Nu er tidligt EM-exit bare et grimt minde: Danmark er videre, og det giver ro og nye muligheder

I aftes slog de danske håndboldherrer Slovenien med 34-23 og sikrede samtidig videre avancement ved EM.

De to bagspillere Mikkel Hansen og Mathias Gidsel banede vejen for dansk sejr over Slovenien med henholdsvis otte og syv scoringer. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

To kampe, to sejre og en billet direkte videre fra gruppen.

Det er status for Danmark efter de første to kampe ved EM i Ungarn og Slovakiet, hvor søndag er hviledag inden gruppespillets sidste akt mod Nordmakedonien mandag.

Ved seneste EM-slutrunde for to år siden nåede Danmark på sensationel vis ikke videre til mellemrunden, og derfor giver det også en ekstra ro, at gårsdagens sejr over Slovenien sørgede for tidlig afklaring.

- Det er næsten perfekt. Det er allerede nu sjovere, end sidste gang vi spillede EM, siger den danske landsholdsanfører Niklas Landin.

Selv oven på en sejr over Slovenien ligger mindet om et tidligt exit stadig og ulmer.

Det forstår DR Sportens håndboldekspert Bo Spellerberg godt. Derfor ser han også den videre billet til mellemrunden som et vigtigt første skridt.

- Det giver ro på bagsmækken, for der kommer overraskelser med den her turneringsstruktur, siger han.

To af fire hold i hver pulje går videre til mellemrunden, inden der forhåbentlig venter Danmark en semifinale.

Mikkel Hansen blev for anden gang ved EM dansk topscorer. Mod Slovenien stod han for otte af Danmarks 34 mål. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Sidste stop inden mellemrunden

I første omgang gælder det dog Nordmakedonien på mandag.

De foreløbige sejre på henholdsvis ni og 11 mål tegner et tydeligt billede af, at Danmark er stærkere end resten af gruppe A. Men allerede efter to kampe viser billedet også, at der ofte står Niklas Landin på redningerne, mens Mikkel Hansen og Mathias Gidsel står for scoringerne.

Derfor mener Bo Spellerberg også, at forsikringen om at gå videre giver helt nye muligheder til det sidste gruppeopgør.

- Selvfølgelig spiller Danmark for at vinde, men nu kan der lægges en plan for at få de spillere, som endnu ikke har været helt oppe i omdrejninger, kørt ordentligt ind på holdet.

Lasse Andersson, Jacob Holm og Kevin Møller var ikke på banen i aftes, mens Niclas Kirkeløkke og Hans Lindberg kun akkurat nåede at smøre fingere ind i harpiks.

Og ifølge Bo Spellerberg kan det blive afgørende at få alle i omdrejninger. Ikke mindst i år, hvor slutrunden tydeligt er berørt af pandemien, der har sendt alt for mange spillere i isolation langt væk fra håndboldbanen.

- Der kan komme skader, og spillere kan blive smittet.

- Hvis Danmark vil helt til tops, er der ingen tvivl om, at Mikkel Hansen og Mathias Gidsel skal spille godt. Men det kræver også, at vi kan stole fuldt ud på vores bredde, hvis én af vores profiler ikke rammer dagen, siger Bo Spellerberg.

Hans Lindberg har ikke været i aktion for det danske landshold siden marts sidste år. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Den danske landstræner, Nikolaj Jacobsen, kalder det for en gave at have sikret sig videre avancement allerede inden den sidste gruppekamp. Han ved, at spillerne har haft en hård sæson og trænger til alt den luft, de kan få.

- Hvis vi kan give nogle spillere et lille pusterum inden en vanvittig hård mellemrunde, hvor alt kan ske, vil vi selvfølgelig forsøge at spare nogle kræfter, siger Nikolaj Jacobsen.

Sparetider mod makedonerne

Det kan give spilleminutter til den bundrutinerede Hans Lindberg. Selvom han er blevet 40 år gammel og kun akkurat er rejst til EM efter en skade til fløjkollega Johan Hansen, glæder han sig allerede til, at hallyset tænder igen.

- Det kribler altid i fingrene for at være inde på banen. Jeg bidrager altid med det bedste, jeg kan.

- Så må vi se, hvor mange kampe det bliver til. Det er ikke op til mig at bestemme, det bestemmer Nikolaj (Jacobsen, red.), siger Hans Lindberg

DR Sportens håndboldekspert Bo Spellerberg vurderer, at Danmark har hele slutrundens bedste bredde.

Ikke mindst fordi reservemålmand Jannick som den eneste er ude med corona, mens de fleste andre nationer mangler deres største profiler.

- Vi kan frit vælge mellem vores bedste spillere, og derfor er vi på alle positioner det hold, der er bedst stillet, siger Bo Spellerberg.

Henrik Toft Hansen, Aron Mensing, René Antonsen og Johan Hansen sad over i lørdagens sejr, og de kan ligeledes være i spil til den danske bredde, der skal forsøge at besejre Nordmakedonien på mandags.

Danmarks tredje og sidste puljekamp kan følges mandag fra 20.00 i LIGA på P3 eller ses på TV2.