind i den absolutte verdenstop, men det er endnu ikke blevet til det store gennembrud. Og denne gang er de kommet til EM uden flere skadede profiler som Mate Lekai, Richard Bodo og Gabor Anscin, og samtidig er Laszlo Nagy og Gabor Csaszar ikke længere med.

- Vi har et ungt hold, vi har skiftet meget ud, vi har mange skader, vi har ikke ret meget erfaring, syv-otte af spillerne er til deres første slutrunde, så vi er ikke så erfarne. Men vi har brug for disse kampe for at blive bedre, siger Mikler, der stående i foyeren på anden sal af spillerhotellet i Malmö centrum virkelig koncentrerer sig om at gøre sig forståelig på engelsk.

En faderfigur

Landstræner Istvan Gulyas beskriver ham som en slags faderfigur på holdet, en central spiller, der skal give de unge spillere struktur.

- Han er meget vigtig. Han forbereder sig godt før hver eneste kamp, og det er nøglen. Han har spillet mod de danske spillere mange gange. Og han har mange danskere i sin bog, siger han.

Hver målmand sit system, men som mange andre topklassemålmænd har Mikler en bog med optegnelser af forskellige modstandere. Og i den bog fylder specielt én dansker en del. Mikkel Hansen.

- Jeg har mange, mange sider og mange billeder. Der står alt muligt om ham. Han skyder meget fra mange forskellige positioner, han er god på straffekast. Han er en af de bedste. Den ene dag kan jeg være god mod ham, men andre dage scorer han 10-15 mål. Det er op til mig at vinde den duel, men det bliver svært, siger Roland Mikler, stadig lidt anstrengt smilende.

Roland Mikler vil lukke ned for Mikkel Hansen. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

- Han skal selvfølgelig have meget opmærksomhed, men Danmark har så mange gode spillere, at vi ikke kan tillade os at have for meget opmærksomhed på ham. Så er der bare fire-fem-seks andre som Mikkel, siger Mikler.

En af verdens bedste stregspillere

Sammen med Mikler er 24-årige stregspiller Bence Banhidi Ungarns store stjerne. Mere end to meter høj, og cifrene viser langt over 100 kg, når han stiller sig på vægten. Som Mikler med base i storklubben Pick Szeged og en anden af de store profiler, Danmark har kæmpet mod de senere år.

- Det virker nærmest, som om vi altid trækker Danmark i lodtrækningerne. Vi kender hinanden godt, og jeg har nogle billeder i hovedet af, at jeg slås med Rene Toft hele tiden, siger han og læner sig op ad en hotelvæg, så man frygter på de svenske bygningsingeniørers vegne – men ellers en anden rar, rolig og smilende mand, som de her store stregspillere ofte er. Uden for banen.

Banhidi tackler Mads Mensah Larsen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

- Det handler stadig meget om Benhadi inde på stregen, og det bliver ikke nemt, siger den danske landstræner Nikolaj Jacobsen og fortsætter:

- Han er en af verdens absolut bedste stregspillere. Han har en god størrelse, og han er scoringssikker.

- Ungarn har voldt Danmark store problemer tidligere, så vi går ind med fuld respekt for den opgave, vi står overfor, siger landstræner Nikolaj Jacobsen om Banhidi og Ungarn, der indledte EM med at besejre Rusland 26-25.

- Vores mål er at komme videre fra gruppen, men vi ved, at det bliver svært. Sejren over Rusland giver os noget optimisme, og måske har vi en chance mod enten Island eller Danmark. Vi har brug for en sejr mere. Men Danmark kommer nok ud og har noget at bevise, så det bliver svært, siger Banhidi.

Kampen spilles kl. 20.30 og kan ses på TV 2 eller høres i LIGA på P3.