Nådesløse Danmark åbner EM-fortællingen med storsejr

Det danske håndboldlandshold for herrer fik torsdag en god start på EM med en sejr over Montenegro.

Mads Mensah og resten af det danske hold fik torsdag en god start på EM. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

De seneste dage har givet indtryk af, at håndboldhistorien var i gang med at blive skrevet på forhånd. Sjældent har favoritsnakken og Danmarks gyldne EM-muligheder fået så mange båt i hornet. En farlig leg.

Hernede i ungarske Debrecen forholder vi os mere til realiteter end rundhyl og ved samtidig, at alle historier har en begyndelse, midte og slutning.

Det første kapitel i bogen om det, alle taler og drømmer om, skrev danskerne ved at levne Montenegro lige nøjagtig nul chancer og vinde EM-åbningskampen 30-21.

En håndboldmæssig charmeoffensiv skudt i gang af specielt Mathias Gidsel, som stadigvæk er et forunderligt, lille vestjysk mysterium. Og nå ja, så tager Niklas Landin fortsat rollen som menneskeligt plankeværk meget alvorligt.

Så langt, så godt. Slovenien venter på lørdag. Det næste af - forhåbentlig - mange kapitler i historien om Danmarks EM-slutrunde.

Danskerne jubler over den første af forhåbentlig flere sejre ved EM. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Mikkel Hansen på venstreback, Rasmus Lauge som playmaker og Mathias Gidsel på højreback. Danmarks bagkæde. Amen, det’ var jo lige dele frås og forkælelse, hvad Nikolaj Jacobsen havde fundet frem.

Som modsvar klamrede Montenegro sig til et spinkelt strå – offensivt forsvar - og så måtte danskerne faktisk noget overraskende slide for chancerne. Nikolaj Jacobsen i dialog med Mikkel Hansen på bænken efter fem minutter. Han var ikke tilfreds, chefen. Forståeligt.

Der kom dog et momentumskifte. Montenegros Milos Vujovic forsøgte på straffekast at lade håndleddet tale og krølle bolden forbi Niklas Landin. Den gik ikke mod danskeren, der for mange år siden stod i lære som tøjekspedient i Svendborg. Landin glattede ud - og reddede. Det første af tre i den disciplin fra ham alene i første halvleg.

Herfra formåede Danmark at gøre det, alle vidste, ville knække kampen: Bringe fart i andenbølgen. Det forvandlede gulvet under montenegrinerne til en skøjtebane.

Og da Mathias Gidsel kastede sig heroisk ind, kradsede en ripost til sig og scorede til 11-6, fandt de fremmødte danske fans ingen anden udvej end at synge et af 2021's største hits: ’Gidsel’s on fire’. En banger. Ørehænger, om man vil.

Når Mikkel Hansen samtidig lod os nyde synet af verdens smukkeste skudafvikling ved flere lejligheder, virkede pauseføringen 18-10 ganske fair og fornuftig.

Jacobsen lod bredden gøre arbejdet færdigt

Det var næsten for nemt at løbe Montenegro ned, når nu aftenens modstander havde kæmpet så meget med coronasmitte, at de opgav tankerne om en sejr allerede på forhånd - deres egne ord.

Kløgtig som han er, Nikolaj Jacobsen, udnyttede landstræneren da også tid og muligheder til at prøve mange forskellige konstellationer af. Bredden i toppen af dansk herrehåndbold er uhyggelig - og dybt, dybt misundt alle steder i verden.

Hvem sætter lige Magnus Landin, Johan Hansen, Mads Mensah og Jacob Holm ind fra bænken? Det gjorde Danmark da.

Èn af dem, lynhurtige Holm, bevægede sig på kant med ungarsk færdselslov og hastighedsgrænser, da han fløj igennem på ydersiden og skød Danmark i front 22-14.

  • Efter at have misset to slutrunder med en korsbåndsskade var Rasmus Lauge tilbage, da Danmark slog Montenegro. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
  • Et skævt smil fra Gidsel - og det gav vel fin mening. Det kører jo egentlig ganske fint for den 22-årige vestjyde, må man sige. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Der skulle dog nogle små bump på vejen til, før sejren noget så eftertrykkeligt blev slået fast. Det store føring smuldrede en smule, nu kun minus fem, hvilket fik Nikolaj Jacobsen til at bruge sin drikkedunk til at slå et imaginært søm i en af stolene på bænken. Bang, bang, bang.

Heldigvis er det danske landshold ikke bygget til at tage vand ind, slet ikke mod en svag modstander som Montenegro og endte da også på plus ni, 30-21.

Kampens spiller? Niklas Landin, lød det over højtaleren få sekunder efter, der sammen med holdkammeraterne nu må tøjle læselysten i to dage.

Så skal næste kapitel af EM-historien nok komme.

FacebookTwitter